[67] Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ από την εκκλησία του Αγίου Μάμα των Τρούλλων

Η μονόκλιτη καμαροσκέπαστη εκκλησία των Τρούλλων, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μάμα. Είναι κτίσμα του 16ου αιώνα, έχει δε υποστεί πολλές μετατροπές και προσθήκες στο πέρασμα των χρόνων. Η τελευταία μετατροπή έγινε το 1913 και αφορούσε επέκταση, στη δυτική πλευρά του ναού.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η εκκλησία κτίστηκε την ίδια περίοδο με αυτή του Αγίου Μάμα στη Μόρφου, δηλαδή στις αρχές του 16ου αιώνα.

Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, είναι έργο του 1580 και αποτελεί σύμφωνα με επιγραφή στο κάτω μέρος της εικόνας, δωρεά του ιερέα του ναού Ελευθερίου και της συζύγού του. Το ζεύγος παρίσταται στην αριστερή κάτω γωνία της εικόνας γονυκλινές, δεόμενο προς τον Αρχάγγελο. O ιερέας Ελευθέριος φέρει λευκό ράσο με πράσινο πετραχήλι, διακοσμημένο με λευκούς και μαύρους σταυρούς, ενώ στο δεξί χέρι κρατεί ευαγγέλιο. Πίσω από τον ιερέα εικονίζεται η γυναίκα του, ντυμένη με μαύρο μακρύ φόρεμα που φέρει μπροστά λευκή διακοσμητική λωρίδα, ενώ ο λαιμός και η κεφαλή καλύπτονται από λευκό μαντήλι. Κάτω από τους δωρητές υπάρχει η επιγραφή: «ΑΦΠ ΧΥ ΜΝΗΣΘΗΤΙ ΚΕ Κ ΑΝΑΠΑΥΣΟΝ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ [ΣΟΥ ΕΛΕΥΘ]ΕΡΙΟΥ ΙΕΡΕΟΣ Κ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΟΥ ΑΥΤΟΥ»
 

Στη νότια στοά της εκκλησίας βρίσκεται επιτύμβια πλάκα, που κάλυπτε τον τάφο των δωρητών της εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η πλάκα έχει υποστεί αρκετή φθορά, σε βαθμό που είναι αδύνατη η ανάγνωση ολόκληρης της εγχάρακτης επιγραφής. Η φθορά οφείλεται στο συνεχές πάτημα των πιστών πάνω στην πλάκα κατά την προσκύνηση των εικόνων, αφού ο τάφος των δωρητών βρισκόταν μέσα στην εκκλησία, μπροστά από την εικόνα του Αρχαγγέλου.

Σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Συμεών, Ηγούμενο της Μονής του Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου και άλλους ειδικούς, η εικόνα του Αρχαγγέλου αποδίδεται στο σημαντικότερο Κύπριο ζωγράφο του τέλους του 16ου και των αρχών του 17ου αιώνα, Λουκά από την Τόχνη της επαρχίας Λάρνακας.

Η εικόνα του Αρχαγγέλου των Τρούλλων [1580] είναι αρχαιότερη από τη φορητή εικόνα του Αρχαγγέλου της Παναγίας της Αγγελόκτιστης στο Κίτι [1700-1750] [βλ. κατηγ:εκκλησίες (τοιχογραφίες-εικόνες)-θέμα:46].

Πηγή: 1. Κυριάκος Παπαϊωακείμ, Η Κατά Κίτιον Αγιογραφική Τέχνη, σ.153, Λάρνακα-2002.  2. Gunnis Rupert, Historic Cyprus, σ.450, Nicosia-1973.

Advertisements
This entry was posted in Εκκλησίες της Επαρχίας [εικόνες-τοιχογραφίες]. Bookmark the permalink.

3 Responses to [67] Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ από την εκκλησία του Αγίου Μάμα των Τρούλλων

 1. Ο/Η ΤΑΣΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ λέει:

  Σε συγχαίρω αγαπητέ μου γιατρέ Σώτη για το εξαιρετικό άρθρο που ανέβασες!
  Μαθαίνουμε και πραματα που αφορούν το χωριό μας και που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα!!
  Σε ευχαριστώ που μας ενημερώνεις!! Συνέχισε και αξιζει τον κόπο!

  • Ο/Η saminet λέει:

   Ευχαριστώ, έχω και άλλες πληροφορίες για το χωριό σου. ετοιμάζω βιβλιο για ολες τις κοινοτητες της επαρχίας με ιστορικά στοιχεία. θα το πάρεις ως δώρο μολις εκδοθεί.

   • Ο/Η ΤΑΣΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ λέει:

    Σε ευχαριστώ πολύ γιατρέ μου!! Ο Θεός να σε έχει πάντα καλά για να μπορείς να προσφέρεις στο τομέα της ενημέρωσης και επιμόρφωσης!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s