[60] Τα 50 χρόνια του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας.

Ένα από τα τμήματα της δευτέρας τάξης του σχολικού έτους 1964-65, στα προπύλαια του σχολείου, σε αναμνηστική φωτογράφηση. Στο κέντρο η πρωτοδιορισμένη φιλόλογός μας Μαρούλλα Γιασεμίδου-Κάτσιη από το Κοιλάνι. Τη θυμόμαστε για την αγάπη και την καλωσύνη που έτρεφε προς τους μαθητές της, καθώς και για τη γλυκύτητα του χαρακτήρα της. Φώτο: Σωκράτη Αντωνιάδη

Tο 1953-54 με πρωτοβουλία του Λυκειάρχη του Παγκυπρίου Εμπορικού Λυκείου Λάρνακας (ΠΕΛΛ), Δημήτριου Κουτουμάνου και του Μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμου, ιδρύθηκαν στο ΠΕΛΛ, οι τρεις πρώτες κλασικές (Γυμνασιακές) τάξεις. Στις 6 Μαρτίου του 1960, το πρώτο αυτό Γυμνάσιο αναγνωρίστηκε με βασιλικό διάταγμα της ελληνικής κυβέρνησης ως ισότιμο των ελληνικών Γυμνασίων. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται ως η γενέθλια πράξη του Γυμνασίου Λάρνακας. Μετά την ανεξαρτησία, αποφασίστηκε όπως το Γυμνάσιο στεγαστεί σε δικό του κτήριο, αφού οι αίθουσες του ΠΕΛΛ αποδείχθηκαν ανεπαρκείς να φιλοξενήσουν τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμών μαθητών. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά πως σε σύγκριση με τους 51 μαθητές του ΠΕΛΛ το 1911-12, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στους 1049 το σχολικό έτος 1959-1960.

Το νέο σχολείο κτίστηκε σε έκταση γης 40 σκαλών που δώρισε η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού. Εκτός από τη δωρεά της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου, μεγάλοι ευεργέτες ήταν (ποσά σε λίρες): η Ελληνική Κυβέρνηση [40.445], ο Ιερός ναός του Αγίου Λαζάρου [10.000], η Καπνοβιομηχανία Διανέλλου [6.000], ο Μιλτιάδης Τζέτζας. Επίσης: η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, ο Σύλλογος Αποφοίτων Π.Λ. Λάρνακας, ο Ροταριανός Όμιλος Λάρνακας, ο Νίκος Δημητρίου, ο Ζήνων Πιερίδης. Τέλος, Δωρητές ήταν: η Ελληνική Πρεσβεία, ο Μιχαλάκης Κιούππης, ο Αρίσταρχος Σκούρος, ο Ανδρέας Καρπασίτης, η Βιάλκο Λτδ, ο Αριστόδημος Παπαπέτρου, ο Στέλιος Δημητρίου, ο Αχιλλέας Χατζησάββας, ο Πέτρος Α. Μαντοβάνη, ο Παύλος Πετρίδης και οι αδελφοί Λευκαρίτη. Πολλοί πολίτες πρόσφεραν μικρότερα χρηματικά ποσά.

Την έναρξη του έργου ανέλαβε η Σχολική Εφορία Λάρνακας υπό την προεδρία των γιατρών Αχιλλέα Θεοδούλου και ακολούθως του Ιάκωβου Φαίδωνος, ενώ η αποπεράτωση του, έγινε από την Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση. Έτσι, τη σχολική χρονιά 1960-61, παραδόθηκε στη Λάρνακα και στη μαθητική νεολαία της, ένα επιβλητικό κτήριο, πλήρες Γυμνάσιο, με πρώτο Γυμνασιάρχη τον εξαίρετο Μαθηματικό Λάζαρο Παπαδόπουλο.

Φώτο: Λούη Περεντού

Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το Μάιο του 1962, στην παρουσία του Μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμου, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης Κωνσταντίνου Σπυριδάκη, του Προέδρου της Σχολικής Εφορίας γιατρού Ιάκωβου Φαίδωνος, του Δημήτριου Κουτουμάνου πρώην Λυκειάρχη του ΠΕΛΛ, ολόκληρου του καθηγητικού συλλόγου με επικεφαλής τον Γυμνασιάρχη Λάζαρο Παπαδόπουλο και πλήθος κόσμου, γονείς μαθητών και πολιτών της Λάρνακας.

