[129] Οδός Αγίου Λαζάρου

Η οδός του Αγίου Λαζάρου λίγο μετά το ’30 με τα διατηρητέα σπίτια στο βάθος

Η οδός Αγίου Λαζάρου σε δύο φωτογραφίες με διαφορά 80 περίπου χρόνων. Ο δρόμος ξεκινά από τη μικρή πλατεία που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της εκκλησίας, προχωρεί βόρεια και καταλήγει εκεί που ξεκινά η οδός Σταδίου. Ένας ιστορικός δρόμος που τον έζησαν γενεές γενεών Λαρνακέων από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας, όταν άρχισε να διαμορφώνεται σιγά-σιγά γύρω από την εκκλησία ο οικισμός του Αγίου Λαζάρου.

Η πρώτη φωτογραφία της οδού του Αγίου Λαζάρου χρονολογείται λίγο μετά το 1930. Αριστερά απεικονίζονται τα κεραμοσκεπή καταστήματα, περιουσία του Αγίου Λαζάρου, που η εκκλησιαστική επιτροπή τα ενοικίαζε σε μικρομαγαζάτορες, όπως ράφτες, τσαγκάρηδες, κουρείς, δερματάδες κ.λπ και σε εμπορικά καταστήματα, όπως μανάβικα, ποτοπωλεία κ.ά. Τα καταστήματα αυτά κατεδαφίστηκαν το 1961-62 και κτίστηκαν άλλα. Δεξιά είναι τα χαρακτηριστικά διώροφα της εποχής με τα ξύλινα μπαλκόνια. Στο βάθος, τα δύο σπίτια το ένα στη γωνιά του δρόμου κτίσμα του 1900 και το άλλο αριστερώτερα του 1929 με τον άσπρο τοίχο (ιδιοκτησίας παλαιότερα του πλοιοκτήτη Φώτη Τσιάκκα), είναι τα μοναδικά κτήρια που παραμένουν όρθια και εμφανίζονται και στο νεότερο φωτογραφικό στιγμιότυπο. Ρομαντικά στοιχεία της φωτογραφίας του ’30, η άμαξα με τα άλογα, ο ζαπτιές, ένα τετράποδο στο βάθος της φωτογραφίας και η αραιή κίνηση μόλις 2-3 διαβάτες. Στο ορίζοντα της φωτογραφίας το πυκνό δάσος στη περιοχή της Φανερωμένης.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Λαζάρου, πείστηκε να κατεδαφίσει τα καταστήματα της βόρειας πλευράς που όπως αναφέραμε είχαν κτιστεί το 61-62 στη θέση των παλιών υποστατικών [όπως αυτά εμφανίζονται στη φωτογραφία του ’30], καθώς και κάποιες άχαρες αψίδες στην ανατολική πλευρά που εμπόδιζαν την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού μεγαλείου της βασιλικής του Αγίου Λαζάρου. Σήμερα η οπτική ανάδειξη του θρησκευτικού αυτού οικοδομήματος του 10ου αιώνα, η πλακόστρωση της πλατείας και η τοπιοτέχνηση της ευρύτερης περιοχής, έχουν αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα του ιστορικού κέντρου της πόλης. Σημαντικό πλεονέκτημα του δρόμου αυτού είναι τα παλιά κτήρια που διαπερνούν όλο το μήκος του, πολλά από τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, ενώ κάποια έχουν ήδη συντηρηθεί όπως τα δύο σπίτια του 1900 και του 1929 που εμφανίζονται στις φωτογραφίες. Υπάρχουν όμως και κάποια που είναι δυστυχώς ετοιμόρροπα και χρήζουν συντήρησης.

Advertisements
This entry was posted in Πολεοδομικά, Στοιχεία αρχιτεκτονικής παράδοσης. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s