[55] Η προϊστορία της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής

Το σπίτι του Άγγλου διοικητή Λάρνακας, Cobham. Από το 1915 στέγασε το Ιεροδιδασκαλείο, ενώ το 1962 την Διανέλλειο Τεχνική Σχολή. Ένα σπίτι φορτωμένο με την ιστορία της Λάρνακας.

Κατοικία των Pory, μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες της Γαλλικής παροικίας της Λάρνακας του τέλους του 17ου αιώνα, προξενική κατοικία του Άγγλου  του Άγγλου Διοικήτη της Λάρνακας επί 29 χρόνια [1878 έως το 1907], Παγκύπριον Ιεροδιδασκαλείον Λάρνακας από το 1915 έως το 1932, ιδιοκτησία του μεγάλου ευεργέτη Δ. Διανέλλου και τέλος η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή από τα μέσα του 20ού αιώνα, ο χώρος αυτός αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Λάρνακας των τριών τελευταίων αιώνων.

Το απέραντο οικοδόμημα-οικία των Tredues και Claude Delaval Cobham, περιγράφεται ως το μεγαλοπρεπέστερο σπίτι στην Κύπρο, με ένα τεράστιο σαλόνι, που χωρούσε άνετα περισσότερα από 500 άτομα.

Αυτό που ενδιαφέρει τον σημερινό Λαρνακέα, είναι η λειτουργία εδώ του Παγκύπριου Ιεροδιδασκαλείου Λάρνακας, πριν κτιστεί στον ίδιο χώρο γύρω στο 1962, η Διανέλλειος Επαγγελματική Σχολή και το Διανέλλειον Ορφανοτροφείον.

Η οικία Gobham από μια άλλη οπτική γωνία.Το 1915 στέγασε το Ιεροδιδασκαλείο. (Συλλογή Φοίβου Σταυρίδη, από το ιστολόγιο http://larnaka.wordpress.com)

Η απόφαση για την ίδρυση του Ιεροδιδασκαλείου το 1910 ανήκε στο τότε Μητροπολίτη Κίτιου, Μελέτιο Μεταξάκη [1910-1918] [ανάρ:22, κατηγορία:Βιογραφικά]. Το Ιεροδιδασκαλείο, στεγάστηκε πρώτα στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κοντού που άρχισε τη λειτουργία του στις 3 Οκτωβρίου του 1910. Σκόπος του Ιεροδιδασκαλείου σύμφωνα με τους κανονισμούς, είναι η διά πενταετούς επαρκούς διδασκαλίας ιερών, παιδαγωγικών, εγκυκλοπαιδικών και τεχνικών μαθημάτων καταρτισμός διδασκάλων και ιερέων.

Στο σχολείο φοιτούσαν απόφοιτοι εξατάξιου δημοτικού σχολείου ηλικίας από 14 έως 20 χρονών και μάλιστα κατόπιν γραπτών και προφορικών εξετάσεων. Τα δίδακτρα ορίστηκαν στο ποσό των 1ο λιρών, που εκτός της διδασκαλίας, κάλυπταν τα έξοδα στέγης, τροφής, πλύσης, φωτισμού και ιατρικής περίθαλψης.

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, υπήρχε μια μόνο τάξη με 18 οικότροφους μαθητές απ’ όλη την Κύπρο. Από το «μαθητολόγιο» πληροφορούμαστε τον τόπο καταγωγής των μαθητών, όπως τη Κάτω Ζώδια, το Διόριος, το Καϊμακλί, την Πύλα, το Κτήμα, τον Αγρό και από πολλά άλλα μέρη. Στα επόμενα 4 χρόνια έγινε πεντατάξιο, ενώ το 1915 με την μεταφορά του στην οικία Cobham έγινε εξατάξιο.

Την οικία Cobham είχε αγοράσει το 1914 ο Μητροπολίτης Μελέτιος Μεταξάκης. Η αγορά έγινε κατορθωτή με γενναία δωρεά 1.000 τουρκικών λιρών από τη Μονή Βατοπαιδίου, γι’ αυτό και η σχολή έμεινε γνωστή και ως Βατοπαιδινόν Ιεροδιδασκαλείον. Ένας από τους διδάξαντες ήταν ο Ιωάννης Συκουτρήςμετέπειτα καθηγητής στο Πανεπιστημίο Αθηνών, μια σημαντική πνευματική φυσιογνωμία και συνεργάτης των »Κυπριακών Χρονικών» μαζί με τον Νεοκλή Γ. Κυριαζή και τον Λουκή Πιερίδη.

Το 1916 αναγνωρίστηκε από την αποικιακή Κυβέρνηση της Κύπρου ως πλήρες διδασκαλείο, ενώ το 1919 ως ισοβάθμιο της περίφημης Ριζαρείου Σχολής Αθηνών. Το 1917 αναγνωρίστηκε από την Ιερά Σύνοδο ως Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο Λάρνακας. Το 1916 αποφοίτησαν οι πρώτοι 12 δάσκαλοι από της ίδρυσής του το 1910.

Δυστυχώς, το τέλος του σχολείου αυτού υπήρξε άδοξο. Λίγους μήνες μετά τα Οκτωβριανά του 1931[αρ. ανάρ:32, κατηγορία: Πολιτικά Δρώμενα], οι Άγγλοι προχώρησαν στο κλείσιμό του. Ήταν το πρώτο διδασκαλείο που έκλεινε. Η περίοδος που ακολούθησε, γνωστή ως Παλμεροκρατία [1933-1939], επέφερε πολλά δεινά στον τομέα της ελληνικής παιδείας στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο.

Η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή το 1962

Ύστερα απο τη δωρεά του εργοστασιάρχη Δ. Διανέλλου που έγινε το 1950, στη θέση του παλιού Ιεροδιδασκαλείου, κτίστηκε το 1962 μια άλλη Σχολή, η σημερινή Διανέλλειος Τεχνική Σχολή.

Η πόλη περιμένει από τις τοπικές αρχές να γίνει σωστή διαχείριση της Διανελλείου Σχολή μετά τη μεταστέγαση του σχολείου. Στη φωτογραφία όπως είναι σήμερα, ερειπωμένη και εγκαταλειμμένη. Η φωτογραφία από το ιστολόγιο του Φοίβου Σταυρίδη http://www.larnaka.wordpress.com

Πηγές: 1. Μιχάλης Χατζημιχαήλ, Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο [1910-1932] από το Βιβλίο: Λάρνακα 2000, το τέλος ενός αιώνα, σσ.413-417, έκδοση Δήμου Λάρνακας, 2002. 2. Ιερομ. Σωφρόνιου Γ. Μιχαηλίδη, Ιστορία της κατά Κίτιον εκκλησίας, σσ. 267, 340-343, Λάρνακα 1992.

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

2 Responses to [55] Η προϊστορία της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής

  1. Ο/Η Κυριάκος λέει:

    Στο Διανελλειο στεγαστηκε προσωρινα, το 1959 μερος του Παγκυπριου Λυκειου Λαρνακος.Ημουν τοτε μαθητης της Β ταξης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s