[35] Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας «Ευανθίας Πιερίδου»

Το Πτωχοκομείο όπως ήταν το 1917

Ευανθία Πιερίδου 1867-1934

  Η αναμνηστική πλάκα στο Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας είναι αρκούντως κατατοπιστική: Δωρεά της μεγάλης ευεργέτιδος της Λάρνακας Ευανθίας Πιερίδου εν έτει 1910. Ανακαινισθέν εκ βάθρων 1965-1975.

Η Ευανθία Πιερίδου, το γένος Ιωάννου Πιερίδη, γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1867. Ήταν το μικρότερο παιδί από έξι αδέλφια. Φοίτησε στη σχολή Φλούχαρτ της Λάρνακας. Αφιέρωσε τη ζωή της  σε αγαθοεργίες υπέρ των πασχόντων συμπολιτών της. Άφησε μεγάλα χρηματικά κληροδοτήματα σε κοινωφελείς οργανισμούς. Πτέρυγες του παλιού νοσοκομείου της Λάρνακας και το Δημοτικό Πτωχοκομείο είναι δωρεές της Ευανθίας Πιερίδου. Το Πτωχοκομείο, ένα διώροφο αρχοντικό που ήταν το σπίτι του πατέρα της Ευανθίας, Ιωάννη Πιερίδη, δωρήθηκε από την ίδια και τον αδελφό της Κωνσταντίνο Πιερίδη στην πόλη, εις μνήμην των γονέων τους. Μετά το θάνατο της [1934], κτίστηκε το 1940-42 δίπλα στο Πτωχοκομείο, από το κληροδότημα της, η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσογαλακτούσας. Βοήθησε πολλούς άπορους μαθητές των σχολείων της Λάρνακας και μάλιστα ανεξάρτητα φυλής ή θρησκεύματος. Τιμήθηκε με την διάκριση του Μέλους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Μια άλλη δωρεά, το γνωστό αρχοντικό της Ευανθίας Πιερίδου στο παραλιακό μέτωπο, βρίσκεται υπό την διαχείριση του Ιδρύματος Ευανθίας Πιερίδου, που τελεί υπό την προεδρία του εκάστοτε Επάρχου Λάρνακας, με την συμμετοχή του Δήμου. Πέθανε στη Λάρνακα το 1934.

Το πτωχοκομείο εγκαινιάστηκε στις 23 Απριλίου 1917 από το Μητροπολίτη Κιτίου Μελέτιο Μεταξάκη. Η λειτουργία του πτωχοκομείου όχι μόνο ανακούφισε τους φτωχούς, αλλά απάλλαξε τη Λάρνακα από τα σμήνη των μεταβαλόντων την επαιτείαν εις επάγγελμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ν.Γ. Κυριαζής. Επί δημαρχίας Αννίβα Φράνσις, το παλιό κτήριο του πτωχοκομείου κατεδαφίστηκε και στη θέση του κτίστηκε το σημερινό Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας.

Ο πατέρας της, Ιωάννης Πιερίδης 1820-1885 [ένας από τους τέσσερεις κλάδους της ιστορικής οικ. Πιερίδη], ίδρυσε τον εμπορικό οίκο Τζιοβάνι Πιερίδη στη Λάρνακα, με έμβλημα το «Εμμένειν» [βλέπε ανάρ: [59]-κατηγορία: παλιές οικογένειες]. Η μητέρα της ήταν η Καλλιόπη Ραφαήλ Χαβά από τηνΑλεξανδρέττα. Ο μεγαλύτερος αδελφός της, Γεώργιος Πιερίδης [1849-1913], διετέλεσε γενικός διευθυντής της Αγγλο-Αιγυπτιακής τράπεζας και αργότερα της Οθωμανικής όχι μόνο στη Κύπρο, αλλά και στη Βηρυτό, τη Σμύρνη και την Θεσσαλονίκη. Ήταν στενός φίλος του Μεγάλου Βεζύρη Κιαμήλ Πασά. Ως λόγιος της εποχής με το ψευδώνυμο «Εμμένειν», μετάφρασε ξένους ποιητές κυρίως τον Αντρέ Σενιέ [Ελληνογάλλος ποιητής 1762-1794, από τους κύριους εκπροσώπους του νεοκλασικισμού].

Στη φωτογραφία [αρχείο Αλέξη Κ. Μιχαηλίδη], εκτός από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αννίβα Φράνση [1967-1975], διακρίνονται τα μέλη της επιτροπής κοινωνικής προνοίας του Μελάθρου, Νέδη Κούππη, Μαρούλλα Λάμπρου, Θεοδώρα Πιερίδου, Λέλλα Κ. Μιχαηλίδου, Βάσος Αχιλλέως, Γεωργία Αχιλλέως, Κωστάκης Πιερίδης κ.ά. Στο άκρο δεξιά ο τότε δημοτικός γραμματέας Γιώργος Φραγκεσκίδης.

Πηγή: Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920. σ.497, Λευκωσία 2010. 2. Νεοκλής Γ. Κυριαζής, Κοινωνική Δράσις της Πόλεως, Σκάλα-Λάρνακα, σ.42, Λάρνακα 1947. 3. Αντώνιος Χαρ. Οικονόμου, Οι μεγάλοι ευεργέται και δωρηταί της Λάρνακος και των χωριών της, εν Λάρνακι 1934, σσ.62-67.

Advertisements
This entry was posted in Δήμος Λάρνακας, Παλιές Οικογένειες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s