[126] Το ιστορικό σωματείο της «ΑΛΚΗΣ»

Η πιο παλιά φωτογραφία της πρώτης ομάδας του 1948. Πάνω αριστερά: Γληόρης, Τάκης Χριστοδούλου, Νίκος Σωτηρίου, Νόνης Προδρόμου, Σκουρής, Περπεριάν, Κ. Περούτσιος, Σιαπύρος. Κάτω: Αντωνάκης Πύργος, Ανδρέας Πιπίνος, Τάκης.

Το 1948 μια ομάδα μελών της ΕΠΑ αριστερών φρονημάτων, αποχώρησε από το σωματείο. Μαζί τους – λόγω διασωματειακών διαφορών – αποχώρησαν και κάποια άλλα μέλη, όπως ο γιατρός Αννίβας Φράνσις, ο Μιχαλάκης Κυριακίδης-Σκαλιστής, ο Κωστάκης Μάμας, οι Αντωνάκης και Νίκος Πύργος κ.ά. Στις 10 Απρίλη του ίδιου χρόνου, η ομάδα αυτή μαζί με άλλους ανένταχτους ποδοσφαρικά Λαρνακείς, συναντήθηκαν στο παραλιακό κινηματοθέατρο της πόλης ΠΑΤΕ [το σημερινό Σαν Χωλλ] και συμφώνησαν στην ίδρυση ένος νέου αθλητικού σωματείου. Η πρόταση του Αννίβα Φράνσις, το νέο σωματείο να ονομαστεί ΑΛΚΗ, εγκρίθηκε ομόφωνα από τα ιδρυτικά μέλη. Η λέξη αλκή σημαίνει: σωματική δύναμη, ευρωστία, ρώμη, σφρίγος.

Ο ύμνος της «Αθάνατης»

Τις επόμενες μέρες τα εκλελεγμένα από την ιδρυτική συνέλευση μέλη καταρτίστηκαν σε σώμα, που αποτέλεσε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του νέου σωματείου. Σύμφωνα με το πρακτικό της 1ης συνεδρίασης που βρίσκεται αναρτημένο στο οίκημα του σωματείου, γραμματέας διορίστηκε ο Γεώργιος Πιτσιλλής, ταμίας ο Στέλιος Παμπαλλής, έφορος και βιβλιοθηκάριος ο Γεώργιος Τρίγκος, έφοροι επί των αθλητικών οι Μιχαλάκης Κυριακίδης-Σκαλιστής και Ρουπέν Περπεριάν και σύμβουλοι οι Π. Ν. Πετρόπουλος και Ονώριος Χ Ιωάννου. Σύμφωνα με τους παλιούς Αλκαίους που έζησαν τα γεγονότα της ίδρυσης του σωματείου, πρώτος πρόεδρος ήταν ο Αννίβας Φράνσις.

Την ίδια χρονιά ιδρύθηκαν και άλλα σωματεία, όπως η Ομόνοια και η Νέα Σαλαμίνα, από μέλη που αποχώρησαν από το ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση αντίστοιχα.

Μετά την αποτυχία ενσωμάτωσης στην επίσημη ομοσπονδία της Κ.Ο.Π. που είχε ιδρύθηκε το 1935, η ΑΛΚΗ μαζί με άλλα νεοϊδρυθέντα αθλητικά σωματεία πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Κυπριακής Ερασιτεχνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας [ΚΕΠΟ]. Σ’ αυτήν συμμετείχαν τα εξής σωματεία: η Ομόνοια και ο Ορφέας Λευκωσίας, η Νέα Σαλαμίνα, ο Ανταίος Λεμεσού, ο Αθλητικός Σύλλογος Κερύνειας και ο Νέος Αστέρας Μόρφου. Θα πρέπει να τονίσουμε την έντονη πολιτική αντιπαράθεση που επικρατούσε την εποχή εκείνη μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς, λόγω του εμφυλιοπολεμικού κλίματος στην Ελλάδα που μεταφέρθηκε και στην Κύπρο, της ιδεολογικοπολιτικής σύγκρουσης μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΚΕΚ [Κυπριακό Εθνικό Κόμμα] και των εργατικών διεκδικήσεων από την οικτρή οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στην Κύπρο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολλά ιδρυτικά μέλη της ΑΛΚΗΣ, όπως ο γιατρός Αννίβας Φράνσις αποτέλεσαν τα επόμενα χρόνια στελέχη της δεξιάς παράταξης. Όμως 1949, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΑΛΚΗΣ, ο Αννίβας Φράνσις αναδείχθηκε δημοτικός σύμβουλος με τον αριστερό συνδυασμό της Λαϊκής Παράταξης Εθνικής Συνεργασίας που είχε επικεφαλής τον εκλεγέντα δήμαρχο Λύσο Σανταμά. Μάλιστα, εκλέχθηκε Αντιδήμαρχος από το νέο δημοτικό συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές.

