[12] Αλυκή: Σημείο αναφοράς για τη Λάρνακα

Η κύρια λίμνη των αλυκών έχει εμβαδόν περίπου 5 χιλιόμετρα και περίμετρο 11,5 χιλιόμετρα. Είναι πολύ βαθύτερη από τις υπόλοιπες και βρίσκεται 7 έως 10 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα πετρώματα μεταξύ αλυκών και θάλασσας είναι υδροπερατά, γι’ αυτό και η διείσδυση θαλασσίου νερού προς τις αλυκές το χειμώνα.

Πριν ένα περίπου εκατομμύριο χρόνια υπήρχε λιμνοθάλασσα, η οποία κατελάμβανε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τη σημερινή. Οι Αλυκές, είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων αμμωδών προσχώσεων που έγιναν στο νότιο στόμιο της λιμνοθάλασσας, εκεί που ο θαλάσσιος κόλπος εκτεινόταν προς τα βόρεια. Μια μαρτυρία που ενισχύει την άποψη ότι η Αλυκή ήταν κάποτε κόλπος, είναι τα ερείπια  της πόλης-λιμανιού, που βρέθηκαν στη περιοχή Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, μαζί με πολλές λίθινες και μπρούντζινες άγκυρες, ευρήματα που ανάγονται στη μέση εποχή του χαλκού.

Έτσι, με το όνομα Αλυκές, προσδιοριζόταν κατά το μεσαίωνα, άλλοτε η νοτιοδυτική πλευρά του κόλπου της Λάρνακας από το Κάστρο μέχρι τον πύργο του Κιτίου και άλλοτε, ένας από τους ορμίσκους του κόλπου που σχηματίζονταν ανάμεσα στα αλμυρά έλη της παραλίας. Φαίνεται ότι κάποιοι από τους ορμίσκους του νοτιοδυτικού τόξου του κόλπου της Λάρνακας, χρησιμοποιήθηκαν κατά την φραγκο-ενετική περίοδο ως λιμάνι-αγκυροβόλιο. Οι μακροχρόνιες εδαφικές μεταβολές στην ευμετάβλητη – λόγω των ελών και προσχώσεων – παραλία, συνέβαλαν στην δημιουργία και ενός άλλου λιμανιού κοντά στον όρμο του Κάστρου. Όλη αυτή η περιοχή, είναι η παραθαλασσία των Αλυκών, όπως χαρακτηριστικά την αποκαλεί στο έργο του, Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός.

Τόση ήταν η σημασία των αλυκών και η εντύπωση που προκάλεσε στους Φράγκους και Ενετούς κατακτητές, που παραγνωρίζοντας το όνομα του αρχαίου Κιτίου, ονόμασαν τον τότε οικισμό της περιοχής, Salines δηλ. αλυκές.

Πηγή: Αναστάσιος Στασής, Η Αλυκή της Λάρνακας, από το βιβλίο: Λάρνακα 2000 – το τέλος ενός αιώνα, σσ.140-145, έκδοση Δήμου Λάρνκας 2002. 2. Του ιδίου, Η Αλυκή της Λάρνακας και το περιβάλλον της, 1983 [επανέκδοση].

Advertisements
This entry was posted in Αλυκή Λάρνακας. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s