[121] Γκραβούρες του Σταυροβουνίου

Ένα δημοφιλές θέμα την περίοδο της Αγγλοκρατίας, ήταν η καλλιτεχνική απεικόνιση τοπίων και ανθρώπων. Με την έναρξη της βρετανικής κατοχής, μια πληθώρα γκραβούρων και υδατογραφιών αποστέλλονταν από βρετανούς ανταποκριτές και στρατιωτικούς σε αγγλικές εφημερίδες και περιοδικά, που σκοπό είχαν να σκιαγραφήσουν την άφιξή τους στη Λάρνακα το καλοκαίρι του 1878, αλλά και για να δώσουν στο βρετανικό κοινό εικόνες από την Κύπρο, τη νέα τους αποικία.

Ένα τοπίο πολύ δημοφιλές για τους χαράκτες ήταν το Σταυροβούνι, που με την επιβλητικότητα και τον όγκο του τράβηξε αμέσως την προσοχή τους. Άλλωστε, η πρώτη εικόνα που είδαν οι Άγγλοι μόλις πάτησαν πόδι στη Μαρίνα της Λάρνακας, ήταν το υπέροχο φόντο του Σαυροβουνίου.

Εικονική απεικόνιση του Σταυροβουνιού, με την Αλυκή και το τέμενος στους πρόποδες του βουνού.

Το Σταυροβούνι από την πλευρά των Πυργών. Σκηνές αγροτικής και βουκολικής ζωής. Ένα καραβάνι από καμήλες κατευθύνεται στα Πυργά. Διακρίνονται τα ασπροβούνια της επαρχίας και μια εκκλησία, μάλλον ο ναός της Αγίας Μαρίνας των Πυργών.

Το μοναστήρι από τη νοτιοδυτική πλευρά. Στη νότια απόκρημνη πλευρά βρίσκεται τετράγωνος μεσαιωνικός πύργος που χρησίμευε ως στρατιωτικό παρατηρητήριο των νότιων ακτών του νησιού. Διασώζεται μέχρι σήμερα. Στη δυτική πλευρά παρατηρούμε κάποιες καμάρες που δεν υφίστανται. Φαίνεται, πως η κύρια είσοδος πρόσβασης στο εσωτερικό της Μονής ήταν από τη δυτική πλευρά,  όπως συμβαίνει και σήμερα (Βλέπε, θέμα: [27]-κατηγορία: μοναστήρια, ταξιδ

Advertisements
This entry was posted in Μοναστήρια, Περιβάλλον, Τέχνη. Bookmark the permalink.

2 Responses to [121] Γκραβούρες του Σταυροβουνίου

  1. Ο/Η arxaiologos λέει:

    Εξαιρετική ιστοσελίδα. Ακαδημαϊκού επιπέδου:) Γνωρίζουμε καλλιτέχνη ή βιβλίο που δημοσιεύτηκε η δεύτερη γκραβούρα?? Δεν την έχω δει κάπου και θα με ενδιέφερε

    • Ο/Η saminet λέει:

      Κατ’ αρχάς απολογούμαι για την καθυστέρηση. Η γκραβούρα για την οποία ρωτάς βρίσκεται στο βιβλίο του Σταύρου Λαζαρίδη «Μια ιστορική αναδρομή μέσα από γκραβούρες εποχής 1878-1900», 1984. Πάντα πρόθυμος για πληροφόρηση σε χαιρετώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s