[90] Ο Γάλλος γιατρός Foblant της Λάρκακας: Μέγας φιλάνθρωπος και φιλέλληνας

«Εδώ, κατά τη διάρκεια 22 χρόνων, ο γιατρός Ιωσήφ Ειρηναίος Φοπλάντ, γιατρός του Γαλλικού Κράτους 1804-1864, διένυμαι φροντίδες και βοήθεια στους αρρώστους και στους φτωχούς της Λάρνακας»

Όταν μια μέρα του 1839 κατέφθανε για μόνιμη εγκατάσταση στη Λάρνακα ο Γάλλος γιατρός Joseph Irenee Foblant, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια της ευλογημένης αυτής συγκυρίας. Στην Κύπρο ήρθε ως απεσταλμένος του Γαλλικού κράτους για την αντιμετώπιση των σοβαρών ασθενειών που μάστιζαν τότε την Κυπρο. Πέντε χρόνια μετά, η Γαλλία έστειλε τις πρώτες τέσσερις νοσοκόμες του τάγματος του Αγίου Ιωσήφ, για ιατρική περίθαλψη του πληθυσμού, αλλά και για να επανδρώσουν τη Μονή του Αγίου Ιωσήφ που ξεκίνησε να χτίζεται το 1846 και αποπερατώθηκε το 1848, ύστερα από γενναίες επιχορηγήσεις του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ’.

Ο Joseph Irenee Foblant γεννήθηκε το 1805 στην πόλη Bulle της Γαλλίας. Σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο του Παρισιού. Όταν ήρθε στη Λάρνακα διορίστηκε υπεύθυνος του λοιμοκαθαρτηρίου [καραντίνα], που στεγαζόταν στο Κάστρο της πόλης κοντά στο λιμάνι. Διέμενε στο σπίτι που στέγαζε μέχρι πρόσφατα το «Λάρνακα Κλαμπ», που ήταν ιδιοκτησία του Jacometto Mattei.

Στη Μονή Καλογραιών, εκτός από τη γαλλική μόρφωση θηλέων, προσφέρθηκε ιατρική περίθαλψη, από το 1848 έως το 1922

Επί 22 χρόνια, ο Foblant πρόσφερε καθημερινά τις ιατρικές του υπηρεσίες αφιλοκερδώς στο υγιειονομικό κέντρο των Καλογραιών στη Μονή του Αγίου Ιωσήφ. Στις κατ΄οίκον επισκέψεις του σε φτωχούς ασθενείς, όχι μόνο δεν πληρωνόταν από αυτούς, αλλά άφηνε χρήματα κάτω από τα μαξιλάριά τους, τα οποία εύρισκαν μετά την αναχώρησή του.

Εκτός από την ιατρική αρωγή προς τους πάσχοντας, ο Foblant, έσωσε την πόλη από βέβαιη καταστροφή, όταν ένα βράδυ του Νιόβρη του 1856, η Λάρνακα ξύπνησε από μια εκκωφαντική έκρηξη, που προκλήθηκε από πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στο Κάστρο. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τρεις φρουροί και πέντε φυλακισμένοι [το Κάστρο λειτουργούσε και ως φυλακή]. Από τη φωτιά καταστράφηκαν πολλά σπίτια της περιοχής.

Ο Foblant, παρά τον πανικό που προκλήθηκε, κατάφερε με τη βοήθεια εθελοντών ριψοκινδυνεύοντας για πέντε μέρες, να απομακρύνει τα πυρομαχικά που βρίσκονταν σε διπλανή αποθήκη. Οι κάτοικοι της Λάρνακας, Έλληνες και Τούρκοι, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους σε κοινή συγκέντρωση και με κοινό ευχαριστήριο έγγραφο, εξύμνησαν τον ηρωϊσμό του Γάλλου γιατρού.

Πέθανε το 1864. Την ημέρα της κηδείας, σύσσωμος ο λαός της Λάρνακας τον αποχαιρέτησε μέσα σε κλίμα μεγάλου πένθους και απέραντης ευγνωμοσύνης. Ο τάφος του βρίσκεται στο Καθολικό κοιμητήριο της πόλης.

Σε ένδειξη αναγνώρισης και τιμής, η Γαλλική Κυβέρνηση τοποθέτησε τον Οκτώβρη του 1971 αναμνηστική πλάκα [φωτ], στην είσοδο της Μονής του Αγίου Ιωσήφ. Ο δε Δήμος Λάρνακας, για να μη ξεχαστεί ποτέ ο φιλέλληνας και φιλάνθρωπος γιατρό Joseph Irenee Foblant έδωσε το όνομά του σε δρόμο κοντά στο Νέο Νοσοκομείο.

Πηγή: 1. Νεοκλής Γ. Κυριαζής, Συλλογή Ιστορικών Ειδήσεων της πόλεως Λάρνακα-Σκάλα, σσ.30-31, Λάρνακα 1946. 2. Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920, σ.619, Λευκωσία 2010. 3. Πληροφορίες από τις μοναχές της Μονής.

Advertisements
This entry was posted in Βιογραφικά, Κοινωνική ζωή. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s