[131] Ποδοσφαιρικές αναμνήσεις από τα χρόνια της αθωότητας

Παλιά, τα προγράμματα των γιορταστικών εκδηλώσεων των εθνικών επετείων συμπεριλάμβαναν και το νεοφανές άθλημα επτά καθ’ ομάδα [seven a side]. Το  seven a side, πρωτοπαίχτηκε στη Σκωτία και αφορούσε στην αρχή ομάδες Ράγκμπι, όπου αντί δεκαπέντε  παικτών ανά ομάδα έπαιζαν επτά. Αργότερα, η παραλλάγη αυτή του παιχνιδιού υιοθετήθηκε και στο ποδόσφαιρο.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύεται, ένας τέτοιος αγώνας έγινε στα πλαίσια του γιορτασμού της 1ης Απριλίου 1963 μεταξύ ποδοσφαιριστών της ΕΠΑ και του Πεζοπορικού. Στον αγώνα αυτό, μερικοί από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν, άλλαξαν φανέλα και ομάδα για τις ανάγκες της γιορτής, ένα είδος σύντομης εκεχειρίας μεταξύ των δύο αιωνίων αντιπάλων της ΕΠΑ και του ΠΟΛ.

Πάνω σειρά από αριστερά : Μάκης Αλκιβιάδης-ΕΠΑ [τερματοφύλακας], Μιλτής Μιχαηλίδης-ΠΟΛ, με χρώματα της ΕΠΑ, Στέλιος Κυριάκου-ΠΟΛ, Κόκος Λάμπρου-ΠΟΛ με χρώματα της ΕΠΑ, Γιαννάκης Αλεξάνδρου-ΕΠΑ, Γιαννάκης Παρίδης-ΠΟΛ, Νίκος Πατσαλής-ΕΠΑ, με χρώματα του ΠΟΛ, Στέλιος Στυλιανού-ΠΟΛ [τερματοφύλακας], Τάκης Χριστοδουλίδης-παίκτης της ΕΠΑ σε καθήκοντα διαιτητή.

Κάτω σειρά από αριστερά : Κώστας Πύργος-ΕΠΑ, Παύλος Βασιλείου-ΕΠΑ, Τασής-ΕΠΑ με χρώματα του ΠΟΛ, Κοκής Χρυσοστόμου-ΠΟΛ με χρώματα της ΕΠΑ, Σταυρινός Κωνσταντίνου-ΠΟΛ, Σπολέττης-ΕΠΑ με χρώματα του ΠΟΛ.

Ο αγώνας έληξε με σκορ 4-0 υπέρ της «ομάδας της ΕΠΑ». Αποτέλεσμα φυσιολογικό, αφού με την ΕΠΑ αγωνίστηκε ο φοβερός Παυλάκης Βασιλείου, οποίος λίγα χρόνια αργότερα πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό Πειραιώς και αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδας. Και μια παρατήρηση: τόσο ο Τασής όσο και ο Σπολέττης παρατάχθηκαν στον αγώνα με φανέλες του ΠΟΛ φορώντας όμως κάλτσες της ΕΠΑ, ενώ ο Κοκής με φανέλλα της ΕΠΑ και κάλτσες του ΠΟΛ. Στα χρόνια της αθωότητας τέτοια λάθη και παραλείψεις μπορούσε κανείς εύκολα να τα παραβλέψει. Ήταν η εποχή που οι ποδοσφαιριστές έπαιζαν μπάλα μόνο για την ομάδα τους. Τα πράγματα χάλασαν πολύ αργότερα.

Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Μιλτή Μιχαηλίδη.

Advertisements
This entry was posted in Αθλητικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s