[37] Η Λευκαδίτικη καταγωγή συμπολιτών μας

Η γνωστή παλιά οικογένεια των Σούντια από τη Λάρνακα έλκει την καταγωγή της από τη Λευκάδα.

Όταν το 1819 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ως «Γενικός έφορος της Φιλικής Εταιρείας» απευθύνθηκε μυστικά σε κάποιους επιφανείς Επτανήσιους να στρατολογηθούν στη Φιλική, από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν ήταν ο δικαστικός και λόγιος ποιητής Ιωάννης Ζαμπέλιος και ο γιατρός Άγγελος Σούντιας και οι δύο από τη Λευκάδα. Αργότερα, ως οι τοπικοί ηγέτες της μυστικής οργάνωσης, στρατολόγησαν πολλούς Λευκάδιους, ενώ οι ίδιοι πρόσφεραν πολλά χρήματα για την οργάνωση του αγώνα. Από την αγγλοκρατούμενη Λευκάδα είχαν τη δυνατότητα αποστολής οπλισμού στη Στερεά Ελλάδα.

Ο γιατρός Άγγελος Σούντιας, ο Φιλικός, ήταν ο πατέρας του Δημήτρη Σούντια, ο οποίος παντρεύτηκε την Ασπασία, αδελφή του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Το παιδί του Δημήτρη και της Ασπασίας, ο Άγγελος Δ. Σούντιας [1856-1913], ήρθε στην Κύπρο το 1878, χρονιά που άρχιζε στο νησί η Αγγλοκρατία.

Ο Άγγελος Δ. Σούντιας διετέλε δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας [1908-1911]. Παντρεύτηκε την Κορίνα [1857-1938], κόρη της Ευφροσύνης – το γένος Νικολάου Φραγκούδη – και του Παύλου Πιερίδη, γιατρού του Πασά της Λευκωσίας, άλλως «Πικόζη» λόγω της συχνής χρήσης από αυτόν της αγγλικής λέξης because. Απέκτησαν τρεις κόρες, την Κίκα, την Όλβια και τη Φρόσω Σούντια. Η Κίκα και η Φρόσω διετέλεσαν καθηγήτριες Γαλλικών και Εμπορικών στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας. Υπήρξαν από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικούς που πέρασαν από την Κύπρο. Η Φρόσω Σούντια διετέλεσε και Λυκειάρχης. Παρασημοφορήθηκαν και οι δύο από τη Γαλλική Κυβέρνηση. Πάροδος της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Κυπριανού φέρει τιμής ένεκεν το όνομά τους.

Η Όλβια Σούντια παντρεύτηκε τον Οδυσσέα Ευρυβιάδη [Wideson], γιο του  Ευρυβιάδη Αντωνιάδη, ευεργέτη και δωρητή του Ευρυβιάδειου Παρθεναγωγείου [1905]. Τα παιδιά τους Ισμήνη, Ανδρέας, Ρένος, Ελένη και Κορίνα, ήταν εγγόνια του εκ Λευκάδος Άγγελου Δ. Σούντια. Η οικογένεια αυτή κατείχε μέχρι το 2005, το ξενοδοχείο Τέσσερα Φανάρια.

Ακόμα μια συγγενική σχέση σημειώνεται ανάμεσα στη Λάρνακα και τα Επτάνησα.

Πηγή : 1. Ανδρέας Ο. Ευρυβιάδης, Λάρνακα Πολυαγαπημένη, σσ.179-184, Λάρνακα 1995. 2. Κουδουνάρης Λ. Αριστείδης, Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920, σσ.556-557, Λευκωσία 2010.

Advertisements
This entry was posted in Βιογραφικά, Παλιές Οικογένειες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s