[79] Ένα ακόμα σπίτι, θύμα του αδηφάγου Μινώταυρου της «ανάπτυξης»

Το σπίτι αυτό κατεδαφίστηκε ξαφνικά τη δεκαετία του 80. Στη θέση του κτίστηκε πολυκατοικία

Στη φωτογραφία αυτή του 1969, σε κάποια επέτειο εθνικής γιορτής, εκτός απ’ την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, απαθανατίστηκε και ένα νεοκλασικού τύπου κτήριο που δυστυχώς έχει κατεδαφιστεί.

Βρισκόταν στην αριστερή πλευρά – με κατεύθυνση προς τον αστυνομικό σταθμό – της Λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, μεταξύ άλλων νεοκλασικών κτηρίων. Το συγκεκριμένο σπίτι ανήκε στον Παύλο Κυπριανού, θείο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, αείμνηστου Σπύρου Κυπριανού. Τα διπλανά κτήρια ανήκαν στον Αρίσταρχο Σκούρο [μέρος του διακρίνεται στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας] και στο δικηγόρο μ. Γεώργιο Νικολαΐδη. Και αυτά έχουν κατεδαφιστεί. Στο οικόπεδο που ήταν το σπίτι του Σκούρου, κτίστηκε μια απρόσωπη πολυκατοικία που στεγάζει διάφορα γραφεία, ενώ στο γωνιακό κτήμα του Νικολαΐδη, στεγάζεται σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς.

Το σπίτι του Παύλου Κυπριανού κληρονόμησε ο γιος του, Κύπρος Κυπριανού, που διετέλεσε πρώτος Πρέσβυς της Δημοκρατίας στο Μεξικό το 1982.

Κατεδαφίστηκε εν μια νυχτί περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Είχε κτιστεί την δεκαετία του 30. Ένα σπίτι-κόσμημα που «πέθανε νωρίς» στο όνομα μιας κακόγουστης ανάπτυξης. Διερωτούμαι, πως θα ήταν η Λάρνακα, αν η κοινωνία δρούσε πιό αποτελεσματικά διασώζοντας κάποια παλιά σπίτια με αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Σίγουρα, πολύ καλύτερη! Ή αντίστροφα, τη κέρδισε η Λάρνακα με την κατεδάφιση τους, παρά ακόμα κάποιες απρόσωπες πολυκατοικίες, που αφαιρούν πόντους από την παλιά αρχοντική ταυτότητα της πόλης.

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Αλέξη Κρ. Μιχαηλίδη.

Advertisements
This entry was posted in Πολεοδομικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s