[123] Το αρχαιότερο ναυάγιο της Κύπρου στη θάλασσα του Μαζωτού

Στα νερά του Μαζωτού, 2.5 χιλιόμετρα από την ακτή και σε βάθος 45 μέτρων βρίσκεται το αρχαιότερο ναυάγιο της Κύπρου που χρονολογείται περίπου το 350 π.Χ. Το αντίστοιχο ναυάγιο της Κερύνειας είναι κατά πενήντα χρόνια νεώτερο [300 π.Χ.].

Επιφανειακοί αμφορείς από το ναυάγιο του Μαζωτού.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το ελληνικό πλοίο προερχόταν από τη Χίο και μετέφερε κρασί μέσα σε πήλινους αμφορείς. Είχε ως προορισμό λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου, ανάμεσά τους το αρχαίο Κίτιο και ίσως τη Σαλαμίνα. Θεωρείται σημαντικό γιατί είναι από τα ελάχιστα των τελευταίων κλασικών χρόνων. Η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα που ξεκίνησε το 2006-07 στον Μαζωτό, είναι η δεύτερη που γίνεται στην Κύπρο. Η πρώτη, έγινε στην Κερύνεια το 1967. Η έρευνα έχει βοηθήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Βορείου Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου -γνωστής στην αρχαιότητα ως Λεβάντες-, το ρόλο που έπαιζε η Κύπρος στους ναυτικούς δρόμους, τον τρόπο διεξαγωγής του θαλάσσιου εμπορίου, τις συνθήκες διαβίωσης των ναυτικών, καθώς και τα είδη και μεγέθη των εμπορικών πλοίων της αρχαιότητας. Θα πρέπει να πούμε πως η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που διενεργείται αποκλειστικά από κυπριακούς φορείς.

Υποβρύχια καταγραφή.

Λόγω του μεγάλου βάθους του ναυαγίου, κρίθηκε αναγκαία η ανέλκυση των αμφορέων, από αυτοδύτες της Κυπριακής Ομοσπονδίας Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων Κύπρου.

Επικεφαλής της προσπάθειας είναι η επίκουρος καθηγήτρια Στέλλα Δεμέστιχα, της Ερευνητικής Μονάδας Ενάλιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η έρευνα διεξάγεται με τη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ενώ από το 2010 συμμετέχει στο πρόγραμμα και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Χορηγοί της προσπάθειας είναι το Κυπριακό ίδρυμα Θέτις και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

Η μαγεία του βυθού με τους αρχαίους αμφορείς.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε το 2006. Από το 2007 που ξεκίνησε η έρευνα έχουν ανελκυστεί μερικοί από τους 1000 επιφανειακούς αμφορείς, οι οποίοι έχουν εντοπιστεί και καταμετρηθεί, δύο μολύβδινες ράβδοι με υπολείμματα ξύλου που αποτελούσαν τμήμα μιας από τις άγκυρες και ένα πλήθος ελαιοπυρήνων που προέρχονται από την τροφή του πληρώματος. Μετά την πρώτη φροντίδα τα ευρημάτα μεταφέρονται για συντήρηση στο εργαστήρι ενάλιας αρχαιολογίας το οποίο βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας. Η έρευνα που διαρκεί 6 έως 8 βδομάδες γίνεται μια φορά τον χρόνο (όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις).

Η χαρά των αρχαιολόγων από την ανέλκυση των αμφορέων με επικεφαλής την καθηγήτρια Στέλλα Δεμέστιχα.

Οι περισσότεροι αμφορείς προέρχονται από τη Χίο. Το κρασί φορτώθηκε από νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Χίο και τη Σάμο. Η θαλάσσια περιοχή διακόσια μέτρα περιμετρικά του ναυαγίου κηρύχθηκε προστατευμένη ζώνη από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Φωτογραφίες: Πολύβιος Σάββα.

Advertisements
This entry was posted in Αρχαιολογία, Περιβάλλον. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s