[13] Συνεστίαση στην Ε.Π.Α.

Στη δεκαετία του 1960 τα αθλητικά σωματεία, ήταν χώροι οικογενειακών συναντήσεων και εορταστικών εκδηλώσεων. Την εποχή εκείνη το σωματείο Ε.Π.Α. [Ένωση Πεζοπορικού – Αμόλ], στεγαζόταν μέχρι το 1967 στο κτήριο που σήμερα βρίσκεται το Cafe Ambiance. Στο χώρο εκείνο, οι φίλοι της Ε.Π.Α έζησαν γιορτές, που περιλάμβαναν καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κληρώση λαχνών και αξέχαστα τραπεζώματα. Οι άνθρωποι γνωρίζονταν μεταξύ τους ενώ εμείς τα παιδιά ακολουθούσαμε τους γονείς μας στις συνεστιάσεις. 

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα – ειδικά σε εθνικές γιορτές – περιλάμβανε ομιλίες εθνικού περιεχομένου, θεατρικές παραστάσεις και απαγγελίες ποιημάτων σε σκήνη που στηνόταν για το σκοπό αυτό. Θύμαμαι, σε μια τέτοια σκηνή, κλήθηκα να απαγγείλω δύο ποιήματα του Λιπέρτη. Ακόμα θυμάμαι το ένα από αυτά, τους Φόρους και μια – δυο γραμμές από το ποιήμα: Εν κάθεσαι, θκειέ Ττοουλή, εσσω σου μήτε ώραν/Στο κράξιμο του πετεινού σηκώννεσαι, λαμνίζεις,/Πάεις, κόβκεις την ρένταν σου, πουλείς την μες την χώραν… Άλλες εποχές, άλλα ήθη.

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε γύρω στο 1962, απαθανάτισε την συνεστίαση αυτή στην Ε.Π.Α, στα πλαίσια κάποιας εθνικής γιορτής. Στον απέναντι τοίχο, η φωτογραφία του ήρωα-μαθητή, Πετράκη Κυπριανού. Ήταν οπαδός της Ε.Π.Α. Σκοτώθηκε στην Ορά, το Μάρτη του 1957.

Διακρίνονται από αριστερά, ο Μιχαλάκης Κυπριανού, πατέρας του Πετράκη Κυπριανού, η αδελφή του Μαλβίνα σε παιδική ηλικία, ο Κυριάκος Στυλιανού, η Ελενίτσα Σεραφείμ, ο Γιώργος Τζιρκώτης, η Γούλλα Ραφαήλ, η Αννίκα Σεχριάν, ο Αλέκος Κανικλίδης, η γυναίκα του Πόπη, η Λευκή Χειμωνίδου, -, -, η Ουρανία Ευστρατίου, η Μαρούλλα Γεωργιάδου, -, -, -, ο Ριρής Σεχριάν, ο Τάκης Αντωνιάδης, ο Πουρίνος, -,.

Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

Advertisements
This entry was posted in Προσωπικές ιστορίες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s