[08] Ένα άγνωστο ενετικό γεφύρι στο χωριό Κίτι της επαρχίας Λάρνακας

Κοντά στην Αγγελόκτιστη στη δυτική όχθη του ποταμού Τρέμιθου, σώζονται τα  υπολείμματα ψηλών τοίχων με καμάρες, απομεινάρια γοτθικού γεφυριού που μπορεί να χρονολογηθεί στο τέλος του 15ου ή αρχές του 16ου αιώνα. Για το ξεχασμένο αυτό γεφύρι στο Κίτι, ο Camille Enlard, μελετητής της κυπριακής γοτθικής τέχνης, αναφέρει περί τα τέλη του 19ου αιώνα ότι, «το γεφύρι συνδεόταν με δεξαμενή νερού και αρδευτικά κανάλια». Μάλιστα ο Camille Enlard, είχε την πρόνοια να το ζωγραφίσει και να το συμπεριλάβει στο βιβλίο που έγραψε για τα γοτθικά μνημεία της Κύπρου, Gothic art and the Renaissance in Cyprus, London, 1987 [Πρώτη έκδοση στα Γαλλικά-1899].

Τμήμα του μεσαιωνικού γεφυριού στο Κίτι, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αγγελόκιστη

Το γεφύρι φαίνεται ότι αποτελείτο από δύο οξυκόρυφα τόξα με ισχυρό ποδαρικό και με οξυκόρυφη αντηρίδα προς την πλευρά του ρεύματος του ποταμού. Τα οικόσημα που κοσμούσαν το γεφύρι έχουν χαθεί. Καλή περιγραφή γι’ αυτό κάνει περί τα μέσα του 18ου αιώνα, ο ιερωμένος και συγγραφέας Giovanni Mariti, ο οποίος υπηρετούσε στο Προξενείο της Τοσκάνης στη Λάρνακα από το 1760 μέχρι το 1767. Γράφει ο Mariti: «Πέρα από το χωριό υπάρχει ένα πέτρινο γεφύρι με μερικές αψίδες και υδατοφράκτες που δεν είναι επισκευασμένοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των βροχών επέτρεπαν στο νερό να πλημμυρίζει τα χωράφια, και το επέστρεφαν πίσω στον ποταμό, όταν ποτίζονταν αρκετά».

Το γοτθικό αυτό μνημείο δίπλα στην Αγγελόκτιστη, παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό, πεταμένο κυριολεκτικά στην εγκατάλειψη και τη φθορά που προκαλεί ο χρόνος.

To Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου έχουν το λόγο.

Βιβλιογραφία: 1. Άντρος Παυλίδης, Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια [Μ.Κ.Ε.], τόμ. 7, σ. 113, Φιλόκυπρος, Λευκωσία 1987. 2. Μariti Giovanni, Τravels in the Island of Cyprus, σ. 80, London 1971.

Advertisements
This entry was posted in Θέματα από την Επαρχία, Μεσαιωνικές αναφορές. Bookmark the permalink.

3 Responses to [08] Ένα άγνωστο ενετικό γεφύρι στο χωριό Κίτι της επαρχίας Λάρνακας

 1. Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

  Γράψαμε άρθρο για τις καμάρες να το συμπληρώσουμε διότι είναι ελλειπής σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε εδώ. και μάλλος θα υπάρχουν κι άλλα.

 2. Ο/Η Nikolas Kouvaros λέει:

  «βρισκόταν στις όχθες του ποταμού Τέτιου (Tatius), ο οποίος υδρεύει αυτό το χωριό Κίτι και πάνω στον οποίο υπήρχε ένα ωραία κτισμένο γεφύρι με τέσσερις καμάρες» (Αλεξάντερ Ντράμμοντ (1745-1750)
  Δυστυχώς όλη η περιοχή κοντά και γύρω από αυτό το μνημείο έχει αναπτυχθεί οικιστικά. Κρίμα γιατί σύμφωνα με κάποιους περιηγητές αλλά και την τοπική παράδοση, πολύ κοντά στο κτίσμα αυτό και απέναντι από την αγγελόκτιστη υπήρχε εξοχικός οίκος (μεσαιωνικός) ο οποίος προφανός δεν θα ανασκαφεί ποτέ. Τέλος, η αξιοποίηση και ανάδειξη αυτού του μνημείου έμεινε στα χαρτία και ο άγριος καλαμιώνας συνέχιζει ακατάπαυστα το έργο της απόκρυψης του…

  • Ο/Η saminet λέει:

   Σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Με τους περιηγητές του Μεσαίωνα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί υπάρχουν στα κείμενά τους λάθη και πολλές ανακρίβειες. Αναφέρω το χαρακτηριστικό παράδειγμα με το Σταυροβούνι, όπου οι περισσότεροι ξένοι το περιγράφουν ως το ψηλότερο βουνό της Κύπρου κάτι που βέβαια δεν είναι σωστό. Εδώ ο Αλεξάντερ Ντράμμοντ ταυτίζει αυθαίρετα τον Τρέμιθο με τον Τέτιο. Τον Τέτιο, πρώτος τον αναφέρει ο γεωγράφος Κλαύδιος Πτολεμαίος στο πέμπτο βιβλίο των Γεωγραφικών του, τοποθετώντας τις εκβολές του μεταξύ Αμαθούντας και Κιτίου. ‘Αρα μπορεί να είναι ο Βασιλοπόταμος, ο Πεντάσχοινος ή ο Τρέμιθος. Ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός αναφερόμενος στον Βασιλοπόταμο, ονομάζει τον ποταμό με το ουδέτερο «το Βασιλοπόταμον,…Τέτιος λεγόμενος». Σύμφωνα με τον Κυπριανό ο Τέτιος ονομάστηκε Βασιλοπόταμος όταν η Αγία Ελένη προσάραξε στις όχθες του το 327 π. Χ. Επίσης στην Καλαβασό υπάρχει η Παναγία η Τετιότισσα ή Τητηότισσα [16ος αιώνας] που προέρχεται όπως υποστηρίζουν πολλοί λαογράφοι και ερευνητές, από το τοπωνύμιο της αρχαίας ονομασίας του Βασιλοπόταμου, που ονομαζόταν Τέτιος ποταμός [βλέπε, θέμα 95-κατηγορία: εκκλησίες της επαρχίας]. Σε ευχαριστώ ξανά για το ενδιαφέρον σου. Σωκράτης Αντωνιάδης…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s