[47] Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου του 1949

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου του 1949 γινόταν κάτω από τη σκιά των δημοτικών εκλογών της 22ας Μαΐου του ιδίου χρόνου. Το πολιτικό κλίμα μεταξύ των δύο παρατάξεων, της αριστεράς του ΑΚΕΛ και του δεξιού κόμματος ΚΕΚ [Κυπριακό Εθνικό Κόμμα], ήταν πολύ φορτισμένο όχι μόνο εξ’ αιτίας του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, αλλά και λόγω των τρεχουσών εξελίξεων στο Κυπριακό, που είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τη σύγκληση από τους Άγγλους της «Διασκεπτικής», για τη λύση του Κυπριακού.  Οι δημοτικές εκλογές σε όλες τις πόλεις ήταν η αφορμή για την εκδήλωση των πολιτικών παθών της εποχής.

Στη Λάρνακα, υποψήφιοι ήταν, ο Ζήνων Δ. Πιερίδης της Δεξιάς και ο Λύσος Σανταμάς συνεργαζόμενος με την Αριστερά. Η Εθναρχία είχε λάβει το μέρος της Δεξιάς, με βασικό σύνθημα την εκκαθάριση των Κυπριακών Δήμων από τους κομμουνιστές. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν οριακό, με νικητή τον υποψήφιο της Αριστεράς Λύσο Σανταμά. 

Συνακόλουθο χαρακτηριστικό της κομματικής πολώσης, ήταν ο ξεχωριστός εορτασμός των εθνικών επετείων. Στο αναρτημένο πρόγραμμα, είναι σαφές, πως ο επίσημος εορτασμός διοργανωνόταν από τη δεξιά και την Εθναρχία που έλεγχε τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια, τα οποία, λάμβαναν μέρος στην εωθινή παρέλαση,  με τη συμμετοχή όλων των Εθνικοφρόνων Σωματείων της Πόλεως Λάρνακος. Ακολούθως οι αντιπρόσωποι των Εθνικοφρόνων Σωματείων -όπως αναγράφεται στο πρόγραμμα –θα υποβάλουν τα σέβη των προς την Α. Π. τον Μητροπολίτη Κίτιου Μακάριον [τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος παρέμεινε Μητροπολίτης Κιτίου από τις 13 Ιουνίου 1948 έως τις 20 Οκτωβρίου 1950].

Εκτός από τον επίσημο πανηγυρικό λόγο από τον Μητροπολίτη Κιτίου στον Άγιο Λάζαρο, θα ακολουθήσει ακόμα ένας πανηγυρικός εορτασμός στο «Παλλάς», από την «Πατριωτική Ένωση Λάρνακος, με ομιλητή τον Κύριον Α. Μικελλίδη», ο οποίος ήταν ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΚΕΚ.

Από την άλλη πλευρά, οι αριστεροί γιόρταζαν σε δικές τους εκδηλώσεις τις εθνικές επετείους. Στο πιο πάνω φωτογραφικό ντοκουμέντο, οι αριστερές οργανώσεις της Λάρνακας με επικεφαλής τον Γιώργο Χριστοδουλίδη [στο κέντρο της φωτογραφίας] και την ελληνική σημαία, παρελαύνουν στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως σε κάποια επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στα μπλουζάκια των μικρών παιδιών που προηγούνται της πομπής, διαβάζουμε τις λέξεις «Ειρήνη» και «Ένωση». Ο Γιώργος  Χριστοδουλίδης διετέλεσε δήμαρχος από το 1953 έως το 1962. Η φωτογραφία πρέπει να λήφθηκε είτε στις αρχές της δεκαετίας του 50 που ήταν δήμαρχος, είτε περί τα τέλη της δεκαετίας του 40, όταν ήταν Γενικός Γραμματέας των Παλαιών Συντεχνιών [πρόδρομος οργάνωση της ΠΕΟ] και είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Λύσου Σανταμά.

Στο φωτογραφικό αυτό στιγμιότυπο, διακρίνεται δεξιά το βιβλιοπωλείο του Α. Ιακωβίδη με τη σχετική εμπορική ταμπέλα πάνω απ’ το κατάστημα. Το βιβλιοπωλείο λειτουργούσε μέχρι και τη δεκαετία του 60. Αριστερά, ο φούρνος και το σπίτι του Καπιτανή με το μπαλκόνι, όπως παραμένει μέχρι σήμερα.

Advertisements
This entry was posted in Πολιτικά δρώμενα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s