[104] Η δολιοφθορά στις πετρελαιοδεξαμενές SHELL στη Λάρνακα το 1965

Μετά τα αιματηρά γεγονότα του 1963-64, άρχισε μια συστηματική προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, με τη χρησιμοποίηση ξένων πρακτόρων.

Στις 23 Αυγούστου 1965 σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο τσιμεντοποιείο Λεμεσού. Οι δράστες είχαν αποκόψει την συρμάτινη περίφραξη και είχαν προκαλέσει ζημιές σε ένα γερανό και σε μια πετρελαιοδεξαμενή του τσιμεντοποιείου.

Η δολιοφθορά στις πετρελαιοδεξαμενές SHELL το 1965. Αποδείχθηκε τουρκική εμπλοκή με όργανα Γάλλους πράκτορες.

Οι επόμενες εκρήξεις συνέβησαν στη Λάρνακα. Η πρώτη, στις 24 Αυγούστου σε πετρελαιοδεξαμενή της εταιρείας FINA χωρίς ιδιαίτερες ζημιές. Η δεύτερη έκρηξη, έγινε τις πρωινές ώρες της 6ης Οκτωβρίου 1965 σε πετρελαιοδεξαμενές της εταιρείας SHELL, με αποτέλεσμα την πρόκληση φωτιάς μεγάλων διαστάσεων, που κράτησε πολλές μέρες προκαλώντας δέος και σύγχυση στους κατοικούς της Λάρνακας. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες είχαν αποκόψει τη συρμάτινη περίφραξη των εγκαταστάσεων. Μάλιστα, είχαν παγιδεύσει το σημείο πρόσβασής τους στις εγκαταστάσεις με εκρηκτικά υλικά, που ευτυχώς εντοπίστηκαν έγκαιρα και αχρηστεύτηκαν. Η πυρκαγιά στη SHELL ήταν τόσο μεγάλη που αν επεκτεινόταν στις διπλανές δεξαμενές, υπήρχε άμεσος κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης με ανεξέλεκτες συνέπειες.

Παρά τις έρευνες της Κ.Υ.Π. [Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών] και της αστυνομίας, δεν έγινε κατορθωτός ο εντοπισμός και η σύλληψη των βομβιστών. Ώσπου, στο τέλος του Νοεμβρίου του 1965, μια πληροφορία Τουρκοκύπριου αξιωματικού της Αστυνομίας, έθεσε τις έρευνες σε τροχιά διαλεύκανσης της υπόθεσης. Η πληροφορία έλεγε: Η τοποθέτηση βομβών γίνεται από ξένους υπήκοους έναντι αμοιβής από Τούρκους.

Με την πληροφορία αυτή ξεκίνησε η παρακολούθηση ξένων υπηκόων και μελών των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, κλιμάκια άρχισαν να ελέγχουν τις κάρτες αφίξεων και αναχωρήσεων όλων των ξένων από την 1ην Αυγούστου 1964.

Οι έρευνες έβαλαν στο στόχαστρο τρεις Γάλλους υπηκόους, -πρώην λεγεωνάριους στον πόλεμο της Αλγερίας- που στο επίμαχο διάστημα ταξίδευσαν πολλές φορές στην Κύπρο, τη Βηρυτό και το Παρίσι. Διαπυστώθηκε πως μετά τις εκρήξεις, ένας ή δύο από αυτούς αναχωρούσαν για τη Βηρυτό την επόμενη ή λιγες μέρες μετά.

Αρχές του Δεκέμβρη του 1965, οι Μπερνάρ Σιλέτ, δημοσιογράφος και Ζιάν Μπαζιάκ, φωτογράφος, αναχώρησαν για το Παρίσι, κάνοντας το λάθος να αφήσουν τις αποσκευές τους σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας. Ο τρίτος Γάλλος, Μισέλ Βαΐς, φωτογράφος, αναχώρησε το Γενάρη του 1966 για το Παρίσι, για να επιστρέψει στην Κύπρο ένα μήνα μετά. Παρά τη δήλωσή του στο αεροδρόμιο ότι θα έμενε σε ξενοδοχείο στον ελληνικό τομέα, αυτός κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο Σεράι που βρίσκεται στον Τ/Κ τομέα της πρωτεύουσας. Τον Μισέλ Βαΐς συνέλαβαν οι άνδρες της Κ.Υ.Π. λίγες μέρες μετά, όταν πήγε στο ξενοδοχείο που έμεναν οι δύο άλλοι σύντροφοί του, για να παραλάβει τις αποσκευές τους.

Στην ανάκριση που έκανε ο υπαστυνόμος Θεοφάνης Δημητρίου, ο Μισέλ Βαΐς παραδέχθηκε την εμπλοκή του στην τοποθέτηση των βομβών στις πετρελαιοδεξαμενές στη Λάρνακα και ενοχοποίησε τους δύο άλλους Γάλλους, που σε συνεργασία με τις τουρκικές υπηρεσίες σχεδίασαν τις δολιοφθορές.

Ο Βαΐς παραπέμφθηκε στο Κακουργοδικείο, όπου παραδέχθηκε επίσημα ενοχή. Ο Γενικός Εισαγγελέας μ. Κρίτων Τορναρίτης παρουσιάζοντας τα γεγονότα ανέφερε μεταξύ άλλων: Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, εκτός της συνηθισμένης αμοιβής που έπαιρνε από 20 λίρες εβδομαδιαίως, πληρώθηκε αδρά στην περίπτωση της έκρηξης στις εγκαταστάσεις SHELL, όπου πήρε 1000 λίρες…ο ιθύνων νους δεν ήταν ο κατηγορούμενος, αλλά ο σύντροφός του Σιλέτ, ο οποίος τώρα βρίσκεται πέραν της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου αυτού. Είναι, επίσης, αναμφίβολο ότι όλοι εξυπηρετούσαν ξένα συμφέροντα επί πληρωμή χρημάτων, αδιαφορούντες τελείως για τις συνέπειες των πράξεων τους και τον αντίκτυπό τους στη δημόσια τάξη στη χώρα αυτή…

Ο Βαΐς καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση. Τελικά απελάθηκε στη Γαλλία, αφού παρέμεινε μερικά χρόνια στη φυλακή.

Πηγή: 1. Θεοφάνης Δημητρίου, Πολιτικά εγκλήματα-Άγνωστες ιστορικές πτυχές 1960-1978, σσ.102-116, εκδ. Κ. Επιφανίου, Λευκωσία 2007. 2. Η πρώτη φωτογραφία λήφθηκε από την ιστοσελίδα, www.larnaka.wordpress.com

Advertisements
This entry was posted in Έκτακτα περιστατικά, Πολιτικά δρώμενα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s