[106] Δημήτριος Πιερίδης, ο θεμελιωτής του Μουσείου Πιερίδη

Ο Δημήτριος Πιερίδης [1811-1895] ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Πιεράκη Δημητρίου Κορέλλα, γενάρχη της μεγάλης αυτής οικογένειας της Λάρνακας, που έλκει την καταγωγή της από τη Ζάκυνθο και της Μαριούς Καρύδη, γόνου ιστορικής οικογένειας της Κεφαλλονιάς. Ο Πιεράκης Κορέλλα ήταν ένας από τους προεστούς που απαγχόνισαν οι Τούρκοι στις 10 Ιουλίου 1821 (βλέπε, θέμα:[59]-κατηγορία:παλιές οικογένειες της Λάρνακας).

Η χήρα Πιεράκη μετά τον απαγχονισμό του συζύγου της, κρύφτηκε με τα τέσσερά της παιδιά στο σπίτι του γαμπρού της, Πρόξενου Αντώνιου Βοντιτσιάνου. Όταν το 1823 το ζεύγος των Άγγλων Wolff, περνώντας από το σπίτι του Βοντιτσιάνου πληροφορήθηκε την τραγική περιπέτεια της οικογένειας Πιέρακη, ζήτησε από την Μαριού να αναλάβει τις σπουδές του Δημήτριου, αποστελλόντας τον στην Αγγλία. Σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Λονδίνο. Παρέμεινε στην Αγγλία μέχρι το 1828.

Διορίστηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια καθηγητής αγγλικών στη Σύρο, όπου δίδαξε στο Ελληνικό Σχολείο Θηλέων από το 1828 έως το 1832, συμβάλλοντας στη διαμορφούμενη μετεπαναστατική Ελληνική παιδεία.

Επανήλθε στην Κύπρο και ίδρυσε στη Λάρνακα το 1833 το πρώτο Αλληλοδιδασκαλικό Σχολείο. Τον επόμενο χρόνο πήγε στην Αλεξάνδρεια ως δάσκαλος, ασχολούμενος παράλληλα με το εμπόριο. Ήταν ο πρώτος από τους τέσσερις κλάδους της οικογένειας Πιεράκη Κορέλλα, που υιοθέτησε το Πιερίδης ως επώνυμο.

Μια από τις αίθουσες του Μουσείου

Με την επιστροφή του στην Κύπρο, συνέχισε να ασχολείται με επιτυχία με το εμπόριο και διετέλεσε – δεύτερος μετά τον Riddell – διευθυντής της Οθωμανικής Τράπεζας. Υπήρξε ένας από τους σκαπανείς της κυπριακής αρχαιολογίας και της επιγραφικής επιστήμης. Το 1849 βοήθησε τον Άγγλο καπετάνιο Graves στην παρασκευή του πρώτου ακτογραφικού χάρτη της Κύπρου. Την ίδια περίοδο, ο Δημήτριος Πιερίδης έφερε στο φως αρχαίες επιγραφές, που ερμήνευσε και δημοσίευσε σε επιστημονικά περιοδικά. Διεκρίθηκε ως άνθρωπος των γραμμάτων, ενώ πολλοί λόγιοι της Ευρώπης που πήραν από τα φώτα του, τον αποκαλούσαν με σεβασμό, ο σοφός Έλλην. Με την ενθάρρυση του Πιερίδη, ξένοι λόγιοι και αρχαιολόγοι ήρθαν στην Κύπρο και ασχολήθηκαν με την Κυπριακή ιστορία. Από το 1839 άρχισε να συλλέγει αρχαιότητες, εμποδίζοντας έτσι την παράνομη εξαγωγή τους στο εξωτερικό.

Μέρος συλλογής της Ρωμαϊκής Τέχνης

Ήταν αυτός που προσφώνησε τον Admiral Lord John Hay, όταν αυτός κατέπλευσε στη Λάρνακα το καλοκαίρι του 1878. Καλωσορίζοντας τον Άγγλο απεσταλμένο, του υπενθύμισε τον προαιώνιο πόθο των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό, την ελπίδα ότι το χριστιανικό και πολιτισμένο έθνος των Βρετανών, θα ανταποκρινόταν εν καιρώ τω δέοντι στο δίκαιο αίτημα των Ελλήνων της Κύπρου.

Υπήρξε μέλος οκταμελούς Πρεσβείας που πήγε στην Κωνσταντινούπολη με αιτήματα για βελτίωση της ζωής των κατοίκων [1840]. Μέλος της επιτροπής για την ίδρυση του Κυπριακού Μουσείου [1882]. Υποπρόξενος της Αγγλίας εν Λάρνακι [1849-50]. Βουλευτής [1884-85]. Πέθανε το 1895. Για πολλούς υπήρξε η κορυφαία πνευματική προσωπικότητα της Κύπρου του 19ου αιώνα.

Μυροδόχη, δείγμα γυάλινου Ρωμαϊκού αγγείου

Την αρχαιολογική συλλογή του τη διαμοίρασε στους δύο γιους του. Στον Ζήνωνα Δ. Πιερίδη [1839-1911], ο οποίος διετέλεσε πρώτος Έλληνας δήμαρχος Λάρνακας το 1900 και στον Γαβριήλ-Κυπραήλ, Τζιάπρα [1852-1928], οι οποίοι διατήρησαν και αύξησαν την αρχαιολογική συλλογή που ξεκίνησε ο πατέρας τους.

Τον Αύγουστο του 2000, το Ίδρυμα Πιερίδη και ο Όμιλος Λαϊκής Τράπεζας, συνέστησαν καταπίστευμα [Trust] στο οποίο περιήλθαν με δωρεά από μεν το Ίδρυμα, οι αρχαιολογικές και μεσαιωνικές συλλογές καθώς και οι παλιοί χάρτες και η βιβλιοθήκη, από δε τον Όμιλο Λαϊκής, το αρχοντικό Πιερίδη μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο και τον κήπο.

Εφυαλωμένη μεσαιωνική κεραμική του 14ου αιώνα

Πηγές: 1. Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Κέντρο Ομίλου Λαϊκής, Λευκωσία Δεκέμβριος 2001. 2. Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920, σσ.491-492, Λευκωσία 2010. 3. Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, Μερικαί Παλαιαί Οικογένειαι της Κύπρου, σσ.87-92, Λευκωσία 1972.

Advertisements
This entry was posted in Βιογραφικά, Μουσείο Πιερίδη, Παλιές Οικογένειες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s