[49] Το ιστορικό της προτομής του Κίμωνα

Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός, γιος του Μιλτιάδη, νικητή των Περσών στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Γεννήθηκε το 510 και πέθανε το 449 π.Χ. κατά τη διάρκεια της Αθηναϊκής εκστρατείας στην Κύπρο η οποία αποσκοπούσε στην απελευθέρωση του νησιού από τον περσικό ζυγό.

Η επιχείρηση των Αθηναίων στην Κύπρο είχε ως πρώτη επιτυχία την απελευθέρωση του Μαρίου, όπου ο Κίμων αντικατέστησε τον Φοίνικα βασιλιά Σασμά με τον Έλληνα Στασίοικο. Ακολούθως πολιόρκησε το Κίτιον. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, πέθανε ξαφνικά από λοιμό που κτύπησε τον αθηναϊκό στόλο. Λόγω της απρόσμενης αυτής εξέλιξης, ο στόλος έπλευσε στη Σαλαμίνα όπου οι Αθηναίοι νίκησαν τους Πέρσες σε ξηρά και θάλασσα. Οι νίκες αυτές των δυνάμεων του Κίμωνα λίγο μετά το θάνατό του που κρατήθηκε μυστικός, προσέδωσαν στον αθηναίο στρατηγό τη γνωστή επιγραμματική φράση: και νεκρός ενίκα.

Ο Πλούταρχος, γράφει ότι το σώμα του Κίμωνα μεταφέρθηκε στην Αττική όπου και ετάφη. Μας παρέχει επίσης την πληροφορία ότι οι Κιτιείς θέλοντας να τον τιμήσουν ήγειραν κενοτόφιο με την επιγραφή: Τιμώσιν δε και Κιτιείς τάφον τινά Κίμωνος… εν λοιμώ και γης αφορία του θεού προστάξαντος αυτοίς μη αμελείν Κίμωνος αλλ’ ως κρείττονα σέβεσται και γεραίρειν [να τον σέβονται σαν ανώτερη ύπαρξη].

Η διάδοχη πόλη του Κιτίου, η Λάρνακα, γνωστή και ως πόλη του Ζήνωνα και του Κίμωνα, ποτέ δεν ξέχασε τον Αθηναίο στρατηγό.

Έτσι, η προτομή του στην παραλία των Φοινικούδων, αποτελούσε οφειλόμενη τιμή προς τον Αθηναίο στρατηγό που θυσιάστηκε στον αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου από τον περσικό ζυγό.

Την ιδέα να στηθεί τιμητική προτομή του Κίμωνα, είχε το 1921 ο γνωστός πολιτευτής Λεμεσού Νικόλαος Κλ. Λανίτης (1872-1958).

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν τον Απρίλη του 1927 από τον Δήμαρχο Αθηναίων Σπυρίδωνα Πάτση, παρουσία του Μητροπολίτη Κιτίου Νικόδημου Μυλωνά, του βουλευτή Λουκή Πιερίδη, του Δημάρχου και Αντιδημάρχου Λάρνακας Δημητρού Ν. Δημητρίου και Γεωργίου Π. Αραδιππιώτη και πλήθος λαού. Όπως γράφει εφημερίδα της εποχής, «μόλις επρόβαλεν η ηρωική μορφή του απελευθερωτού μας έσκιρτησεν απ’ άκρου εις άκρον η ελληνική ψυχή», ενώ ο λαός της Λάρνακας ξεσπούσε σε ζωτοκραυγές υπέρ της πολυπόθητης ένωσης.

Η προτομή είναι έργο του Αθηναίου γλύπτη Γεωργίου Αλεξανδρόπουλου. Το γλυπτό κεφάλι του Κίμωνα, αποδόθηκε με βάσει σωζόμενη μορφή του χαραγμένη σε δακτυλιόλιθους.

 Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι από το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Λάρνακας.

Advertisements
This entry was posted in Ιστορία, Μνημεία. Bookmark the permalink.

2 Responses to [49] Το ιστορικό της προτομής του Κίμωνα

  1. Ο/Η Α. Πάλμας λέει:

    Εισήγηση: Στη σελίδα αυτή ή σε άλλη ξεχωριστή σελίδα, θα πρέπει να γίνεται και αναφορά στα άλλα αγάλματα ή προτομές ηρώων ή και άλλων επιφανών προσώπων. Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να σχολιάσουμε και κάποια λάθη σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα του χώρου, για ορισμένα από αυτά, στην τοποθέτησή τους. Παράδειγμα: Το άγαλμα του γιατρού Απολλώνιου Κιτιέα, χειρούργου κατά την περίοδο 384π.Χ μπορεί να μετακινηθεί προς το παλιό Νοσοκομείο, δηλαδή εκεί που είναι, τώρα, το άγαλμα του Γρηγόρη Αυξεντίου και αυτό του ήρωα, να μετακινηθεί στη θέση αυτή που είναι ο γιατρός. Αυτό του Εθνάρχη μας Μακαρίου, πρέπει να μεταφερθεί στο χώρο της Μητρόπολης, δίπλα στα αγάλματα των άλλων ιεραρχών. Κοντολογίς, ο γιατρός, στο Νοσοκομείο, ο Αυξεντίου, στο κέντρο της πόλης, αφού δεν ήτανε νοσοκόμος κι ο Μακάριος, στο Μητροπολιτικό χώρο, αφού δεν ήτανε εκπαιδευτικός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s