[72] Το μοναδικό σωζόμενο κειμήλιο από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του «φτωχού» στην Αραδίππου

Το παρεκκλήσι του Άγιου Γεωργίου του φτωχού στην περιοχή της Ριζοελιάς είναι του τέλους του 15ου και αρχών του 16ου αιώνα. Από το παλιό αυτό παρεκκλήσι δεν έχει απομείνει τίποτα, εκτός από το δεξιό θυρόφυλλο τρίπτυχου, όπου εικονίζεται ο Άγιος Κύριλλος και το οποίο εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία.

Ο Τζιοβάνι Μαρίτι που έζησε στη Λάρνακα μεταξύ 1760 και 1767 και επισκέφθηκε την περιοχή της Αραδίππου, μας πληροφορεί ότι το παρεκκλήσι ήταν ήδη ερειπωμένο, είχαν όμως διασωθεί κάποια ίχνη αγιογραφιών.

Το σωζόμενο θυρόφυλλο έχει διαστάσεις 161,7 χ 48,8 εκ. Ο Άγιος Κύριλλος παρίσταται ολόσωμος, σε χρυσό φόντο, σε στάση δεήσεως στρεφόμενος αριστερά. Φοράει λειτουργικά άμφια. Διακρίνεται στο πάνω μέρος, με κόκκινη γραφή, η επιγραφή Ο ΑΓ(ΙΟΣ) ΚΥΡΙΛΛΟΣ. Στο κάτω μέρος του θυρόφυλλου μέσα σε σκαφτά διάχωρα εικονίζονται οι μορφές των Αποστόλων Ματθαίου, Ανδρέα, Βαρθολομαίου και Φιλίππου. Το θυρόφυλλο με τον Άγιο Κύριλλο, αποτελούσε όπως προαναφέραμε, το δεξιό κομμάτι τρίπτυχου. Στα άλλα δύο κομμάτια που δυστυχώς έχουν χαθεί, εικονίζονταν, στο κεντρικό η Παναγία ένθρονη, ενώ στο αριστερό φύλλο ο Άγιος Αθανάσιος. Στο κάτω μέρος του κομματιού που χάθηκε βρίσκονταν οι υπόλοιποι οκτώ Απόστολοι σε οριζόντια διάταξη.

Το τρίπτυχο θυρόφυλλο το γνωρίζουμε από φωτογραφία από παλαιότερη δημοσίευση.

Θεωρείται μοναδικό στην Κύπρο, όχι μόνο λόγω της ζωγραφικής του ποιότητας, αλλά κυρίως, λόγω των μεγάλων διαστάσεών του.

Πηγή: 1. Κώστας Γερασίμου, Η Κατά Κίτιον Αγιογραφική Τέχνη, σ. 152. Λάρνακα 2002. 2. Τζιοβάνι Μαρίτι, Travels of the Island of  Cyprus, σ. 37, London 1971.

Advertisements
This entry was posted in Εκκλησίες της Επαρχίας [εικόνες-τοιχογραφίες]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s