[25] Δύο σχέδια του Σταυροβουνιού και Αγίας Βαρβάρας του 1727

Ο Ρώσος μοναχός Βασίλειος Μπάρσκυ επισκέφθηκε την Κύπρο τέσσερις φόρες, το 1726, το 1727, το 1730 και το 1734. Στο δεύτερό του ταξίδι επισκέφθηκε και σχεδίασε το Σταυροβούνι [βλέπε, θέμα:[03]-κατηγορία:μοναστήρια] και το Μετόχι της Αγίας Βαρβάρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Βασίλειου Μπάρσκυ, η εκκλησία της μονής είναι ακριβώς όπως και σήμερα με τους δύο τρούλους να ξεπροβάλλουν από το κέντρο της μονής. Κωδωνοστάσιο δεν υπάρχει αφού αυτό απαγορευόταν κατά την Τουρκοκρατία. Στη δυτική πλευρά βρίσκεται ξύλινη γέφυρα που οδηγούσε στην είσοδο και περιφερικά φράκτης με πόρτα, εκεί που σήμερα βρίσκονται τα κτήρια του μοναστηριού. Φαίνεται ακόμα ο μεσαιωνικός πύργος στη νότια πλευρά της μονής. Πάνω από τη μονή διακρίνεται η ελληνική επιγραφή Θεοκρεμάστου.

Στο δεύτερο σχέδιο απεικονίζεται η μονή του Σταυροβουνίου από τη βορειοδυτική πλευρά, καθώς και το μετόχι της Αγίας Βαρβάρας. Στη μονή εκτός από τη δυτική είσοδο με τη ξύλινη γέφυρα, διακρίνεται ακόμα, η είσοδος παλιάς κρύπτης στο βόρειο τοίχο, εκεί που σήμερα βρίσκεται το παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στη βόρεια πλευρά διακρίνονται επίσης, στέρνα νερού έξω από την κρύπτη και ένας μικρός περιφραγμένος κήπος. Δυτικά φαίνεται ο προαναφερθείς φράκτης. Η εκκλησία, στο μετόχι της Αγίας Βαρβάρας, βρίσκεται έξω από το τετράγωνο μοναστηριακό κτήριο. Στο βάθος δύο καράβια αρμενίζουν στη θάλασσα της Λάρνακας.

Πηγή: 1.Sources for the History of Cyprus, edited by P.W and Andreas G Orphanides, A Pilgrim’s Account of Cyprus: Bars’kyj’s Travels in Cyprus, plate: 5-6, 1996

Advertisements
This entry was posted in Μοναστήρια, Ταξιδιωτικές περιγραφές. Bookmark the permalink.

1 Response to [25] Δύο σχέδια του Σταυροβουνιού και Αγίας Βαρβάρας του 1727

  1. Ο/Η panicos spyrou λέει:

    Excellent, a much needed and proffesional history in brief about this forgoten city.
    An » anything you need to know about Larnaca» mini encyclopedia that is open to anyone globally.

    Well done soti!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s