[56] Η πλατεία της Ακρόπολης πριν έναν αιώνα

Η πλατεία της Ακρόπολης αρχές του 20ού αιώνα. Αριστερά κτίστηκε το 1900 το καφενείο Ακρόπολη. Δεξιά, η είσοδος του Ευρυβιάδειου Παρθεναγωγείου, ενώ στην άλλη γωνιά κτίστηκε το κεφενείο, Νέα Ακρόπολη. Η λεωφόρος Γρηγόρη Αυξεντίου ήταν το γεωγραφικό σύνορο που χώριζε τη Σκάλα από τη Λάρνακα

Μέχρι την αυγή του 20ού αιώνα, Σκάλα και Λάρνακα ήταν οι δίδυμες περιοχές της πόλης, που τις χώριζε μια ευρεία λωρίδα ακατοίκητης γης. Σ’ αυτή την έκταση κτίστηκαν σταδιακά ιδιωτικές κατοικίες και δημόσια κτήρια, όπως το Ευρυβιάδειο Παρθεναγωγείο [1906], το Εμπορικό Λύκειο [1910], το Αποστολίδειο [1899], το Νοσοκομείο [1913], η Αμερικάνικη Ακαδημία[1908], καθώς και κάποια καφενεία [η Ακρόπολη και η Μικρή Ακρόπολη ή Ακροπολούδα], δύο σινεμά και η ΕΠΑ, με αποτέλεσμα οι δύο πόλεις η παλιά Λάρνακα και η νεότερη πόλη, η Σκάλα, να ενωθούν σε μια ενιαία πόλη. Ακόμα και σήμερα η λεωφόρος Γρηγόρη Αυξεντίου θεωρείται η νοητή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο τμήματά της, ενώ η πλατεία της Ακρόπολης, το κέντρο της πόλης. Δεν είναι τυχαίο, που το έθιμο επιβάλλει, οι Επιτάφοι των τεσσάρων μεγάλων ναών – Αγίου Λαζάρου, Χρυσοπολίτισσας, Σωτήρας και Αϊ Γιάννη – χρόνια τώρα, να συναντιούνται στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ακροπόλεως κάθε Μεγάλη Παρασκευή.

Επί Αγγλοκρατίας η σημερινή οδός Ερμού ονομαζόταν Larnaca Road, ενώ η λεωφόρος Γρηγόρη Αυξεντίου, οδός Λευκωσίας και αργότερα οδός Σχολείων. Σύμφωνα με τον Ν.Γ. Κυριαζή, πριν το 1900, στην περιοχή της σημερινής πλατείας, υπήρχε μικρός τοίχος, το τοιχούδιν. Γράφει ο Ν.Γ. Kυριαζής για το «τοιχούδιν»: … Mικρός τοίχος ηγείρετο άλλοτε παρά την νυν οικίαν Xριστοφή Aναστασίου [σήμερα πολυκατοικία Οικονομίδη]. Eις τούτον, εντεύθεν διερχομένων Λαρνακέων και χωρικών, δι’ εργασίαν των, εν γραμμή οι φτωχοί εκάθηντο, εδώ, επαιτούντες, εξ ου και «τοιχούδιν τους φτωχούς». Tην νύκτα η σκηνοθεσία ήλλασσε. Tας θερινάς νύκτας, εκ Σκάλας και Λάρνακος, συνηντώντο εδώ πολλαί οικογένειαι ευχαρίστους ώρας διερχόμεναι.

Στη φωτογραφία της μαθητικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου 1965, απαθανατίστηκε το κτήριο που στέγαζε το καφενείο της »Μικρής Ακρόπολης». (Προσωπικό αρχείο Βιολάντας Γ. Ποταμίτου-Τουμαζή)

To 1900, κτίστηκε το καφενείο Ακρόπολη που ήταν για πολλά χρόνια τόπος αναψυχής των Λαρνακέων. Αργότερα κτίστηκε άλλο καφενείο στηn απέναντι γωνία, με το όνομα Νέα ή Μικρή Ακρόπολη. Τα καφενεία αυτά κατεδαφίστηκαν τη δεκαετία του 70. Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει. Η γραφική και ρομαντική πλατεία έχει δώσει τη θέση της στη σημερινή, η ερημιά του δρόμου στο πολύβουο πανηγύρι της τροχαίας και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα όπως τα πιο πάνω, στη γλυκειά ανάμνηση που μόνο αυτή μπορεί να νικήσει τον πανδαμάτορα χρόνο.

Advertisements
This entry was posted in Δρόμοι και Πλατείες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s