[45] Η αναβίωση της «Αποβαθρούς» στην παραλία των φοινικούδων

Περίπατος στην προκυμαία γύρω στο 1920. Πίσω η "αποβαθρού"

Η μικρή αποβάθρα, η γνωστή στους παλιούς Λαρνακείς ως «αποβαθρού», βρισκόταν πολύ κοντά στο Κάστρο εκεί που ξεκινά η οδός Παύλου Βαλσαμάκη η οποία οδηγεί κατ’ ευθείαν στον Άγιο Λάζαρο. Τον 19ο αιώνα η περιοχή εκείνη ήταν το κέντρο της παραλίας και της Σκάλας, με το Τηλεγραφείο, το Τελωνείο, το Δημαρχείο, την Αστυνομία, τα χάνια και τις αποθήκες, να βρίσκονται όλα μαζεμένα εκεί. Στο κάστρο λειτούργησε για πρώτη φορά το λοιμοκαθαρτήριο [η καραντίνα].

Επί πλέον η πλακόστρωτη αγορά που ξεκινούσε από την οδό «Μικρής Αποβάθρας» [τη σημερινή Παύλου Βαλσαμάκη] και εκτεινόταν μέχρι τη σημερινή οδό Κλεάνθη Καλογερά, μαζί με τον Άγιο Λάζαρο, το Μπουγιούκ τζαμί, τα αρχοντικά της περιοχής και τα προξενεία, έδιναν στην παραλία μια κοσμοπολίτικη νότα όπου το ανατολίτικο χρώμα της αγοράς έσμιγε αρμονικά με το ευρωπαϊκο στοιχείο της προξενικής παρουσίας.

Η μικρή αποβάθρα εξυπηρετούσε την εμπορική κίνηση κατά την Τουρκοκρατία, μέχρι την κατασκευή της μεγάλης αποβάθρας και του τελωνείου από τους Άγγλους το 1881 –  82. Έκτοτε, η «αποβαθρού» περιέπεσε σταδιακά σε αχρηστεία και χρησιμοποιήθηκε μόνο για ψυχαγωγία και στις γιορτές του Κατακλυσμού. Μετά τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963 η μικρή αποβάθρα εγκαταλείφθηκε, ενώ το 1983 ξηλώθηκαν και τα τελευταία της απομεινάρια.

Η αναβίωση της "αποβαθρούς" στο ίδιο σημείο που ήταν το 19ο αιώνα

Πρέπει να συγχαρούμε το Δήμο Λάρνακας για την ιδέα της αναβίωσης του ιστορικού αυτού κομματιού της πόλης μας, στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρισκόταν. Εισηγούμαστε την τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας η οποία να πληροφορεί τους νεότερους κατοίκους της πόλης αλλά και τους ξένους επισκέπτες για την ιστορικότητα της ευρύτερης περιοχής του κάστρου και της «μικρής αποβάθρας».

Advertisements
This entry was posted in Παραλιακό Μέτωπο. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s