[122] Από πού πήρε η περιοχή Μακένζυ το όνομά της;

Ανέμελη παρέα λίγο πριν το ’55 στο κέντρο του McKenzie

Είναι ένα ερώτημα που πολλοί συμπολίτες μας θέτουν, ζητώντας απάντηση. Η ιστορία ξεκινά γύρω στο τέλος της δεκαετίας του ’40, όταν κάποιος Σκωτσέζος, κάτοικος Λάρνακας ονόματι McKenzie, παντρεμένος με Ελληνοκύπρια από τη Λάρνακα, έστησε για προσωπική χρήση ένα πρόχειρο υποστατικό, στην παραθαλάσσια περιοχή των σημερινών κέντρων.

Το πρώτο αυτό υποτυπώδες υποστατικό, έγινε σημείο προφορικής αναφοράς για τους Λαρνακείς. Όταν αποφάσιζαν λοιπόν να πάνε για μπάνιο και ξεκούραση στη μακρινή τότε παραλία έλεγαν: πάμε στου Μακένζυ. Εκεί δηλαδή που είχε στήσει ο Σκωτσέζος το υποστατικό του. Από αυτή τη φράση, «ΠΑΜΕ στου ΜΑΚΕΝΖΥ», πήρε η περιοχή τη σημερινή της ονομασία και παραμένει έκτοτε ως τοπωνύμιο.

Καλοκαίρι του 1954. Ο μ. Μιχαλάκης Μιχαηλίδης δεξιά με φίλο του, μπροστά από το πρόχειρο υποστατικό από το οποίο πήρε ολόκληρη η περιοχή το όνομα Μακένζυ

Έτσι η παράγκα που εξυπηρετούσε τους λουόμενους, λειτούργησε ως κέντρο μέχρι το 1956. Με την έναρξη του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., η λειτουργία του ατόνησε, για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς ήταν η παρεμβολή του Τουρκομαχαλά της Σκάλας, που δυσκόλευε την ελεύθερη πρόσβαση στην περιοχή.

Advertisements
This entry was posted in Αγγλοκρατία, Ετυμολογικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s