[133] Ολισθηρός ιστός, ένα παλιό αγώνισμα του Κατακλυσμού

Ολισθηρός ιστός αρχές της δεκαετίας του '70

Πλήθος λαού παρακολουθεί τον ολισθηρό ιστό στον Κατακλυσμό του 1950

Ήταν το πιο δημοφιλές και διασκεδαστικό για τους θεατές αγώνισμα του Κατακλυσμού. Για τους διαγωνιζόμενους όμως ήταν το πιο επικίνδυνο από όλα τα ναυταθλήματα της γιορτής. Ο ολισθηρός ιστός ήταν ένας συνηθισμένος πάσσαλος της ΑΗΚ, εννιά περίπου μέτρων, τον οποίο άλειφαν με γράσο ή με παχύ στρώμα λίπους και τον έβρεχαν με θαλασσινό νερό, ώστε να γίνει όσο το δυνατό πιο ολισθηρός.

Στηνόταν στην άκρη της αποβάθρας κοντά στο μώλο, πάνω από τη θάλασσα. Στην άκρη του ιστού μια σημαία ήταν το ζητούμενο για τους τολμηρούς διαγωνιζόμενους, αφού αυτός που θα έφτανε πρώτος στο τέρμα του ιστού και έπαιρνε τη σημαία, ανακηρυσσόταν αυτόματα νικητής του αγωνίσματος.

Το περπάτημα στην κυρτή και ολισθηρή επιφάνεια του ιστού ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Μικροί και μεγάλοι, προσπαθούσαν να κρατηθούν στον ιστό, αλλά από τα πρώτα βήματα ή στα μισά του δρόμου γλιστρούσαν και έπεφταν θεαματικά μέσα στο νερό, εισπράττοντας πάντως το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών, που κυριολεκτικά κατέκλυζαν το μώλο και την αποβάθρα. Ο Δήμος πρόσφερε κάποιο δίπλωμα στο νικητή και τους συμμετέχοντες, το πραγματικό όμως κέρδος ήταν το χειροκρότημα και ο θαυμασμός του κόσμου προς το νικητή.

Ο ολισθηρός ιστός καταργήθηκε προς το τέλος της δεκαετίας του 1970, λόγω της επικινδυνότητας(;) του αγωνίσματος. Τα τελευταία χρόνια κάποιοι κατεχόμενοι Δήμοι όπως του Καραβά και της Κερύνειας έχουν αναβιώσει το παλιό έθιμο. Πιστεύω πως και ο Δήμος Λάρνακας πρέπει να επαναφέρει τον ολισθηρό ιστό στο πρόγραμμα του Κατακλυσμού, που ομολογουμένως ήταν το δημοφιλέστερο αγώνισμα της γιορτής.

Advertisements
This entry was posted in Κατακλυσμός. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s