[99] Το παραλιακό μέτωπο Λάρνακας σε διάστημα 36 χρόνων

Το παραλιακό μέτωπο, αρχές του 1975

Δύο φωτογραφίες του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας που τις χωρίζει μια περίοδος 36 χρόνων. Η πρώτη, αρχές του 1975, λίγους μήνες μετά την τουρκική εισβολή, τότε που η πόλη φιλοξένησε χιλιάδες πρόσφυγες. Η δεύτερη, πολύ πρόσφατη, μόλις πριν λίγες μέρες αρχές του Απρίλη. Τοπίο οικείο και αγαπημένο, κοινός τόπος συνάντησης των ντόπιων και χώρος κοσμοπολίτικης ζωής και δράσης παντός είδους ξένων, εμπόρων, ταξιδιωτών, προξένων, περαστικών κλπ. Θέατρο πολλών συλλογικών και προσωπικών γεγονότων, μερικά από τα οποία σημάδεψαν την ιστορία της πόλης. Το σήμα κατατεθέν της Λάρνακας.

Το παραλιακό μέτωπο, απρίλης του 2011

Ανάμεσα στα 36 αυτά χρόνια πολλά άλλαξαν, ενώ κάποια άλλα παρέμειναν ίδια. Στη φωτογραφία του 1975, είχαν οικοδομηθεί τρία μόνο πολυόροφα κτήρια, τα οποία απαθανατίζονται και στην πρόσφατη φωτογραφία. Από αριστερά, βλέπουμε το Athene Appartments στη γωνία της Λεωφόρου Αθηνών και της οδού Παύλου Βαλσαμάκη. Στη θέση του εξαόροφου Athene, βρισκόταν η οικία Ευκλείδη πού στέγασε για κάποιο διάστημα -αρχές του αιώνα- το Δημαρχείο και το καπνεργοστάσιο του Hamit Bey. Το σπίτι κατεδαφίστηκε στις αρχές του 70. Δίπλα από το Athene, βρίσκεται μια άλλη εξαόροφη οικοδομή, που και αυτή κτίστηκε την ίδια περίοδο.

Στο βάθος των φωτογραφιών βλέπουμε το ξενοδοχείο Sun Hall που κτίστηκε τη διετία 1970-72, στη θέση των ξενοδοχείων Beau Rivage και Grand Hotel. Τα ξενοδοχεία αυτά είχαν παρακμάσει πολύ την εποχή εκείνη, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές και οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν να τα κατεδαφίσουν.

Βλέπουμε ακόμα στις φωτογραφίες, το λιμενοβραχίονα-κυματοθραύστη της Μαρίνας που είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Στη φωτογραφία του 75, βλέπουμε τα απομεινάρια της μικρής αποβάθρας ή αποβαθρούς όπως ήταν γνωστή στους Λαρνακείς (βλέπε, θέμα:[45]-κατηγορία:παραλιακό μέτωπο). Από εδώ και από μερικές άλλες αποβάθρες στην Πιαλέ Πασά, γινόταν το εμπόριο, μέχρι την άφιξη των Άγγλων που κατασκεύασαν τη μεγάλη αποβάθρα όπως τη ξέρουμε σήμερα. Μέχρι το 1983 υπήρχαν κάποια απομεινάρια της μικρής αποβάθρας. Πριν λίγα χρόνια, ο Δήμος Λάρνακας προχώρησε στην επανακατασκευή της στη ίδια ακριβώς θέση που βρισκόταν και που βλέπουμε στις φωτογραφίες.

Τον Ιούνιο του 1973 ξεκίνησε να λειτουργεί το λιμάνι της Λάρνακας, που θα ήταν συμπληρωματικό εκείνου της Αμμοχώστου. Όμως τα τραγικά γεγονότα του 1974 άλλαξαν τους σχεδιασμούς και το λιμάνι της Λάρνακας άρχισε σταδιακά να αναβαθμίζεται. Στη φωτογραφία του 75, απουσιάζουν οι γερανοεκφορτωτές, ενώ στην πρόσφατη, εμφανίζονται στο βάθος δύο λιμενικοί γερανοί.

Το σχέδιο Άγγελου Δημητρίου αναμόρφωσε ριζικά το παραλιακό μέτωπο. Η χάραξη του νέου δρόμου πιο κοντά στην παραλία και το φαρδύ πεζοδρόμιο, «σάρωσαν» κάποια κέντρα, όπως αυτά που βλέπουμε στην παλιά φωτογραφία δίπλα από το Κάστρο. Επίσης φυτεύτηκαν νέες φοινικιές κατά μήκος του πεζόδρομου που οδηγεί στο Κάστρο. Ακόμα, το κενό που υπήρχε μεταξύ Athene – Sun Hall στη φωτογραφία του 75, «γέμισε» όπως φαίνεται στην πρόσφατη φωτογραφία, με νέα πολυόροφα κτήρια, με πιο χαρακτηριστικό, εκείνο που κτίστηκε πρόσφατα στη θέση που μέχρι το 2009, ήταν το ξενοδοχείο Τέσσερα Φανάρια.

Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου είναι εντυπωσιακή. Πιστεύω όμως πως θα έπρεπε να είχαμε κρατήσει κάποια στοιχεία από την παλιά αρχοντική πόλη. Ο άκρατος ορθολογισμός που κινείται αποκλειστικά με οικονομικά κίνητρα, παραγνωρίζοντας τον πολιτισμό του παρελθόντος, καταντά στο τέλος να γίνεται άκριτος και επικίνδυνος για την ταυτότητα μιας υπέροχης πόλης όπως η Λάρνακα. Τα μόνα κατάλοιπα του ευγενούς παρελθόντος που απέμειναν στο παραλιακό μέτωπο και τα χαιρόμαστε γιατί μας ξυπνούν μνήμες, είναι το αρχοντικό της Ευανθίας Πιερίδη και τα αγγλοσαξωνικού τύπου κτήρια που στεγάζουν μέρος της πολιτιστικής κίνησης της πόλης. Αυτά μας αγγίζουν. Με όλα τα άλλα, φασφουτάδικα και μη, απλώς συνυπάρχουμε.

Advertisements
This entry was posted in Παραλιακό Μέτωπο and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s