[16] Κάτω Δρυς, η γενέτειρα του Αγίου Νεοφύτου

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση υπάρχει στον Κάτω Δρυ, συγκεκριμένος τόπος, όπου πιστεύεται ότι γεννήθηκε ο Άγιος Νεόφυτος. Σήμερα στον ίδιο χώρο βρίσκεται κτισμένη κατοικία, πολύ μεταγενέστερη. Σε κοντινή απόσταση, στην τοποθεσία «Άσπρος», υπάρχει το μικρό οικογενειακό αγρόκτημα, όπου ο νεαρός Νεόφυτος πήρε από τον πατέρα του τα πρώτα μαθήματα αμπελουργίας και έγινε εμπειρότατος επιστήμων αμπελουργός. Σε ύψωμα της τοποθεσίας κτίστηκε πριν λίγα χρόνια μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Νεόφυτο.

Ο Ι. Π. Τσικνόπουλος, μελετητής του Αγίου αναφέρει τα εξής: «Οι ανήκοντες εις την οικογένειαν του Αγίου, Κατωδρύται, οι “Κατταμούττηδες”, παρουσιάζουν εις τα χαρακτηριστικά του προσώπου και του όλου σώματος καταπληκτικήν ομοιότητα προς τον Άγιον, όπως τον εικονίζουν τοιχογραφίαι της Εγκλείστρας του»

Εδώ σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Άγιος Νεόφυτος

Για την καταγωγή των γονιών του Αγίου από το μικρό οικισμό Απλίτζιν της περιοχής, δίνει διαφωτιστικές πληροφορίες ο Ν. Γ. Κυριαζής: «Απλίτζιν προς τα Πάνω Λεύκαρα, αποκαλούμενον Απλίτζιν του Μαρκί, μεταξύ του Σησαμάτη και του Καύκαλου [πρόκειται για τοπωνύμια της περιοχής]. Παλαιότερον υφίστατο ενταύθα χωρίον Απλίτζιν, μετά ναού Τιμίου Προδρόμου. Εκ του χωρίου τούτου φέρεται, πιθανότερον καταγόμενος ο άγ. Νεόφυτος. Επειδή το χωρίον άλλοτε, υφίστατο συχνά καθιζήσεις, οι κάτοικοί του εγκαταλείψαντες αυτό τμηματικώς, μετακόμισαν εις  Κάτω Δρυν. Μεταξύ τούτων περιλαμβάνονται και οι γονείς του αγ. Νεοφύτου, Αθανάσιος και Ευδοξία». Σήμερα το Απλίζτιν ως τοπωνύμιο, βρίσκεται βορειοδυτικά του Κάτω Δρυ και νοτιοδυτικά των Λευκάρων.

Ο μικρός αγροτικός οικισμός του Κάτω Δρυ όπως και το Απλίτζιν, τόπος καταγωγής των γονιών του Αγίου, υπάγονταν διοικητικά στη γεωγραφική περιοχή των Λευκάρων. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Άγιος ονομάζει τα Λεύκαρα πατρίδα ημεδαπήν, ενώ εξυμνείται στο απολυτίκιον του, ως των Λευκάρων το κλέος. Η παράδοση αναφέρει ότι οι γονείς του Αγίου μετακόμισαν αργότερα από τον Κάτω Δρυ στα Λεύκαρα, παράδοση, που  προσπαθεί μάλλον να συγκεράσει την διένεξη ανάμεσα στις δύο κοινότητες, που για αιώνες τώρα, ερίζουν για την καταγωγή του Αγίου Νεοφύτου.

Πηγή: 1. Ι.Π. Τσικνόπουλος, Κυπριακές Σπουδές, τόμ. ΚΒ, 1958, σ. 201. 2. Νεοκλής Γ. Κυριαζής, Τα χωρία της Κύπρου, σ.49, Λάρνακα 1952.

Advertisements
This entry was posted in Θέματα από την Επαρχία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s