[59] Το οικόσημο της οικογένειας Πιερίδη

Το οικόσημο με τη συκομορέα, τις εννέα μούσες και το «ΕΜΜΕΝΕΙΝ»

Το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Πιερίδη της Λάρνακας αρχίζει από τον Ζακυνθινό έμπορα Demetrio Corella, ο οποίος εγκαταστάθηκε με τον γιο του Pietro Corella στη Λάρνακα το 1758 με διάταγμα του Δόγη της Βενετίας. Ο Πέτρος υπηρέτησε ως δραγομάνος του Βενετικού Προξενείου στην Κύπρο. Παντρεύτηκε και απέκτησε έναν γιο, τον Ιωάννη Δημητρίου Κορέλλα, ο οποίος απέκτησε και αυτός έναν γιο, τον Πιεράκη Δημητρίου Κορέλλα.

Απο τον Πιεράκη Δημητρίου Κορέλλα και την Μαριού Καρύδη, το γένος Χριστοδουλή Καρύδη από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς και μεγάλο έμπορο της Λάρνακας του 18ου αιώνα, ξεκινούν οι τέσσερις κλάδοι της οικογένειας Πιερίδη από τα τέσσερα παιδιά που απέκτησαν: του Δημητρίου [1811-1895], που πρώτος υιοθέτησε το επίθετο Πιερίδης και αριθμεί σε σχέση με τους άλλους κλάδους τα περισσότερα μέλη, της Αννέτας Πιερίδη [1813-1898], του Παύλου Πιερίδη [1815-1865] (βλέπε, θέμα:[37]-κατηγορία: Παλιές οικογένειες της Λάρνακας) και του Ιωάννη Πιερίδη [1820-1885] (βλέπε, θέμα: [35]-κατηγορία: Δήμος Λάρνακας)

Μαρία Καρύδη, πίνακας Κωνσταντίνου Τακκατζιή(1845). Βρίσκεται στο Μουσείο Πιερίδη

Δεν γνωρίζουμε πότε γεννήθηκε ο Πιεράκης Δημητρίου Κορέλλα. ‘Ηταν έμπορος, κτηματίας και Πρόξενος της Βενετίας στη Λάρνακα. Στη Χρονολογική Ιστορία του Αρχιμανδρίτη Κυπριανού, αναφέρεται στον κατάλογο των «συνδραμόντων φιλοπατρίων της Νήσου Κύπρου».

Είχε φιλικές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό. Απαγχονίστηκε τη 10η Ιουλίου του 1821 από τους Τούρκους μαζί με τον αρχιεπίσκοπο και με άλλους αρχιερείς και προκρίτους απ’ όλη την Κύπρο.

Από τη θυσία αυτή προέρχεται το οικόσημο της οικογένειας Πιερίδη. Η συκομορέα, ήταν το δένδρο πάνω στο οποίο απαγχονίστηκε ο Πιεράκης Κορέλλα. Η παράδοση λέει πως η λέξη του οικοσήμου, ΕΜΜΕΝΕΙΝ, ειπώθηκε από τον μελλοθάνατο ευγενή, λίγο πριν από τον απαγχονισμό του. Τέλος, οι εννιά μούσες που βρίσκονται πάνω στο οικόσημο, συμβολίζουν τη συνεχή και διαχρονική προσφορά της οικογένειας Πιερίδη στην κοινωνία και την τέχνη.

Πρέπει να σημειώσουμε πως από το οικόσημο που βρίσκεται σε μαρμάρινη πλάκα δίπλα στην είσοδο του Μουσείου, απουσιάζουν οι φιγούρες των εννέα μουσών.

Η Μαριού Καρύδη πέθανε το 1870.

Πηγή και Φωτογραφίες: Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, Μερικαί Παλαιαί Οικογένειαι της Κύπρου, σσ.87-107, Λευκωσία 1972.

Advertisements
This entry was posted in Οικόσημα, Παλιές Οικογένειες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s