[64] Ευρυβιάδειο Παρθεναγωγείο: Μια ακόμα θλιβερή ιστορία

Το σχολείο της φωτογραφίας που απαθανατίστηκε σε παρέλαση το 1960, ήταν το Ευρυβιάδειο Παρθενεγωγείο. Κτίστηκε το 1906 από τον Ευρυβιάδη Αντωνιάδη που διέθεσε το σημαντικό για την εποχή ποσό των 1.600 λιρών. Ο Ευρυβιάδης Αντωνιάδης γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1857. Σε ηλικία 14 ετών έφυγε για την Αλεξάνδρεια, σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Μέσα από πολλές δυσκολίες κατάφερε να πλουτίσει ιδρύοντας την Ελληνικήν Λέσχη Αλεξάνδρειας. Το 1894 παντρεύτηκε την Ελένη Νικηταΐδου από τη Σύμη και απέκτησε ένα γιο τον Οδυσσέα.

Έχοντας στην καρδία του τη Λάρνακα από την οποία έφυγε νωρίς, χωρίς να έχει την ευκαιρία να σπουδάσει, δεν δίστασε να προσφέρει από την προσωπική του περιουσία, όταν η πόλη του χρειάστηκε οικονομική αρωγή για την ανέγερση Παρθεναγωγείου.

Ευρυβιάδης Αντωνιάδης 1857-1909

Το νέο σχολείο κτίστηκε σε χωράφι που δώρησε ο Δημοσθένης Μιτσής, πάνω σε σχέδια που εκπονήθηκαν στην Αθήνα και είχαν σαν πρότυπά τους κτήρια νεοκλασσικού ρυθμού. Το σχολείο παραδόθηκε στη μαθητιώσα νεολαία το 1906.

Από το 1906 έως το 1968 το Ευρυβιάδειο λειτούργησε ως Παρθεναγωγείο. Τον Ιούλιο του 1968, η σχολική εφορίας, έγινε μικτό και μετονομάστηκε σε Ευρυβιάδειος Αστική. Το 1969 συνέβη το ατόπημα από μια σχολική εφορία, που χωρίς όραμα παιδείας και με τη συγκατάθεση του Υπουργείου Παιδείας(;), αποφάσισε την κατεδάφιση του ιστορικού αυτού νεοκλασσικού κτηρίου με σκοπό την ανέγερση ενός άλλου απρόσωπου μοντέρνου σχολείου, αυτού που βλέπουμε σήμερα όταν περνούμε από τη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου. Η δικαιολογία ότι ήταν ετοιμόρροπο και μη λειτουργικό αποδείχθηκε ότι ήταν τελείως αβάσιμη. Όταν το νέο κτήριο αποπερατώθηκε, η ίδια σχολική εφορία, μικρόψυχα, αφαίρεσε από το σχολείο το όνομα του ανθρώπου που το έκτισε, αντικαθιστώντας το με το όνομα της Πλατείας: το ονόμασαν Δημοτικό Σχολείο Ακροπόλεως. Για τους λόγους αυτής της απόφασης, βλ. θέμα: [136]-κατηγορία: εκπαίδευση.

Το 1983 το Δημοτικό Σχολείο Ακροπόλεως μετατράπηκε σε Γυμνάσιο. Τέλος, το 1986 η σχολική εφορία με πρόεδρο τον Χριστόδουλο Τουμανή, αποφάσισε να το μετονομάσει και πάλι σε Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο, τοποθετώντας παράλληλα την προτομή του ευεργέτη στο προαύλιο, διορθώνοντας εν μέρει τις λανθασμένες αποφάσεις του παρελθόντος.

Ο Ευρυβιάδης Αντωνιάδης πέθανε το 1909 και ετάφη στη γενέτειρά του. Στην κηδεία του, πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον ανιδιοτελή ευεργέτη της πόλης, εκφράζοντας με ποικίλους τρόπους το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του.

Στην περίπτωση του σχολείου αυτού, αλλά και άλλων σχολείων [Ζαχαριάδειον και Αποστολίδειον Λύκειον](βλ. θέμα:52-κατηγ:εκπαίδευση στη Λάρνακα), ταιριάζει απόλυτα η σοφή λαϊκή ρήση: άλλοι χτίζουν τζιαι άλλοι χαλούν.

Πηγές:1. Ανδρέας Ο. Ευρυβιάδης, Ο Ευρυβιάδης Αντωνιάδης και το Ευρυβιάδειο Παρθεναγωγείο, σσ.341-347, από το βιβλίο Λάρνακα 2000-το τέλος ενός αιώνα, 2002. 2. Α.Χ. Οικονόμου, Ένα Πάνθεον. Οι μεγάλοι Ευεργέται και δωρηταί της Λάρνακας και των χωριών της, σσ.41-46, Λάρνακα 1934. 3. Φωτογραφία από Χρυσούλλα Ιερείδου.

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s