[61] Η στήλη του Σαργών Β΄ από το αρχαίο Κίτιο

Η στήλη του Σαργών Β βρίσκεται σε μουσείο του Βερολίνου. Στο Επαρχιακό Μουσείο της πόλης υπάρχει αντίγραφο του

Την πρώτη μαρτυρία για την ύπαρξη βασιλέων και βασιλείων στην Κύπρο την έχουμε από επιγραφή πάνω σε λίθινη στήλη που βρέθηκε στο Κίτιο το 1845. Χρονολογείται γύρω στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. [707 π.Χ.].

Η στήλη παριστάνει σε ανάγλυφο, γενειοφόρο βασιλιά, τον Σαργών Β’ [721-705], ντυμένο με μακρύ ασσυριακό χιτώνα και κάλυμμα στην κεφαλή του. Έχουν βρεθεί πολλές τέτοιες στήλες με παραστάσεις Ασσύριων βασιλέων. Το σημαντικό στοιχείο που κάνει το εύρημα αυτό μοναδικό για την ιστορική έρευνα, είναι η επιγραφή [σφηνοειδής] που βρίσκεται χαραγμένη στις πλευρές της λίθινης στήλης και που μας πληροφορεί περιληπτικά τα εξής: Η Κύπρος ονομάζεται από τους Ασσυρίους, Iadnana, ενώ τους Έλληνες [σε άλλες επιγραφές] τους ονομάζουν Iamana. Αυτό δείχνει πως έβλεπαν οι Ασσύριοι, τη σχέση της Κύπρου με τους υπόλοιπους Έλληνες. Το όνομα Γιατνάνα, παραπέμπει στους Δαναούς [ομηρική ονομασία για τους Έλληνες], καθώς και στους Ίωνες [ονομασία των Ελλήνων του 8ου αιώνα π.Χ.].

Η επιγραφή αναφέρει ότι η Iadnana, είχε επτά βασιλείς που ασπάστηκαν τα πόδια του και έφεραν τον φόρος τους στη  Βαβυλώνα που ήταν χρυσός, ασήμι, έβενος, πύξος και τον θησαυρό της χώρας τους [ίσως να εννοεί το χαλκό].

Σύμφωνα με τους ιστορικούς η Κύπρος ήταν κάτω από την Ασσυριακή κατοχή για πολύ λίγο καιρό, από το 707 π.Χ. έως το 669 π.Χ. Την περίοδο αυτή οι Κύπριοι βασιλείς έχαιραν ευρείας αυτονομίας, ήταν όμως φόρου υποτελείς στον Ασσύριο Βασιλιά Σαργών Β΄. Ακολούθησε μια περίοδος «ανεξαρτησίας» εκατόν περίπου χρόνων. Κατά την Ασσυριακή περίοδο κάποια βασίλεια είχαν ήδη Φοίνικες βασιλείς, όπως το Κίτιο και η Αμαθούντα, που αναφέρονται με τα ονόματα Qartihadast και Nuria αντίστοιχα.

Οι στήλες αυτές στήνονταν σε όλη την Ασσυριακή επικράτεια, σαν προπαγανδιστικά εργαλεία επίδειξης ισχύος του Ασσύριου βασιλιά προς τους υποτελείς προς αυτόν λαούς και βασιλείς.

Παραθέτουμε πιο κάτω το κείμενο της αρχαίας ενεπίγραφης στήλης που έστησε στο Κίτιο ο Ασσύριος βασιλιάς Σαργών Β’ σε μετάφραση:

[Εφτά βασιλεί]ς της Ιa’, περιοχής [της Ιad]nana, που [βρίσκεται] σε επτά ημερών ταξίδι [στο μέσο της] θάλασσας του δύοντος ηλίου, και τους οποίους οι κατοικίες είναι μακριά – [από]  μέρες μακρινές [δεν είχαν πληρώσει;] το φόρο της Ασσυρίας, γιατί κανείς από τους βασιλείς, πατέρες μου [που προηγήθηκαν] εμού [δεν είχε καν ακού]σει το όνομα της χώρας τους – άκουσαν από το μέσο της θάλασσας [για τα κατορθώματα που έκανα] στη Χαλδαία και στη χώρα των Hatti και οι καρδιές τους χτύπησαν γοργά, ο [φόρ]ος τους:  χρυσός, ασήμι, [σκεύη από] έβενο, πύξο, ο θησαυρός της χώρας τους, [μέσα στη] Βαβυλώνα εν τη παρουσία [έφεραν και] ασπάστηκαν τα πόδια μου.

Βιβλιογραφία: Βάσος Καραγιώργης, Κύπρος το σταυροδρόμι της ανατολικής Μεσογείου, 1600-500 π.Χ., σσ.153-154, εκδόσεις ΚΑΠΟΝ 2002.

Advertisements
This entry was posted in Αρχαιολογία. Bookmark the permalink.

2 Responses to [61] Η στήλη του Σαργών Β΄ από το αρχαίο Κίτιο

  1. Ο/Η χριστίνα λέει:

    πολύ ωραία τα γράφετε
    συγχαρητήρια και καλή συνέχεια

    • Ο/Η saminet λέει:

      Αγαπητή Χριστίνα, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Σε προσκαλώ να γράφεις για το αρχαίο Κίτιο που είναι ο τομέας σου, βεβαίως με το όνομά σου. Χαιρετίσματα στον καλό σου σύζυγο. Σ.Α

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s