[50] Η λεωφόρος Αρτέμιδος και η «Αρτέμιδα Παραλία»

Το 1881 επισημάνθηκε κοντά στην Αλυκή Λάρνακας υπαίθριος λατρευτικός χώρος με πολλά κινητά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία και άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος. Σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία πάνω σε ασβεστολιθική στήλη, η οποία βρέθηκε στο ίδιο μέρος, οι αρχαιολόγοι απέδωσαν το εύρημα στην «Αρτέμιδα Παραλία», προστάτιδα θεά των λιμανιών, των ναυτιλομένων και γενικά της ναυτιλίας.

Το σπουδαίο αυτό γλυπτό φυγαδεύτηκε λαθραία στο Παρίσι με σκοπό να πουληθεί σε μουσείο ή σε κάποια ιδιωτική συλλογή. Θεωρώντας το άγαλμα, ρωμαϊκό αντίγραφο, τα μουσεία του Παρισιού, του Βερολίνου και του Λονδίνου δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον να το αποκτήσουν. Το 1884, το άγαλμα αγοράστηκε από το Kunsthistorisches Museum [Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης] της Βιέννης αφού αποδείχτηκε η μεγάλη αρχαιολογική του αξία. Σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σπουδαιότερα εκθέματα του Μουσείου.

Αντίγραφο της «Αρτέμιδος Παραλίας», μεγαλύτερου μεγέθους από το πρωτότυπο, κοσμεί τον κυκλικό κόμβο με το συντριβάνι μπροστά από τα προπύλαια του παλαιού σταδίου Γ.Σ.Ζ., στην αρχή της λεωφόρου Αρτέμιδας, εκεί, που πριν από 133 χρόνια βρέθηκε το σημαντικό αυτό άγαλμα.

Πηγές: 1. Άντρος Παυλίδης, Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια [Μ.Κ.Ε], τόμ., 2, σσ.335-336. εκδ., Φιλόκυπρος, Λευκωσία 1985. 2. Κάτια Χατζηδημητρίου, Ιστορία της Λάρνακας, σ.36, έκδοση Δήμου Λάρνακας, Λάρνακα 2005.

Advertisements
This entry was posted in Αρχαιολογία, Μνημεία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s