Μια σπάνια είδηση σε ένα σπάνιο ντοκουμέντο της εφημερίδας «Αθλητική» του 1953

Η Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία [ΚΕΠΟ], λειτούργησε μόνο για πέντε χρόνια. Μετά την αυτοδιάλυσή της, όλες οι ομάδες της ΚΕΠΟ εντάχθηκαν στην ΚΟΠ. Με εξαίρεση την Ομόνοια που εντάχθηκε το 1951 και μάλιστα στη Α΄κατηγορία, οι υπόλοιπες εντάχθηκαν στην επίσημη ομοσπονδία το Σεμπτέμβριο του 1953 ως ομάδες Β΄κατηγορίας. Την περίοδο 53-59 διάφορες ποδοσφαιρικές ατυχίες και η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στάθηκαν εμπόδια στην άνοδο της ΑΛΚΗΣ στην Α’ κατηγορία.

Όμως το 1960 το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Από τη χρονιά εκείνη η ομάδα αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία -με εξαίρεση μικρά διαστήματα – έχοντας στο ενεργητικό της κάποιες επιτυχίες. Πέντε φορές έφτασε στο τελικό του Κυπέλλου χωρίς όμως να καταφέρει να τον κατακτήσει: το 1967 με τον Απόλλωνα, το 1970 με τον Πεζοπορικό, το 1976 με τον ΑΠΟΕΛ, το 1977 με τον Ολυμπιακό και το 1980 με την Ομόνοια. Ιστορική χρονιά για την ΑΛΚΗ ήταν το 1979, όπου είχε συμμετοχή στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αφού είχε τερματίσει τρίτη στο πρωτάθλημα. Αντιμετώπισε τη Δυναμό Βουκουρεστίου από την οποία υπέστη διπλή πανωλεθρία: 9-0 στη Λάρνακα και 3-0 στο Βουκουρέστι.

Φέτος η ΑΛΚΗ κλείνει 66 χρόνια ζωής. Είναι το μόνο σωματείο της Λάρνακας που πορεύεται στα ποδοσφαιρικά πράγματα με το ίδιο όνομα με το οποίο ξεκίνησε. Παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους διαβάθμισης που συχνά αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, η ΑΛΚΗ καταφέρνει τις πιο πολλές φορές να γλυτώνει την παρτίδα και να παραμένει στην Πρώτη Κατηγορία. Για το λόγο αυτό οι οπαδοί και οι φίλοι της ομάδας την αποκαλούν χαϊδευτικά «Αθάνατη». Κατέχει τρία πρωταθλήματα Β’ κατηγορίας: 1982, 2001 και 2010.Η ΑΛΚΗ στεγάζεται από το 1961 σε ιδιόκτητο οίκημα στην οδό Λουκή Ακρίτα που προηγουμένως ήταν τα γραφεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Την πρώτη φορά, το 1948, στεγάστηκε σε σπίτι στην οδό Κωνσταντίνου Καλογερά, απέναντι από την οδό Αποστολίδου, ενώ αργότερα, στο ισόγειο σπιτιού του οδοντογιατρού Πιεράκη απέναντι από το σουβλιτζίδικο του Περούτσιου, πολύ κοντά στο σημερινό οίκημα.

Πηγή-Φωτογραφίες:Ανδρέας Πιπίνος.

Advertisements
This entry was posted in Αθλητικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s