[33] Το εξωκκλήσι της Παναγίας της Aγάπης στη Βάβλα

Δεν γνωρίζουμε από που έχει πάρει το όνομά του το χωριό. Μια από τις εκδοχές αναφέρει ότι, «βάβλα», λεγόταν ένα είδος ακακίας που φύτρωνε στις όχθες του ποταμού Νείλου, από το ξύλο της οποίας οι Αιγύπτιοι κατασκεύαζαν τα καράβια. Από την ακακία αυτή μάζευαν και μια πίσσα [γόμα], το γνωστό αραβικό κόμμι. Η παράδοση λέει πως την ακακία αυτή έφεραν στο χωριό από την Αίγυπτο οι επαναπατριζόμενοι Βαβλίτες, που πήγαιναν στη χώρα του Νείλου για εργασία, πριν ακόμα οι Κύπριοι μετανάστες ανακαλύψουν την Αμερική, την Αυστραλία και τη Μ. Βρετανία.

Μια άλλη παράδοση, αναφέρει πως το όνομα προήλθε από το φεουδάρχη του χωριού, που ονομαζόταν Βαβυλάς. Πάνω σ’ αυτή την εκδοχή, ο Μενέλαος Ν. Χριστοδούλου υποστηρίζει ότι, το αρσενικού γένους όνομα του χωριού “Βαβυλάς” [από το όνομα του κατέχοντος φεουδάρχη], μετατράπηκε κατά τη Φραγκοκρατία στο θηλυκού γένους όνομα Βάβλα [δηλαδή η περιουσία του Βαβυλά]. Ονόματα πολλών φέουδων και τοπωνυμιών κατά την περίοδο αυτή άλλαξαν και πήραν το θηλυκό γένος των ονομάτων τους π.χ. ο Δευτεράς-η Δευτερά, ο Κουκάς-η Κουκά, ο Οράς-η Ορά κ.λπ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εξωκκλήσι της Παναγίας της Αγάπης που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βόρεια της Βάβλας σε ένα καταπράσινο τοπίο όπου ρέει ο ποταμός του Αγίου Μηνά. Κτίστηκε το 1935 στη βάση ναΐσκου του 16ου αιώνα. Η προσωνυμία, σύμφωνα με την ντόπια προφορική παράδοση, οφείλεται στη θαυματουργική επίδραση που έχει το χώμα του μικρού αυτού εξωκκλησιού στην ανάπτυξη του αισθήματος της αγάπης, γι’ αυτόν που βάζει μέσα σε ένα ποτήρι νερό ή στο φλυτζάνι του καφέ ένος άλλου προσώπου λίγους κόκκους από το χώμα του.

Περιττό να αναφέρω ότι το εξωκκλήσι προσελκύει – όπως ο Κοινοτάρχης βεβαιώνει – πλήθος ερωτεύμενων ζευγαριών προς επιβεβαίωση και επισφράγιση της μεταξύ τους αγάπης!

Advertisements
This entry was posted in Εκκλησίες της Επαρχίας [εικόνες-τοιχογραφίες]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s