[15] Οι τρούλοι του Αγίου Λαζάρου

Χαρακτικό του 1688 με τους τρούλους του ναού ακέραιους.

 

1727. Το σχέδιο του Μπαρσκυ. Κάτω η εκκλησία χωρίς τρούλους. Στο βάθος η Λάρνακα

Στον ναό του Αγίου Λαζάρου απουσιάζουν οι τρεις τρούλοι.

Παραμένει ερώτημα πότε κατέπεσαν οι τρούλοι του Αγίου Λαζάρου. Σύμφωνα με μια μαρτυρία του Ρώσου περιηγητή, μοναχού Βασίλη Μπάρσκυ, οι τρεις τρούλοι του ναού δεν υπήρχαν όταν πέρασε από τη Λάρνακα το 1727. Τη σημαντική αυτή μαρτυρία την καταγράφει και σε σχεδιαστική απεικόνιση που περιλαμβάνει εκτός από την εκκλησία, τους δύο οικισμούς της Σκάλας και της Λάρνακας.

Μια άλλη μαρτυρία που μπορεί να οριοθετήση το χρόνο καταστροφής των τρούλων, είναι ένα χαρακτικό από το βιβλίο του Olf. Dapper του 1688, όπου ο Άγιος Λάζαρος εμφανίζεται ακέραιος με τους τρούλους.

Από τις πιο πάνω ιστορικές μαρτυρίες συνάγεται το λογικό συμπέρασμα, ότι οι τρούλοι του Αγίου Λαζάρου, καταστράφηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ του 1688 και του 1727. Αιτία της καταστροφής τους σύμφωνα με τους περισσότερους ερευνητές, πρέπει να ήταν κάποιος αρκετά ισχυρός σεισμός.

Αναζητώντας στοιχεία από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου, καταγράψαμε το σεισμό που έγινε στις 10/12/1718 και είχε ως επίκεντρο την Μεσαορία. Ημερομηνία, που ταιριάζει στην υπό εξέταση χρονική περίοδο.

Πηγή: 1.Sources for the History of Cyprus, edited by P.W and Andreas G Orphanides, A Pilgrim’s Account of Cyprus: Bars’kyj’s Travels in Cyprus, plate:2, 1996. 2.Ιστοσελίδα Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης-Ιστορικοί Σεισμοί. 3.Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, Άγ. Λάζαρος Λάρνακος, Ιστορία-Αρχιτεκτονική και Τέχνη του ιερού ναού του Άγ. Λαζάρου, σσ.22,39, Λευκωσία 2004.

Advertisements
This entry was posted in Εκκλησίες της Λάρνακας, Ταξιδιωτικές περιγραφές. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s