[113] Μια αεροφωτογραφία του ’60 της παραλίας της Λάρνακας

Η σπάνια αυτή αεροφωτογραφία του τέλους της δεκαετίας του ’60, δείχνει μέρος του παραλιακού μετώπου που ξεκινά από το σημερινό ξενοδοχείο Sun Hall, μέχρι την περιοχή που βρίσκονται σήμερα, υποστατικά της Αστυνομικής διεύθυνσης, η Μαρίνα, χώρος στάθμευσης και το κτήριο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
 Ξεκινώντας από αριστερά βλέπουμε το ξενοδοχείο Grand Hotel. Το 1970 το παλιό αυτό ξενοδοχείο κατεδαφίστηκε και στη θέση του κτίστηκε το  Sun Hall. Σε ευθεία γραμμή με την αποβάθρα, διακρίνεται μικρός κυκλοφοριακος κόμβος [round about]. Η κυκλοφορία – δραματικά αραιότερη – προς την παραλία, γινόταν από την οδό Ζήνωνος Κιτιέως μπροστά από το σημερινό Ταχυδρομείο, ακολουθούσε την οδό βασιλέως Παύλου και κατευθυνόταν προς τη Λεωφορό Αθηνών, μέσω του μικρού κυκλοφοριακού κόμβου. Ο σημερινός δρόμος που περνά δίπλα από την Αστυνομιά και μπροστά από την Επαρχιακή διοίκηση δεν υπήρχε. Χαράχτηκε αρχές του ’90 με βάση το σχέδιο του Άγγελου Δημητρίου, το οποίο αναδιαμόρφωσε το παραλιακό μέτωπο.

Δεξιότερα βρίσκεται το κτήριο του παλιού τελωνείου και οι πέντε πετρόκτιστες αποθήκες αποικιακού τύπου. Οι δύο σειρές τσίγκινες αποθήκες – και αυτές του τελωνείου – που διακρίνονται μπροστά από τις πετρόκτιστες, έχουν κατεδαφιστεί. Στη θέση τους, έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη Πλατεία της Κύπρου, η Πλατεία Ευρώπης, που σε συνδυασμό με τον πολιτιστικό πολυχώρο των αποθηκών και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Λάρνακας που στεγάζεται στο κτήριο του παλιού τελωνείου, αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη.

Δίπλα από τις αποθήκες φαίνεται  το κτήριο της Επαρχιακής Διοίκησης, ενώ λίγο πιο πίσω, διακρίνεται το χαρακτηριστικό γωνιακό κτήριο του Αστυνομικού σταθμού με τις καμάρες. Και τα δύο παραμένουν τα ίδια όπως τα βλέπουμε στην αεροφωτογραφία. Στο βάθος φαίνεται η σχολή των Καλογραιών με το καμπαναριό. Στη φωτογραφική αυτή λήψη, απουσιαζούν παντελώς από την πόλη τα πολυόροφα κτήρια.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’60, η αποβάθρα ήταν το αγκυροβόλιο κάποιων μικρών σκαφών και ψαροκάικων που διακρίνονται στη φωτογραφία να έχουν δέσει σ’ αυτήν. Σε κάποια απόσταση από την ακτογραμμή, βρισκόταν στην αριστερή πλευρά της αποβάθρας, μικρό ξύλινο υποστατικό πολλαπλής χρήσης [το χρησιμοποιούσαν για κάποιο διάστημα ακόμα και οι ναυτοπρόσκοποι].

Σε μια δεύτερη φωτογραφία 10 με 12 χρόνια μετά, αρχές της δεκαετίας του ’80, βλέπουμε τη μεγάλη αλλαγή γύρω από την αποβάθρα. Ήδη έχει κατασκευαστεί μεγάλο μέρος της Μαρίνας όπου ναυλοχούν σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών. Αυτό που κάνει εντύπωση, είναι η δημιουργία «νέας» παραλίας λόγω της κατασκευής του λιμενοβραχίονα που περιβάλλει τη Μαρίνα. Η υποχώρηση της θάλασσας είναι τόσο μεγάλη, που η «νέα» παραλία, φτάνει – όπως φαίνεται στη φωτογραφία – μέχρι το ξύλινο υποστατικό, ένθεν και ένθεν της αποβάθρας. Η «κερδισμένη» παραλία φαίνεται πως χρησιμοποιόταν τότε ως χώρος στάθμευσης. Σήμερα, στο σημείο δεξιά της αποβάθρας έχει ανεγερθεί μνημείο σε ανάμνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

 

Advertisements
This entry was posted in Παραλιακό Μέτωπο. Bookmark the permalink.