Τα σχέδια του κτηρίου, τα οποία εκπονήθηκαν από τον αρχιτεκτονικό οίκο «Ρούσος και Περικλέους», υπήρξαν πρωτοποριακά. Ο κύριος όγκος των αιθουσών βρίσκεται στη νότια πλευρά. Με τη μεταγενέστερη προσθήκη αιθουσών στη βόρεια πλευρά, το κτήριο απέκτησε το σχήμα ενός μεγάλου Π . Στο κέντρο αυτού του Π βρίσκεται η μεγάλη αίθουσα τελετών του σχολείου που αποτελεί συνέχεια των προπυλαίων. Δύο αίθουσες του σχολείου φέρουν ονόματα μαθητών του που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου. Πρόκειται για τους Λάζαρο Γεωργίου και Ανδρέα Στρουθίδη.

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος διετέλεσε Γυμνασιάρχης μόνο για ενάμιση χρόνο λόγω αδόκητου θανάτου. Για το υπόλοιπο της χρονιάς υπηρέτησε ως διευθυντής του σχολείου ο Κλεόβουλος Παπακυριακού. Από το 1963 έως το 1968, στη θέση του Γυμνασιάρχη, βρέθηκε ένας από τους καλύτερους  εκπαιδευτικούς που πέρασαν από την Κύπρο, ο ελλαδίτης φιλόλογος Γιάννης Αναγνωστόπουλος. Ακολούθησαν οι: Νίκος Χατζημιχαήλ [1968-69], Γεώργιος Χατζηνικολάου [1969-70], Παναγιώτης Παττίχης [1970-71], Χρίστος Κολλιός [1971-72], Παναγιώτης Κωνσταντινίδης [1972-73], Ανδρέας Χατζηιωνάς [1973-75], Λυκούργος Κάππας [1974-75], Στέλλα Δρυμιώτου [1980-81], Ανδρέας Αγαθοκλέους [1981-82] (οι τέσσερις τελευταίοι διευθυντές ήταν της πρωινής φοίτησης), Μόδεστος Σαμαράς [1974-90], Γεώργιος Προδρόμου [1990, Σεπτ-Δεκ], Βάσος Χριστοδούλου [1990-93], Σάββας Λαμπριανίδης [1993-95], Λουκάς Χρίστου [1995-96], Μάχη Καρούζη [1996-98], Χρίστος Καπάς [1998-2001], Βικτωρία Λοΐζου [2001-2003], Ανδρούλα Αντωνιάδου [2003-2007], Δέσποινα Λυσάνδρου [2007-2012].

Στο σχολείο αυτό λειτούργησε για πρώτη φορά από το σχολικό έτος 1962-63, ο θεσμός των μεικτών τμημάτων. Καθιερώθηκε ακόμα ο κλάδος της πρακτικής εκπαίδευσης. Από το 1963 το Γυμνάσιο του Αγίου Γεωργίου, διαχωρίστηκε από τον Παγκύπριο Λύκειο. Έκτοτε, τα δύο σχολεία ακολουθούν αυτόνομη πορεία.

Μετά τα γεγονότα του 1974, λόγω των επειγουσών καταστάσεων, το σχολείο χωρίστηκε σε πρωινή και απογευματινή φοίτηση για αρκετά χρόνια, μέχρι την ανέγερση νέων εκπαιδευτηρίων. Από τη σχολική χρονιά 1986-87 το Γυμνάσιο μετατράπηκε επίσημα σε Λύκειο.

Με πρωτοπόρο έναν μαθηματικό από την Ελλάδα, τον Ιωάννη Καββαδία, το Γυμνάσιο απέκτησε ηλιακό ωρολόγιο, πλανητάριο, μοναδικό σ’ ολόκληρη την Κύπρο και μετεωρολογικό σταθμό, επιτεύγματα μοναδικά για την εποχή εκείνη. Σήμερα, δυστυχώς, δεν απέμεινε τίποτε. Μόνο στην αυλή χάσκει άχρηστο, χωρίς δείκτη, το ηλιακό ρολόι του Καββαδία, απομεινάρι της αδιαφορίας των εκάστοτε διευθύνσεων.

Πηγή: Παύλος Σεμελίδης, Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, «Λάρνακα 2000 το τέλος ενός αιώνα», έκδ. Δήμου Λάρνακας 2002, σσ. 292-301.

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

2 Responses to [60] Τα 50 χρόνια του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας.

  1. Φίλε Σωκράτη αν δεν θυμάσαι τα ονόματα των συμμαθητών να σου τα γράψω

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s