[92] Η χρυσή εποχή της ΕΠΑ

Η μεταγραφή δύο παικτών από το ποδοσφαιρικό τμήμα της Κυπριακής Νεολαίας του Λονδίνου, ήταν η απαρχή μιας ένδοξης πορείας της ομάδας, που επιβραβεύτηκε με ένα πρωτάθλημα την περίοδο 1969-70. Πρόκειται για τους Τάσο Κωνσταντίνου και Μάριο Κυθρεώτη. Οι δύο αυτοί ποδοσφαιριστές, μαζί με κάποιους άλλους, έδωσαν μια καινούργια δυναμική στη μέχρι τότε μέτρια πορεία της ιστορικής ομάδας. Από την παλιά ομάδα, δεσπόζουσα προσωπικότητα υπήρξε ο επί δεκαεπτά χρόνια αρχηγός της, αείμνηστος Μάκης Αλκιβιάδης, ένας από τους καλύτερους αν όχι ο καλύτερος τερματοφύλακας που ανέδειξε ποτέ το κυπριακό ποδόσφαιρο. Πάνω σ΄αυτή την τριάδα, άρχισε να κτίζεται από το 1966 η νέα ομάδα της ΕΠΑ.

Στη φωτογραφία αυτή, απαθανατίζεται η ομάδα της ΕΠΑ, την περίοδο 1966-67, πριν από τον αγώνα με τον Πεζοπορικό που κέρδισε με 4-2. Την ποδοσφαιρική εκείνη περίοδο, η ΕΠΑ κατέλαβε την 4η θέση.

Πάνω σειρά από αριστερά: Μάκης Αλκιβιάδης [αρχηγός], Αντρέας Κόλας, Δήμος Δημοσθένους, Λούης Θεοδώρου, Κώστας Χατζηγιαννακού, Γιαννάκης Αλεξάνδρου.

Κάτω σειρά: Τάσος Κωνσταντίνου, Προκόπης Γεωργίου, Χάρης Κατνζηλιέρης, Λάκης Θεοδώρου, Μάριος Κυθρεώτης.

Την περίοδο 1969-70, η ΕΠΑ ευτύχησε να έχει στον πάγκο της, τον Τσέχο προπονήτη Χαβράνεκ. Έχοντας καλό υλικό, κατάφερε να δημιουργήσει ένα συμπαγές αγωνιστικό σύνολο. Τη χρονιά εκείνη πρόεδρος του σωματείου ήταν ο μ. Σωτηράκης Γιαννάκης.

Το πρωτάθλημα, διεκδικούσαν μέχρι την τελευταία αγωνιστική, τρεις ομάδες: η ΕΠΑ, ο Πεζοπορικός και η Ομόνοια. Στην κρίσιμη και τελευταία αγωνιστική, η ΕΠΑ αντιμετώπισε στο ΓΣΖ την Ομόνοια. Στον αγώνα αυτό, η ΕΠΑ, με νίκη ή με ισοπαλία μέχρι 3-3 έπαιρνε το πρωτάθλημα, ενώ με ισοπαλία 4-4, το τρόπαιο κέρδιζε ο Πεζοπορικός. Η Ομόνοια, έπρεπε να κερδίσει την ΕΠΑ, αν ήθελε να ανακηρυχθεί αυτή πρωταθλήτρια. Τελικά, ύστερα από ένα συναρπαστικό αγώνα που έληξε ισόπαλος 3-3, η ΕΠΑ ανακηρύχθηκε πανηγυρικά πρωτάθλητρια.Την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά, συμμετείχε στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής της Ελλάδας.

Στην πιο πάνω φωτογραφία η Πρωταθλήτρια ΕΠΑ 1969-70. Πάνω σειρά από αριστερά: Τασσής [βοηθός προπονητής], Μάκης Αλκιβιάδης [αρχηγός], Λάκης Θεοδώρου, Προκόπης Γεωργίου, Κώστας Χατζηγιαννακού, Στέλιος Μούσκος, Σοφιανός, Αντρέας Παναγιώτου ή Καλόηρος, Αντρέας Κόλας, Χάρης Κωνσταντίνου, Χαβράνεκ [ο Τσέχος προπονητής].

Κάτω αριστερά: Σπάρταλης, Τάσος Κωνσταντίνου, Μάριος Κυθρεώτης, Χάρης Καντζηλιέρης, Λούης Θεοδώρου, Χαμπής Κωμοδρόμος, Κλείτος Σαββίδης ή Τζοβάνης, Γιαννάκης Αλεξάνδρου.

Ο μόνος που λείπει από την ομάδα του 1969-70, ήταν ο Δήμος Δημοσθένους που είχε καταταγεί τη χρονιά εκείνη στην Εθνική Φρουρά.

Advertisements
This entry was posted in Αθλητικά. Bookmark the permalink.

2 Responses to [92] Η χρυσή εποχή της ΕΠΑ

  1. Ο/Η Cleo λέει:

    Και ο τζίβας ήταν από τα μεγάλα όλα της ΕΠΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s