[51] Τα προξενεία στην προκυμαία της Σκάλας

Η γκραβούρα αυτή φιλοτεχνήθηκε τον Ιούλιο του 1878 και δείχνει το λιμάνι της Λάρνακας από τη θάλασσα. Οι σημαίες των προξενείων που κυματίζουν στους ιστούς, δίνουν στον ξένο την αίσθηση ενός κοσμοπολίτικου λιμανιού όπως πράγματι ήταν η Σκάλα τον 19ο αιώνα.

Σύμφωνα με τον Άγγλο Πρόξενο Hamilton Lang, το 1872, έξι δηλαδή χρόνια πριν την κατάληψη της Κύπρου από τους Βρεττανούς, υπήρχαν στη Λάρνακα δεκατρία κύρια προξενεία. Αυτά ήταν: της Αυστρίας, Αμερικής, Βελγίου, Δανίας, Γαλλίας, Μεγ. Βρεττανίας, Ελλάδας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Πρωσσίας, Ρωσίας, Ισπανίας και Σουηδίας. Επτά από αυτά είχαν πρόξενο, ενώ τα υπόλοιπα, υποπρόξενο. Σύμφωνα πάντα με τον Hamilton Lang, όλα μαζί τα προξενεία απασχολούσαν εβδομήντα τρεις ξένους διπλωμάτες, μαζί με τους δραγουμάνους και τους προξενικούς συμβούλους. Τα πιο πολλά από αυτά εγκαταστάθηκαν στη Λάρνακα από τον 17ο αιώνα. Εκτός της πολιτικής αντιπροσώπευσης, εξυπηρετούσαν εμπορικούς και ταχυδρομικούς σκοπούς των υπηκόων τους. Πολλές φορές χρειάστηκε να προσφέρουν προστασία σε διωκόμενους  από τις Τουρκικές αρχές, Έλληνες.

Όταν η Κύπρος πέρασε στη Αγγλική διοίκηση, οι Πρόξενοι αντικαταστάθηκαν από ντόπιους της άρχουσας εμπορικής τάξης και τραπεζίτες. Βέβαια και επί Τουρκοκρατίας πολλοί πρόξενοι ήταν ελληνικής καταγωγής από παλιές οικογένειες, όπως των Πιερίδη και Βαλσαμάκη από τη Λάρνακα. Στα επόμενα χρόνια κάποια από τα προξενεία μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία που ήταν η έδρα του Ύπατου Αρμοστή.

Πηγή: Σταύρου Γ. Λαζαρίδη, Μια ιστορική αναδρομή μέσα από γκραβούρες της εποχής 1878-1900, σσ.182-183, Ιούλιος 1984.

Advertisements
This entry was posted in Αγγλοκρατία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s