[11] Η ενετική κρήνη στην παλιά Λάρνακα

Η ενετική κρήνη που σώζεται ακριβώς απέναντι από το «τέμενος Τούζλα» στην περιοχή της Σωτήρας, υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της παλιάς Λάρνακας. Εκεί βρισκόταν η έδρα της ενετικής διοίκησης την περίοδο της Ενετοκρατίας [1489-1571]. Η παρουσία της κρήνης στο χώρο αυτό υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της περιοχής, αφού κρήνες και μάλιστα διακοσμημένες, κτίζονταν σε περίοπτα σημεία μιας πόλης, έτσι ώστε όχι μόνο να εξυπηρετούν τις  ανάγκες των κατοίκων που ζούσαν εκεί, αλλά και ως στοιχεία αρχιτεκτονικής αναβάθμισης και αισθητικής τοπιοτέχνησης του οικιστικού κέντρου της πόλης.

 Πρόκειται για ένα τετράπλευρο κτίσμα με εξάπλευρη θολωτή σκεπή και ημικυκλικά τυφλά τόξα σε κάθε πλευρά. Το νότιο τόξο διακοσμείται με ανάγλυφο ηλιακό ρολόι που φέρει λατινικούς αριθμούς, ενώ στο βόρειο τόξο διακρίνεται το μοτίβο ανάγλυφης υδρίας. Διακοσμητικά σχέδια βλέπουμε και στα άλλα δύο μικρότερα σε μέγεθος τόξα της κρήνης.

Η εν λόγω κρήνη εντάχθηκε μαζί με άλλες επτά στο σύστημα υδροδότησης που ξεκινούσε από την Άρπερα και τον ποταμό Τρέμιθο και διοχέτευε στην πόλη δια μέσου των «Καμάρων» πόσιμο νερό. Το υδραγωγείο των Καμάρων υπήρξε έργο του Μπεκίρ Πασά κατά τα μέσα του 18ου αιώνα. Υπάρχει η άποψη, ότι ο Μπεκίρ Πασάς απλά ανακαίνισε το ήδη υπάρχον  υδραγωγείο, το οποίο ανάγεται στα ρωμαϊκά ή βυζαντινά χρόνια. Δυστυχώς όλες οι κρήνες κατεδαφίστηκαν τη δεκαετία του 1930, εκτός από την προαναφερθείσα και ακόμα μια τουρκικής κατασκευής, που βρίσκεται έξω από το Μπουγιούκ ή Kebir τζαμί στην περιοχή του Κάστρου.

Advertisements
This entry was posted in Μεσαιωνικές αναφορές. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s