[65] Το πρώτο ξεκίνημα της Άννας και Λίας Βίσση στη Μικτή Χορωδία Λάρνακας

Ο Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Λάρνακος ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1960. Μέλη του πρώτου Διοικητικού Σύμβουλίου ήταν οι: Γεώργιος Πελαγίας [Πρόεδρος], Μαρούλλα Αναστασίου [Γραμματέας], Φοίβος Σταυρίδης [Ταμίας], Γεώργιος Κυριακίδης, Γεώργιος Λυκούργος, Τούλα Χαραλάμπους [Σύμβουλοι].

Ακριβώς μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ε.Π.Ο.Λ., δραστηριοποιήθηκε αποκλειστικά στον τομέα του πολιτισμού διοργανώνοντας σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως φιλολογικές, ποιητικές και μουσικές βραδιές, εκθέσεις Ελλαδιτών και Κυπρίων ζωγράφων στις αίθουσες του ξενοδοχείου Τέσσερα Φανάρια, κ.λπ.

Τον Φεβρουάριο του 1966, ιδρύθηκε στα πλαίσια του Ε.Π.Ο.Λ., η Μικτή Χορωδία Λάρνακος. Το καλλιτεχνικό της παρόν η χορωδία το έδωσε στις 22 Μαΐου 1967 στην αίθουσα τελετών της Αμερικάνικης Ακαδημίας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μουσικής κ. Χριστόδουλου Αχιλλεούδη. Ακολούθησαν πολλές συναυλίες στη Λάρνακα και αλλού με συμμετοχή κατά περιόδους πολλών καλλίφωνων πολιτών της πόλης.

Όπως εξηγεί ο κ. Αχιλλεούδης στον πρόλογο του προγράμματος, της πρώτης συναυλίας:…Τα μέλη της είναι άνδρες και γυναίκες της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών που ύστερα από τη δουλειά της μέρας, παραμερίζοντας και οικογενειακές ακόμα υποχρεώσεις, μαζεύονται για συστηματική εξάσκηση, τρεις ώρες τη βδομάδα…

Εκτός από τις φωνητικές ασκήσεις γίνονται παράλληλα και ειδικά μαθήματα θεωρίας της Μουσικής με σκοπό την τοποθέτηση γερών θεμελίων γιατί πρέπει να τονισθή ιδιαίτερα το γεγονός ότι κανένα απ’ τα μέλη δεν έχει προηγούμενη φωνητική εκπαίδευση σε Ωδείο…

Η »Μικτή Χορωδία» μας, έχει σαν σκοπό της να βοηθήση κι αυτή την προαγωγή της καλής Μουσικής, όχι μόνο στη Λάρνακα, αλλά σε ολόκληρη την Κύπρο.

Και καταλήγει ο κ. Αχιλλεούδης: Η αποψινή εμφάνιση ας κριθεί με επιείκεια και κατανόηση και ας χαιρετισθεί σαν δείγμα καλής θέλησης και σαν προμήνυμα για ανώτερα αυριανά επιτεύγματα.

Παραθέτουμε τα ονόματα των μελών της χορωδίας – όσα γνωρίζουμε- ελπίζοντας στο μέλλον στη συμπλήρωση των κενών ονομάτων:

Πρώτη σειρά από αριστερά: Άντρη, -, Δέσπω Ελευθεριάδου, Έλλη, Δέσπω Ψαρά, Ηρώ Κοσιάρη, Αντρούλλα, -, -, -.

Δεύτερη σειρά: Άννα Βίσση, -, Λία Βίσση, – Μάρω, Κονναρή, Νίκη Δεμέτη, Ντίνα, Γαλάτεια Ποταμίτου, -.

Τρίτη σειρά: Λάκης, Διομήδης, -, Γεώργιος Ξενοφώντος, Κυριάκος Αντζουλίδης, Πανίκος Πελεταίος(;), Γερολέμου, Άντρος Καραϊσκάκης, Αντρέας Λεοντίου, -, Πέπης.

Τέταρτη σερά: Παναγιώτης Ποταμίτης, Τοσσουνιάν Βαρτάν, Κλείτος Γερολέμου, Γεώργιος Κόκκινος, -, Χρίστος Χρίστου, Κουρσάρης, Χριστόφορος Δημητρίου, Γιαννάκης Τσερκέζος, -, Αντρέας Αντρέου, Κωστάκης Τζαμπάζης.

Όπως διακρίνουμε στη φωτογραφία από εκδήλωση που έγινε στη Λάρνακα στις 24.5.1972, κάποια από τα μέλη της χορωδίας που αργότερα διέπρεψαν στο τραγούδι και τη μουσική, ξεκίνησαν από εδώ τα πρώτα τους καλλιτεχνικά βήματα. Έτσι, βλέπουμε την Άννα και Λία Βίσση μαθήτριες τότε [πρώτη και τρίτη της δεύτερης σειράς από αριστερά], καθώς και τον σημερινό μαέστρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής, Αντρέα Αντρέου [πάνω σειρά, δεύτερος από δεξιά].

Πηγή: 1. Πρόγραμμα Μικτής Χορωδίας Πνευματικού Ομίλου υπό την Διεύθυνσιν του Χρ. Αχιλλεούδη, στη συναυλία της 22ας Μαΐου 1967, στην Αμερικάνικη Ακαδημία [Αρχείο Φοίβου Σταυρίδη].

Advertisements
This entry was posted in Πολιτιστικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s