[48] Η Δημοτική Εταιρεία Ηλεκτροφωτισμού και ο πρώτος σταθμός της Δεκέλειας

Η «υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού» του Δημαρχείου Λάρνακος σε ανακοίνωση στην εφημερίδα «Νέον Έθνος» της 9ης Ιανουαρίου 1923, αναφέρει ανάμεσα στ’ άλλα: Φέρεται εις γνώσιν των Δημοτών, ότι το τίμημα δια τας ιδιωτικάς εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού – συμπεριλαμβανομένων των Λαμπτήρων (30-50 κηρίων) συρμάτων κλπ., ως και των σχετικών εργατικών – ωρίσθη ως ακολούθως: Δια τον πρώτον λαμπτήραν Λ. 1.10.0,  Δια τον 2ον, 3ον, 4ον, και 5ον λαμπτήραν προς Λ. 1.ο. έκαστον,  Δια τον 6ον, 7ον, και λοιπούς λαμπτήρες προς 10 σελίνια έκαστον.

Αφού παραθέτει τα επί πλέον κόστα υλικών και υπηρεσιών του Δήμου Λάρνακας η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση, ότι, αι παλαιαί εγκαταστάσεις, αίτινες εξαιρούνται, θα υποβληθώσιν εις εξέλεξιν και ενδεχομένην επιδιόρθωσιν υπό της υπηρεσίας του Δήμου δαπάναις του κατόχου, όστις, εν πάσει περιπτώσει, οφείλει να προμηθευθή λαμπτήρας του Δήμου – νέου συστήματος – προς 3 σελίνια έκαστος (30-50 κηρίων).  

Η πρώτη αυτή απόπειρα ηλεκτροδότησης είχε πολλά μειονεκτήματα, όπως, η συχνή διακοπή του ρεύματος, η διανομή του μόνο κατά τις βραδυνές  ώρες, η μη παροχή ρεύματος σε πολλές περιοχές της υπαίθρου, το μεγάλο κόστος παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης και η αδυναμία του κοινού, που έφτανε μέχρι την άρνηση να καταλάβει τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρισμού. Τα πρώτα βήματα ηλεκτροφωτισμού έγιναν στη Λεμεσό και Λευκωσία το 1912 και 1913 αντίστοιχα με ιδιωτικές εταιρείες, για να ακολουθήσουν το 1922, η Λάρνακα, η Αμμόχωστος και η Πάφος με Δημοτικές Ηλεκτρικές Επιχειρήσεις. Λίγα χρόνια μετά, εταιρείες ηλεκτροφωτισμού απέκτησε, η Κερύνεια και κάποια μεγάλα αγροτικά κέντρα όπως, η Λεύκα, ο Ξερός, οι Πλάτρες, το Παραλίμνη, η Ακανθού, ο Πρόδρομος, η Μόρφου, το Λευκόνοικο, τα Λεύκαρα κ.α.

 

Ο Δημοτικός Σταθμός Ηλεκτροφωτισμού που βρισκόταν στα πρώην γραφεία της ΑΗΚ στην πλατεία Καλογραιών. Από το αρχείο της Βιολάντας Ι. Ποταμίτου-Τουμαζή

Από το 1944, η αποικιακή κυβέρνηση άρχισε να μελετά το ενδεχόμενο παροχής ρεύματος σε ολόκληρη την Κύπρο με τη δημιουργία ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Στις 20 Μαρτίου 1950, ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου σταθμού στη Δεκέλεια, η πρώτη φάση του οποίου αποπερατώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στις 2 Φεβρουαρίου 1952. Οι υπόλοιπες φάσεις συμπληρώθηκαν σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Η συνολική δυναμικότητα του σταθμού ήταν 84 MW.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ το 1956. Από αριστερά : McIlain μέλος, Γ. Αχίλλης δικηγόρος-μέλος, Morison μέλος, Tsiakarian μέλος, Carperter Πρόεδρος, Κακογιάννης Νομικός Σύμβουλος, Σολομωνίδης μέλος

Ο πρώτος Ηλεκτροπαραγωγικός Σταθμός της ΑΗΚ στη Δεκέλεια το 1955

Το Φεβράρη του 1980, άρχισαν στη Δεκέλεια οι εργασίες αντικατάστασης του παλιού σταθμού που συνεχίστηκαν αδιάκοπα μέχρι το 1993, έτσι ώστε, η ολική δυναμικότητα του νέου σταθμού, το 1993, να φτάσει τα 360 MW. 

Πηγή και φωτογραφίες: Από το βιβλίο, 50 χρόνια ΑΗΚ από το 1950 έως το 2000, Λευκωσία.

Advertisements
This entry was posted in Αγγλοκρατία, Δήμος Λάρνακας. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s