[40] Λέσχη Λάρνακας [English Club] και το πρώτο γήπεδο τέννις στην Κύπρο

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που έχουμε, κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε στην αρχή ως πανδοχείο και χάνι για τους ταξιδιώτες που έφταναν στο λιμάνι με τα ζώα τους – κυρίως καμήλες – για τη μεταφορά και την παραλαβή εμπορευμάτων. Δεν είναι τυχαία η ονομασία της βαριάς δίφυλλης εξώπορτας του κτηρίου, γνωστής ως καμηλόπορτας.

Αρχές του 19ου αιώνα αναφέρεται ως κατοικία του Jacometto Mattei. Σύμφωνα με τον Ν. Γ. Κυριαζή, το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής του Γάλλου γιατρού Joseph Irenee Foblant που είχε έρθει στην Κύπρο το 1839. Ο γιατρός αυτός μαζί με τις Γαλλίδες μοναχές της μονής του Αγίου Ιωσήφ, παρείχε από το 1845 μέχρι το 1864, δωρεάν ιατρική εξέταση και φάρμακα σε πολλούς κατοίκους της κοινωνίας της Λάρνακας και ολόκληρης της Κύπρου, σε μια εποχή που οι ενδημικές ασθένειες θέριζαν, όπως ο ελώδης πυρετός, οι δυσεντερίες, η χολέρα κ.ά.

Χοροεσπερίδα στην αυλή της Λέσχης στη δεκαετία του ’20

Με την άφιξη των Άγγλων το 1878 το παλιό πανδοχείο και οικία μετατράπηκε σε Λέσχη για τους δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικούς, ενώ η μεγάλη αυλή άλλαξε χρήση και έγινε το πρώτο γήπεδο τέννις στην Κύπρο. Από τα πρώτα σπορ που εισήγαγαν οι Άγγλοι στη Λάρνακα, εκτός από το τέννις, ήταν οι ιπποδρομίες όπου αναβάτες ήταν ντόπιοι αστυνομικοί [ζαπτιέδες].

Η πρόσοψη με τη βαρειά διπλή πόρτα και το μπαλόνι.

Η πρόσοψη με τη βαρειά διπλή πόρτα και το μπαλκόνι.

Το κτήριο απτελείται από κατώι και ανώι με επτά δωμάτια που το καθένα διαθέτει τζάκι. Η είσοδος προχωρεί σε διάδρομο που οδηγεί σε καμαροσκέπαστο στηρικτικό ηλιακό και μεγάλη αυλή. Η πρόσοψη είναι λιτή με ένα απλό σκεπαστό μπαλκόνι.

Σε όλο το διάστημα της ζωής του Club, ο πρόεδρος και τα περισσότερα μέλη της πενταμελούς επιτροπής ήταν Άγγλοι. Στα σκοτεινά χρόνια της Παλμεροκρατίας [1933-1939], πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο στρατιωτικός διοικητής Λάρνακας ο B. J. Surridge, ο άνθρωπος που κατέστειλε τη λαϊκή εξέγερση στη Λάρνακα τον Οκτώβρη του 1931. Για τα επόμενα έντεκα χρόνια [1937-1947], πρόεδρος ήταν ο  Άγγλος διοικητής Λάρνακας Τ.Greenwood, ενώ μόλις το 1948 εκλέγεται ως πρόεδρος της Λέσχης, ο Λαρνακέας επιχειρηματίας και πολιτευτής Δ. Ζ. Πιερίδης.

Έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Χρειάζεται άμεση επιδιόρθωση, αφού πρόσφατα, μέρος του κτηρίου στην εσωτερική αυλή έχει καταρρεύσει.

Πηγή: Κωνσταντίνος Κακούλας, Η Λέσχη με τα εφτά τζάκια, Λάρνακα 1987. 2. Γλαύκος Παπαδούρης, Ιστορία της Λάρνακας, σ.297, έκδοση Δήμου Λάρνακας 2005.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορικά κτήρια. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s