[82] Πότε και πώς πήρε την ονομασία της η λεωφόρος Αρτέμιδος

Η λεωφόρος Αρτέμιδος αρχές του 20ού αιώνα

Ένα από τα έργα που ξεκίνησαν στις αρχές του αιώνα ήταν η χάραξη, στρώση και δενδροφύτευση της λεωφόρου Αρτέμιδος επί δημαρχίας Νικολάου Ρώσσου [1902-1906]. Η σημερινή πολύβουη και σύγχρονη λεωφόρος, που οδηγεί στο αεροδρόμιο και στα χωριά της νοτιοδυτικής πλευράς της Επαρχίας, ήταν ένας χωμάτινος δρόμος, γνωστός με το όνομα Βουλεβάρτο, από τη γαλλική λέξη Boulevard, ο οποίος πλαισιωνόταν από ψηλά δέντρα, κυρίως πεύκα και ευκάλυπτους, τα οποία χάριζαν τη δροσιά και τη σκιά τους στους περιπατητές που έφταναν εδώ για ξεκούραση ή για εκδρομή στη σχετικά τότε μακρινή Αλυκή. Μέχρι το 1974, η λεωφόρος δεν ήταν παρά ένας ακόμα ήσυχος δρόμος της Λάρνακας. Τη σημερινή μορφή της την πήρε σταδιακά μετά το 74, αφού έγινε η πύλη εισόδου και εξόδου της Κύπρου από και προς το εξωτερικό, εξ’ αιτίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας.

Για τη γέννηση του ονόματος της λεωφόρου Αρτέμιδος, μας δίνει πληροφορίες ο ιστοριοδίφης, λαογράφος και ερευνητής, γιατρός Νεοκλής Γ. Κυριαζής [1877-1956].

Γράφει ο Κυριαζής: Από του Γυμναστηρίου [εννοεί το παλιό ΓΣΖ] μέχρι της Αλυκής εχαράχθη ευρύς δρόμος δια τας ανάγκας των πολιτών. Ένθεν και ένθεν του δρόμου διά τα οχήματα, υπάρχει δρόμος και διά τους πεζούς. Η οδός αυτή υπάρχει, μοναδική, δια την προς την πόλιν και θάλασσαν θέαν της, και διά περίπατον.

Αρχικώς επωνομάσθει «Λεωφόρος», χαραχθείσα με την ευκαιρία της πεντηκονταετηρίδος της βασιλίσσης της Αγγλίας Βικτώριας. Κατά το 1905, κατόπιν προσκλήσεως, συνήχθησαν εκ των πολιτών πολλοί, όπου σήμερον ο ναός της Φανερωμένης, και εγένετο δημοψήφισμα δια το δοθησόμενον όνομα εις την Λεωφόρον. Από την οδόν αυτή αντικρύζει κανείς τη θάλασσα, όπου ο Κίμων ο Αθηναίος ενίκα άλλοτε παρά τη Λάρνακα. Εις το άκρον του δρόμου προς την Αλυκή, ανεκαλύφθει άλλοτε ναός της «Αρτέμιδος παραλίας».

Η πλειοψηφία έκλινεν υπέρ της τελευταίας, και η οδός εβαπτίσθη διά βοής «Λεωφόρος Αρτέμιδος» και όχι Κίμωνος.

Έτσι, μαθαίνουμε ότι ο λαός της Λάρνακας, μέσα από μια σπάνια και πρωτόγνωρη διαδικασία άμεσης δημοκρατίας, επέλεξε το 1905 να ονομάσει το δρόμο «λεωφόρο Αρτέμιδος» [βλέπε., ανάρτηση:50].

Πηγή: Νεοκλής Γ. Κυριαζής, Ο Δήμος της Λάρνακας εντός μιας πεντηκονταετίας [1878-1928], σσ.62-63, Επιμέλεια-Σημειώσεις Ιερομάναχος Σωφρόνιος Γ. Μιχαηλίδης, έκδοση Δήμου Λάρνακας 1995.

Advertisements
This entry was posted in Πολεοδομικά. Bookmark the permalink.

1 Response to [82] Πότε και πώς πήρε την ονομασία της η λεωφόρος Αρτέμιδος

  1. Ο/Η Στελιος Θεοδοτου λέει:

    Και μετα μεγαλης μου εκπλήξεως ως κατοικος της Λεωφορου Αρτέμιδος λαμβανω γραπτη ενημερωση ότι το δημοτικο συμβουλιο της πολης αποφασισε την αλλαγη του ονοματος από τα φωτα του παττιχειου μεχρι το τερμα της Λεωφορου. Βασικα δεν είναι το θεμα στο ονομα που θα δωσουν απλα αναρωτιέμαι πως είναι δυνατον να σκεφτηκαν να αλλαξουν ένα ονομα που είναι συνδεδεμενο με την αρχαια ελληνικη ιστορια αφου είναι στην περιοχη που ανευρεθηκε ο αρχαιος ναος της αρτεμιδος της παραλιας.Πιστευω ότι κανενας δεν εχει το δικαίωμα αυτό την στιγμη που ηταν ομοφωνη αποφαση σε δημοψήφισμα των Λαρνακεων πριν από 113 χρονια. Σαν Λαρνακεις πρεπει να αποτρέψουμε αυτην την αποφαση σε ενδειξη σεβασμου στην ιστορια και στην αποφαση των προγονων Λαρνακεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s