[128] Δύο σπάνιες φωτογραφίες με τον μουχτάρη Σκάλας Δανιήλ Αντωνιάδη

Οι δύο φωτογραφίες που δημοσιεύονται στην παρούσα ανάρτηση, προέρχονται από το οικογενειακό φωτογραφικό άλπουμ του Δάνου Αντωνιάδη, τον οποίο και ευχαριστώ για την άδεια του να τις δημοσιεύσω.

Στην πρώτη φωτογραφία απεικονίζεται η παρασημοφόρηση του μουχτάρη της Σκάλας Δανιήλ Αντωνιάδη [παππού του Δάνου] στα προπύλαια του Νοσοκομείου Λάρνακας από τον κυβερνήτη της Κύπρου Sir Herbert Palmer στις 9/10/1938 κατά τα εγκαίνια της Παιδιατρικής και Αφροδισιακής Κλινικής [V.D Clinic] του Νοσοκομείου. Παρόντα στην τελετή σημαίνοντα πρόσωπα της κοινωνίας της Λάρνακας. Δεξιά, πίσω από το τιμώμενο πρόσωπο, ο Γιώργος Χαραλάμπους άλλως Κάρκας. Λίγο πιο πίσω, ο καθηγητής και για χρόνια διευθυντής του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας Δημήτριος Κουτουμάνος και ο έμπορας Κλέαρχος Λυσιώτης (με τα γυαλιά). Αριστερά, η Αυγούστα και ο Μιχαλάκης Χαχολιάδης.

Μια σπάνια φωτογραφία. Ο Δανιήλ Αντωνιάδης με τον διοικητή Λάρνακας Surridge, δεξιά

Στη δεύτερη φωτογραφία, ο Δανιήλ Αντωνιάδης με τον Surridge. Κατά την εξέγερση του Κυπριακού λαού τον Οκτώβριο του 1931 ήταν ο στρατιωτικός διοικητής Λάρνακας.

Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της αγγλοκρατίας, ο Δανιήλ Αντωνιάδης διορίστηκε το 1930 μουχτάρης Σκάλας. Παρέμεινε στη θέση του μέχρι τον θάνατό του το 1960. Ήταν έμπορας σιτηρών, ζωοτροφών, βαμβακιού και φαγώσιμων ειδών. Στο κατάστημά του που είχε στην οδό Αγίου Λαζάρου, στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας, πήγαιναν οι Σκαλιώτες για τις προσωπικές τους υπόθεσεις. Ο μουχτάρης τους, πρόθυμος και ευγενικός εξυπηρετούσε τους συμπολίτες του χωρίς κανένα αντάλλαγμα και πάντα με ένα χαμόγελο καλοσύνης.

Έχαιρε από όλους σεβασμού. Βοήθησε σε πολλές περιπτώσεις Ελληνοκύπριους που κατηγορήθηκαν από τις αγγλικές αρχές. Σε μια τέτοια περίπτωση που μας διηγήθηκε ο Κυριάκος Ιγνατίου από την Αναφωτία, ο Δανιήλ κατάφερε να απαλλάξει κάποιους από το χωρίο, που είχαν συλληφθεί ύστερα από βίαια επεισόδια που έγιναν με Τουρκοκύπριους συγχωριανούς τους. Όπως μας βεβαίωσε ο Ιγνατίου – που άκουσε την ιστορία από παλαιότερους – χωρίς την παρέμβαση του μουχτάρη της Σκάλας, οι Αναφωδκιώτες θα καταδικάζονταν με μεγάλες ποινές.

Στην αυλή του παλιού Νοσοκομείου υπάρχει βρύση με το όνομα Δανιήλ Κ. Αντωνιάδου, χρονολογίας 1935, προσωπική δωρεά του παλιού, καλού μουχτάρη της Σκάλας, προς την πόλη που αγάπησε και υπηρέτησε.

Πληροφορίες: Από τον εγγονό του Δανιήλ Αντωνιάδη, Δάνο Αντωνιάδη και από τον Κυριακό Ιγνατίου.

Advertisements
This entry was posted in Αγγλοκρατία, Προσωπικές ιστορίες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s