[101] Το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας κατά την περίοδο 55-59

Με την ευκαιρία των εκατοντάχρονων του Παγκύπριου Εμπορικού Λυκείου Λάρνακας [Π.Ε.Λ.Λ.], είχαμε αναρτήσει άρθρο, που περιλάμβανε στοιχειώδεις πτυχές της ιστορίας του σημαντικού αυτού σχολείου (βλέπε, θέμα: [52]-κατηγορία: εκπαίδευση στη Λάρνακα).

Στην παρούσα δημοσίευση θα ασχοληθούμε με τα γεγονότα που οδήγησαν στο κλείσιμο του σχολείου για δεκατέσσερις μήνες την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59.

Η πρόσοψη του Παγκύπριου Εμπορικού Λυκείου, μέσα του 20ού αιώνα

Στις 6 Νοεμβρίου του 1956, με διαταγή του Άγγλου κυβερνήτη Harding, το Λύκειο ανέστειλε τη λειτουργία του και διεγράφη από τα κατάστιχα των κυπριακών εκπαιδευτηρίων. Ταυτόχρονα, διαγράφηκαν από τους καταλόγους των καθηγητών της Κυβέρνησης με την κατηγορία της προπαγάνδας εναντίον της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, οι καθηγητές: Χαράλαμπος Πατσίδης, Νίκος Στρόγγολος, Κώστας Κακούλας, Γιώργος Λυκούργος, Γιώργος Μεταξάς, Λοΐζος Ιωαννίδης, Ερασμία Μιχαηλίδου και Ήβη Πετρίδου. Το Λύκειο επαναλειτούργησε στις 8 Ιανουαρίου 1958.

Η Ερασμία Μιχαηλίδου με μια όμαδα μαθητών.

Στο διάστημα των 14 μηνών της απαγόρευσης, λειτούργησαν με χρήματα της εκκλησίας και εύπορων πολιτών τα ξακουστά Φροντιστήρια σε 20 περίπου οικήματα σε ολόκληρη την πόλη. Δίδαξαν σ’ αυτά οι Χαράλαμπος Πατσίδης, Κώστας Κακούλας, Κλεόβουλος Παπακυριακού [μετά την απόλυσή του στις 26.11.57], Γιώργος Δρουσιώτης, Φρόσω Σούντια. Ο διδακτικός χρόνος των φροντιστηρίων αναγνωρίστηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Σε ένα έντυπο της εποχής, στους Τάϊμς οφ Σάϊπρους, περιγράφονται οι λόγοι και τα επακόλουθα της δεκατετράμηνης απαγόρευσης της λειτουργίας του Π.Ε.Λ.Λ. σε μια έρευνα που έκανε τότε, μετά την επαναλειτουργία του σχολείου, η Μαρούλα Βιολάρη.
Μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής: «Ο μαθητικός κόσμος και οι καθηγητές του Λυκείου, θυμούνται με πόνο και πικρία την 6η Νοεμβρίου του 1956. Στις 4 Νοεμβρίου μια βόμβα είχε σκάσει, ενώ περνούσε από το σχολείο μια μηχανοκίνητη περίπολος των «δυνάμεων ασφαλείας». Οι στρατιώτες κατέβηκαν αμέσως και σαν σίφουνας όρμησαν στο σχολείο. Εικοσιένα πρόσωπα που έτυχε να είναι μέσα, οδηγήθηκαν αμέσως στην αστυνομία. Κι’ ύστερα από δύο μέρες στις 6 του μήνα το σχολείο κλείστηκε από το διοικητή, γιατί, όπως έλεγε η επίσημη ανακοίνωση, το σύρμα που πυροδότησε τη βόμβα έφτανε ως τις αίθουσες του Λυκείου. Το κλείσιμο του σχολείου, δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της βόμβας που αναφέραμε, αλλά και της εκτέλεσης του φίλαγγλου γραμματέα της σχολικής εφορίας του Λυκείου, καθώς και της εκτέλεσης του καθηγητή Tomas Milrea.
 
