[41] «Φοινικούδες» το πρώτο ξεκίνημα

Το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων το 1930.

Η παραλία με τις «νεαρές» φοινικούδες, γύρω στο 1925

Σύμφωνα με τις ιστορικές πληροφορίες που έχουμε, αρχές του 1922 είχαν ολοκληρωθεί τα έργα εξωραϊσμού της προκυμαίας, που περιλάμβαναν διαπλάτυνση της παραλιακής οδού, πεζόδρομο, υποτυπώδη κυματοθραύστη και φύτευμα των πρώτων φοινικούδων, που αποτελούν έκτοτε το σήμα κατατεθέν της πόλης του Ζήνωνα. Το έργο ξεκίνησε το 1917 και τέλειωσε επί δημαρχίας Φίλιου Ζαννέτου [1917-1922], κάτω από την επίβλεψη του τότε αντιδημάρχου Λάρνακας, Νεοκλή Γ. Κυριαζή. Το συνολικό κόστος εξωραϊσμού του παραλιακού μετώπου στοίχισε πάνω από 1.000 λίρες. Η ιδέα φύτευσης των φοινικούδων, ίσως να ήταν ιδέα του πολυταξιδευμένου δημάρχου της Λάρνακας Φίλιου Ζαννέτου, που θα ήθελε να ματαφέρει στην πόλη του το μοντέλο τοπιοτέχνησης της Νίκαιας στην Κυανή Ακτή, όπου και εκεί υπάρχει ανάλογη σειρά φοινικούδων στην προκυμαία.

Σύμφωνα με μαρτυρία του μ. Ανδρέα Ευρυβιάδη, που έζησε το παραλιακό μέτωπο από πολύ νωρίς, αφού εκεί ήταν το σπίτι και η ξενοδοχειακή του επιχείρηση [τα γνωστά στους παλιούς «Τέσσερα Φανάρια»], η φύτευση των φοινικούδων είχε ξεκινήσει λίγο αργότερα το 1924-1925 επί δημαρχίας του Δημητρού Δημητρίου [Μάτσας].

Το παραλιακό μέτωπο το 1922. Οι φοινικούδες μόλις έχουν φυτευτεί

Όπως εξηγεί ο μ. Ανδρέας Ευρυβιάδης, οι δύο αυτές μρτυρίες δεν αντικρούονται, διότι την εποχή εκείνη, η θάλασσα ήταν πολύ πιο κοντά στη γραμμή φύτευσης των φοινικούδων. Φαίνεται πως κατά το χειμώνα τα κύματα της φουρτουνιασμένης θάλασσας που έφταναν μέχρι τους τοίχους των κτηρίων, κατέστρεφαν με την αλμύρα τους τα νεαρά φοινικόδεντρα. Έτσι, αυτά που φυτεύτηκαν το 1922 ή λίγο νωρίτερα και καταστράφηκαν, αντικαταστάθηκαν λίγο αργότερα με άλλα. Την ίδια εποχή κτίστηκε πολύ κοντά στη θάλασσα, χαμηλός τοίχος το λεγόμενο «τοιχούδιν», ένα είδος κτιστού από μπετόν κυματοθραύστη, που συνήθως δεν μπορούσε να αναχαιτίσει τα κύματα όταν η θαλασσοταραχή ήταν δυνατή. Μαζί με το «τοιχούδιν», που έφτανε μέχρι το αρχοντικό της Ευανθίας Πιερίδη, κατασκευάστηκε και ο πεζόδρομος που περπατήθηκε από χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες και ήταν για την νεολαία της Λάρνακας, «ο περίπατος των ερωτευμένων» και το «νυμφοπάζαρο», αφού εδώ οι νέοι, μπορούσαν στην καλύτερη περίπτωση να βρεθούν με το ταίρι τους ή απλά, να ανταλλάξουν φευγαλέες ερωτικές ματιές. Ο πεζόδρομος συνεχιζόταν στη μεγάλη αποβάθρα, μέσω μιας σκάλας από μπετόν. Έτσι, η βόλτα στις φοινικούδες ιδιαίτερα τα Σαββατοκυρίακα, ήταν μια ευχάριστη για την εποχή εκείνη ψυχαγωγία, που κράτησε μέχρι το 1974.

Στην φωτογραφία του 1930, φαίνονται οι «νεαρές» φοινικούδες και ο πεζόδρομος. Οι θαμώνες κάθονται στα πεζοδρόμια των κέντρων και των ξενοδοχείων, ενώ ο χώρος που βρίσκονται σήμερα τα υπαίθρια των κέντρων, φαίνεται γεμάτος με αυτοκίνητα.

Στη νεότερη κατά πέντε χρόνια φωτογραφία, βλέπουμε τις «νεαρές» 2-3 χρόνων φοινικούδες, τον πεζόδρομο, τα ξενοδοχεία Beau-Rivage, Grand Hotel, το κινηματοθέατρο «Πατέ» και στο βάθος οι αίθουσες του Τελωνείου που σήμερα στεγάζουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και Παλαιοντολογικό Μουσείο.

Τέλος, στη τρίτη και παλαιότερη φωτογραφία του 1922, βλέπουμε εκτός από τις φοινικούδες που μόλις έχουν φυτευτεί, τον πεζόδρομο και στο βάθος το άγαλμα του Κίμωνα.

Φωτογραφίες: Λεοπόλδος Γκλάσζνερ.

Πηγές: 1. Κρίτων Γεωργιάδης, Το παραλιακό μέτωπο των φοινικούδων, από το βιβλίο:Λάρνακα 2000 το τέλος ενός αιώνα, σσ.405-408, έκδοση Δήμου Λάρνακας 2002. 2. Ανδρέας Ο. Ευριβιάδης, Λάρνακα πολυαγαπημένη, σσ.111-114, Λάρνακα 1995. 3. Νεοκλής Γ. Κυριαζής, Ο Δήμος της Λάρνακας εντός μιας πεντηκονταετίας, επιμέλ., Ιερομ. Σωφρόνιου Μιχαηλίδη, σσ.69-71,102, έκδοση Δήμου Λάρνακας 1995.

Advertisements
This entry was posted in Παραλιακό Μέτωπο. Bookmark the permalink.

1 Response to [41] «Φοινικούδες» το πρώτο ξεκίνημα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s