[07] 1986-1991 το πρώτο αιρετό Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας

Το 1985 εγκρίθηκε από τη Βουλή «Ο περί Δήμων νόμος», ο οποίος άνοιξε το δρόμο για τη διεξαγωγή των πρώτων αιρετών δημοτικών εκλογών από το 1953. Με τον νόμο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεπερνούσε σύμφυτα προβλήματα λειτουργίας των δήμων, τα οποία προέκυψαν απο τη διχαστική πρόνοια για ξεχωριστούς δήμους μεταξύ των Ε/Κ  και των Τ/Κ που επέβαλαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου στο νεοσύστατο Κυπριακό Κράτος. Μετά τα γεγονότα του 1963, τον αυτοεγκλωβισμό των Τ/Κ και τη διατήρηση των δικών τους χωριστών δήμων, η κυβέρνηση προχώρησε στον διορισμό δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, πρακτική που κράτησε μέχρι τις εκλογές του 1986.

Σύντομο ιστορικό των δημαρχιακών συμβουλίων στη Λάρνακα επί αγγλοκρατίας: Όσον αφορά την περίοδο της Αγγλοκρατίας, στη Λάρνακα, δύο μήνες μετά την κατάληψη της Κύπρου από τους Άγγλους και συγκεκριμένα στις 13.8.1878, αναδεικνυόταν το πρώτο δημοτικό συμβούλιο της πόλης και μάλιστα μετά από εκλογές. Επειδή το εκλελεγμένο συμβούλιο δεν έγινε αποδεκτό από στους Άγγλους, διόρισαν δικό τους δήμαρχο, το γιατρό Φρειδερίκο Έιδενσταμ.

Αργότερα με νόμους του 1879, 1880 και κυρίως του 1882, έγινε κατορθωτή η ύπαρξη δημαρχείων στις έξι μεγάλες πόλεις [Λευκωσία, Λεμεσός, Αμμόχωστος, Λάρνακα, Πάφος, Κερύνεια] και η διενέργεια εκλογών. Στην πραγματικότητα τα συμβούλια που εκλέγονταν, βρίσκονταν κάτω από τον άμεσο έλεγχο του βρετανού ύπατου αρμοστή. Εκλογές έγιναν καθ΄όλη την περίοδο της Αγγλοκρατίας, εκτός από το χρονικό διάστημα 1932-1943, λόγω της εξέγερσης των Κυπρίων τον Οκτώβρη του 1931 [τα γνωστά Οκτωβριανά]. Ο περιβόητος ύπατος αρμοστής Πάλμερ πήρε σκληρά μέτρα καταστολής, όπως αύξηση φόρων, απαγόρευση της Ελληνικής γλώσσας, της Ελληνικής σημαίας και του εθνικού ύμνου, ενώ προχώρησε σε διορισμό δημοτικών συμβουλίων.

Παραθέτουμε πιο κάτω τη σύνθεση του πρώτου αιρετού Δημοτικού Σύμβουλίου που προήλθε από τις εκλογές του 1986.

Η υποδοχή στο Δημαρχείο του νέου δημοτικού συμβουλίου που προήλθε από τις εκλογές του 1986. Δεξιά οι δημοτικοί σύμβουλοι, στο βήμα ο Δήμαρχος Γεώργιος Χριστοδουλίδης

Δήμαρχος: Γεώργιος Χριστοδουλίδης, Αντιδήμαρχος: Διόφαντος Χρυσοστόμου, Δημοτικοί Σύμβουλοι: Κωστάκης Νικολαΐδης, Βενιζέλος Ζαννέτος, Βέρα Χριστοφίδου, Κίκης Γιάγκου, Ανδρέας Φαντούσης, Σπύρος Ζήσιμος, Λένια Καμπανελλά, Ευριπίδης Γεωργιάδης, Κρίτων Ερωτοκρίτου, Κίκης Λευκαρίτης, Μάμας Χατζηχριστοφής, Λοΐζος Λοϊζίδης, Στέλιος Γερασίμου, Γεώργιος Γεωργίου, Νίκος Δημητρίου, Χαμπής Κυριακού, Τούλα Χαραλάμπους, Νίκος Κόνιας, Φοίβος Αιθέρης, Κρίτων Γεωργιάδης, Σωκράτης Αντωνιάδης. 

Στη πρώτη φωτογραφία ο Δήμαρχος Γ. Χριστοδουλίδης ενημερώνει σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε στις 24-11-1987 τους εκπροσώπους του τύπου για τον προϋπολογισμό του Δήμου του 1988. Παρόντες στην ενημέρωση οι δημοτικοί σύμβουλοι, Κωστάκης Νικολαϊδης, Βενιζέλος Ζαννέτος, Σωκράτης Αντωνιάδης, Κρίτων Ερωτοκρίτου και ο Δημοτικός Γραμματέας Σωτήρης Ζίρκης.

Advertisements
This entry was posted in Δήμος Λάρνακας. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s