[124] Φωτογραφίες ενός παλιού κτηρίου στο κέντρο της Λάρνακας

Η πλατεία της Ακρόπολης αρχές του ’30, με το νεαρό τότε πραματευτή Ευτύχιο Νικολαΐδη

Τα δύο παλιά φωτογραφικά στιγμιότυπα, το ένα των αρχών της δεκαετίας του ’30 και το δεύτερο του 1965, απαθανάτισαν το καφενείο της Μικρής Ακρόπολης ή Ακροπολούδας όπως ήταν γνωστό στους παλιούς Λαρνακείς, στην κεντρική πλατεία της Ακρόπολης στη γωνία των σημερινών οδών Γρηγόρη Αυξεντίου και Λουκή Ακρίτα. Κτίστηκε την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα, με εμφανή στοιχεία νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής, όπως ήταν οι καμάρες που διακρίνονται στη φωτογραφία του ’30. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο φωτογραφιών είναι τα διώροφα στην οδό Λουκή Ακρίτα, που παρέμειναν τα ίδια τουλάχιστον μέχρι το 1965, όπως μαρτυρεί η νεότερη φωτογραφία.

Φωτογραφία του 1965. Τα μπαλκόνια της «μικρής ακρόπολης» κατάμεστα από κόσμο παρακολουθεί την παρέλαση. Ήταν τα γραφεία της ΕΔΜΑ

Το καφένειο της Μικρής Ακρόπολης κατεδαφίστηκε περί το τέλος της δεκαετίας του ’70, για να αντικατασταθεί από το σημερινό απρόσωπο κτίσμα. Στον όροφο του γωνιακού αυτού κτηρίου, στεγαζόταν από το 1960 και για πολλά χρόνια η πολιτική παράταξη ΕΔΜΑ [Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο Αναδημιουργίας]. Την ίδια μοίρα είχαν και τα διπλανά κτήρια που κατεδαφίστηκαν τις αμέσως επόμενες δεκαετίες. Στο βάθος της φωτογραφίας του ’30, διακρίνεται το διώροφο σπίτι όπου διέμενε στον όροφο ο καθηγητής αγγλικών Φουάτ Χούρη και στο ισόγειο ο Αντώνης Περούτσιος, ο γνωστός σε όλη την Κύπρο σουβλιτζιής. Αργότερα, δίπλα στο διώροφο, που μετά το θάνατο του Χούρη το αγόρασε γύρω στο 1990 ο Περούτσιος, στεγάστηκε  το σωματείο της Αλκής.

Στη φωτογραφία του ’30 διακρίνεται το Ευρυβιάδειο Παρθεναγωγείο που κτίστηκε 1906 και κάποια θεόρατα δέντρα, που παραμένουν μέχρι σήμερα να προσφέρουν τη δροσιά τους στους περαστικούς.

Αφήνουμε τελευταίους αλλά όχι έσχατους για σχολιασμό τους ανθρώπους, που εξαιτίας τους αποθανατίστηκαν γωνιές της νοσταλγικής παλιάς Λάρνακας. Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο ο μ. Ευτύχιος Νικολαΐδης σε νεαρή ηλικία ασκεί το πρώτο του επάγγελμα, του πλανόδιου πραματευτή με το χαρακτηριστικό καροτσάκι, την πληθώρα των μικροεμπορευμάτων και την ταμπέλα αριστερά όπου αναγράφεται η τιμή των 10 σεντ για κάθε ένα από τα εμπορεύματα. Αργότερα θα αναδειχθεί σε ένα από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες της πόλης. Είχαμε και ‘μεις την τύχη σαν παιδιά να απολαύσουμε τις ζαχαροπλαστικές πανδαισίες του Ευτύχιου που είχαν μια άλλη γεύση -λίγο πιο βαρειά- και ένα άλλο άρωμα, χαρακτηριστικά μιας άλλης εποχής. Στην άλλη φωτογραφία, παρέλαση στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου κατά τον εορτασμό της 25η Μαρτίου του 1965.

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον Μάριο Νικολαΐδη και την Βιολάντα Ποταμίτου-Τουμαζή.

Advertisements
This entry was posted in Δρόμοι και Πλατείες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s