[88] Φωτογραφίες από τη μαθητική ζωή του Πετράκη Κυπριανού

Ο Πετράκης Κυπριανού τερματοφύλακας στην ομάδα της Αμερικανικής Ακαδημίας σε αγώνα που έδωσε στο English School τον Μάρτιο του 1954.

Στην παρούσα ανάρτηση δημοσιεύουμε κάποιες ανέκδοτες φωτογραφίες από τη μαθητική ζωή του Πετράκη Κυπριανού. Μας τις παραχώρησε ο αδελφός του, Άντρος Κυπριανού.

Αφορούν μια εκδρομή της πρώτης τάξης της Αμερικανικής Ακαδημίας στο Κεφαλόβρυσο της Κυθρέας και στον Άγιο Ιλαρίωνα που έγινε στις 26/3/1954. Μια άλλη, παρουσιάζει την ποδοσφαιρική ομάδα της πρώτης τάξης της Αμερικανικής Ακαδημίας σε αγώνα που είχε δώσει στο English School στις 2/3/1954.

Από αριστερά: ο σωφέρ Θεοδόσης και οι συμμαθητές του Πάμπος Γεωργιάδης, Αιμίλιος Νικολάου και Χαράλαμπος Νικολάου. Δεξιά ο Πετράκης.

Σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Στ. Ταμασίδη στο περιοδικό «Ταΐμς οφ Σάϊπρους» που έγινε μετά τον θάνατο του Πετράκη στην Ορά, γίνεται μεταξύ άλλων και αναφορά στην εκδρομή αυτή, στη διάρκεια της οποίας λήφθηκαν οι φωτογραφίες.

Γράφει λοιπόν ο δημοσιογράφος:

[ …] ‘Οταν ακόμα ήταν μαθητής στην Αμερικανική Ακαδημία, είχε πάει με τους συμμαθητές του μια εκδρομή στον Άγιο Ιλαρίωνα. Όταν ο Πετράκης μαζί με μερικούς άλλους συμμαθητές του δοκίμασε να βγεί στην κορφή, ο καθηγητής τούς μάλωσε γιατί όπως είπε υπήρχε κίνδυνος να κτυπήσουν. Οι άλλοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια, ο Πετράκης όμως ήταν ανένδοτος. «Δεν φεύγω αν δεν βγω στην κορφή» φώναξε. Και ήταν αποφασισμένος να το κάνει αν δεν ήταν η σεβάσμια μορφή του καθηγητή του, που τον απέτρεψε […].

Ο Πετράκης τρίτος από αριστερά, με τους συμμαθητές του.

Το αμούστακο αυτό παιδί των δεκαεφτά μόλις χρόνων, θα έπεφτε νεκρό από αγγλικές σφαίρες τρία χρόνια μετά, στις 21 Μαρτίου 1957 στο χωριό Ορά της επαρχίας Λάρνακας.

Πηγή: 1. Περιοδικό, Ταΐμς οφ Σάϊπρους, 31/10/1958, τόμ., Γ΄, αρ., 34, σσ.15-16.

Advertisements
This entry was posted in Ο αγώνας 55-59. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s