[87] Ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο από τα εικοσάχρονα της ΕΠΑ

Στις 30 Νοεμβρίου του 1952, η ΕΠΑ, γιόρτασε τα εικοσάχρονα γενέθλιά της.

Η ιστορία των σωματείων της Λάρνακας ξεκίνησε το 1924, όταν μια ομάδα νέων με μουσικά και φυσιολατρικά ενδιαφέροντα, που αρχικά είχαν σαν τόπο συνάντησης ένα δωμάτιο του καφενείου της Ακρόπολης, προχώρησαν το 1927, στη δημιουργία του πρώτου σωματείου της Λάρνακας. Το νέο σωματείο το ονόμασαν Πεζοπορικό, γιατί τα ιδρυτικά του μέλη διοργάνωναν εκδρομές, που συνήθως ήταν πεζοπόρες, ενώ για πιο μακρυνές αποστάσεις χρησιμοποιούσαν ποδήλατα. Εκτός από την πεζοπορία, οι νέοι του Πεζοπορικού επιδόθηκαν στα θαλάσσια σπορ, στο χόκευ, στον κλασσικό αθλητισμό, στις γυμναστικές ασκήσεις και στο ποδόσφαιρο, που τότε δεν ήταν το κύριο άθλημα του σωματείου.

Τον ίδιο χρόνο, κάποια από τα μέλη του Πεζοπορικού, που είχαν μουσικά κυρίως ενδιαφέροντα, αποχώρησαν και δημιούργησαν ένα νέο σωματείο με μουσικό προσανατολισμό και με το όνομα Αθλητικός Μουσικός Όμιλος Λάρνακας [ΑΜΟΛ]. Στελέχη του νέου ομίλου ήταν καταξιωμένοι μουσικοί της πόλης, όπως ο βιολιστής Έρμαν Ζιρίκοβιτς, ο βιρτουόζος της χαβάγιας Αρίσταρχος Δημητρίου [βλέπε, θέμα:[86]-κατηγορία:πολιτιστικά] και πολλοί φιλόμουσοι Λαρνακείς.

Τα δύο σωματεία ανέπτυξαν μεταξύ τους μια ευγενική άμιλλα στις τοπικές μουσικές εκδηλώσεις αλλά και στο ποδόσφαιρο, που βοήθησαν στην ανάπτυξη και των δύο τομέων. Ο Πεζοπορικός υπερείχε στον αθλητισμό, ενώ ο ΑΜΟΛ στα μουσικά πράγματα. Όταν όμως αντιμετώπιζαν άλλες πόλεις, τότε τα δύο σωματεία ένωναν τις δυνάμεις τους κάτω από τη στέγη του Γ.Σ.Ζ.

Λόγω οικονομικών δυσχερειών από το συνεχή ανταγωνισμό, τα δύο σωματεία αποφάσισαν και προχώρησαν στην ενοποίησή τους και στη δημιουργία το 1932 της ΕΠΑ [ΕΝΩΣΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΑΜΟΛ]. Η ΕΠΑ παρέμεινε ως σωματείο, όταν κάποια από τα μέλη της αποχώρησαν και επανίδρυσαν τον Πεζοπορικό Όμιλο Λάρνακος [ΠΟΛ].

Στο σπάνιο αυτό φωτογραφικό στιγμιότυπο βλέπουμε να απαθανατίζονται κάποια μέλη της ΕΠΑ, που έλαβαν μέρος στη γιορτή των είκοσι χρόνων του Σωματείου. Αριστερά, ο τότε Μητροπολίτης Κιτίου Άνθιμος, δίπλα ο μουσικός και φαρμακοποιός Αρίσταρχος Δημητρίου, στο κέντρο η Τούλα Χαραλάμπους. Δεξιά, μπροστά από το μικρόφωνο, οι Άδωνης Φωτιάδης, Τάσος Μάμα και Στέφος Μεταξάς, που ήταν ποδοσφαιριστής της ΕΠΑ. Στο δεξιό άκρο ο γραμματέας της ΕΠΑ, Γιάγκος Σεραφείμ. Πίσω από τον Κιτίου, ακουμπισμένος στο τοίχο, ο Αλέκος Βαλδασερίδης.

Πηγή : 1. Ομιλία του Αρίσταρχου Δημητρίου στα εικοσάχρονα της ΕΠΑ, από το ιστολόγιο, www.larnaka.wordpress.com του Φοίβου Σταυρίδη. 2. Η φωτογραφία από το αρχείο του Άδωνη Φωτιάδη.

This entry was posted in Αθλητικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s