 
Δεν ήταν βέβαια το πρώτο σχολείο που έκλεισε εξαιτίας των κανονισμών «έκτακτης ανάγκης» και ούτε επρόκειτο να είναι το τελευταίο. Ήτανε όμως το σχολείο που έμεινε κλειστό όσο κανένα άλλο.
 
Τους επόμενους 14 μήνες οι μαθητές και οι μαθήτριες, χωρισμένοι σε ομάδες γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι, για να συνεχίσουν δραματικά τη μόρφωση που τους στερούσαν», σημειώνει ανάμεσα σ΄άλλα η δημοσιογράφος Μαρούλα Βιολάρη.

Στο διάστημα αυτό και πιο πριν, καθηγητές του Λυκείου είχαν κρατηθεί στα κρατητήρια. Συνεχίζοντας το περιοδικό αναφέρει τα εξής: Ένας από τους καθηγητές ο κ. Κλεόβουλος Παπακυριακού έζησε δύο περίπου χρόνια από τις 3.12.1955 μέχρι τις 26.11.1957 στο στρατόπεδο της Κοκκινοτριμιθιάς. Ο κ. Ανδρέας Πετρίδης κρατήθηκε στην Ομορφίτα και το σταθμό Λάρνακας, ενώ άλλοι στα κρατητήρια και τα ανακριτήρια. Στις φυλακές της Αγγλίας βρίσκεται τώρα και ο Ευάγγελος Παναγιώτου καταδικασμένος σε 10χρόνη φυλάκιση. Είναι ο καθηγητής που συνελήφθη κάτω από μια γέφυρα και κατηγορήθηκε ότι κατείχε βόμβες που επρόκειτο να πυροδοτήση.

Μετά την επαναλειτουργία του στις 8 Ιανουαρίου 1958, στο σχολείο υπάρχουν τώρα 20 καθηγητές, που διδάσκουν σε 13 τμήματα. Από αυτούς οι πέντε: Χαράλαμπος Πατσίδης, Κλεόβουλος Παπακυριακού, Κώστας Κακούλας, Γεώργιος Δρουσιώτης και Φρόσω Σούντια, αποτελούν την διευθύνουσα επιτροπή με υπεύθυνο τον κ. Πατσίδη.
 
Και καταλήγει το αφιέρωμα του περιοδικού: Το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας, που η κυβέρνηση το κρατούσε κλειστό επί 14 μήνες, ξαναβρήκε και πάλι την παλιά αίγλη του. Τετρακόσια εβδομήντα αγόρια και κορίτσια ξαναγέμισαν τις αίθουσες και ξανάδωσαν τη χαρά και το γέλιο στη μέχρι τότε θλιμμένη του όψη.
Πηγή: 1.Περιοδικό, Τάϊμς οφ Σάϊπρους, σσ.17-20, 30 Ιανουαρίου 1958, τόμ.Β΄, Αρ.16. 2.Οι φωτογραφίες [πλην εκείνης του κτηρίου], λήφθησαν από το ίδιο περιοδικό.
Advertisements
This entry was posted in Αγγλοκρατία, Εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

2 Responses to [101] Το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας κατά την περίοδο 55-59

  1. Ο/Η Α. Πάλμας λέει:

    Στη φωτογραφία, πιο πάνω, κάποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, ως εξής:
    1. Κάτω σειρά, τέταρτος δεν είναι ο Παντελής Λεκός αλλά ο Μ.Φιλώτας
    2. Δεύτερη σειρά, ο πρώτος δεν είναι ο Τάκης Συμεωνίδης αλλά ο Αντρέας Πετρίδης και ακριβώς πίσω του, ο Δημήτρης Σεργίδης
    3. Στην Τρίτη σειρά, ο Νίκος Στρόγγολος, δεν είναι ο δεύτερος αλλά ο τρίτος, ο κοντός χωρίς μαλλιά. Δεν μπόρεσα να αναγνωρίσω τον δεύτερο της σειράς αυτής, δυστυχώς!! Νομίζω είναι ο Παναγιώτου, χωρίς να μαι και σίγουρος. Ας το επιβεβαιώσει κάποιος φίλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s