[135] Το πρώτο λυόμενο σπίτι στην Κύπρο

Στις 8 Ιουλίου του 1878, η ναυαρχίδα «Μινώταυρος» της ναυτικής μοίρας Channel Squadron του βρετανικού στόλου κατέπλεε στο αγκυροβόλιο της Λάρνακας. ‘Ηταν η πρώτη μέρα της αγγλικής παρουσίας στο νησί, ύστερα από τη Συνθήκη του Βερολίνου, όπου ανάμεσα στ’ άλλα η Οθωμανική Αυτοκρατορία εκχωρούσε επ’ ενοικίω την Κύπρο στη Μεγάλη Βρετανία.

Σχέδιο καραβανιού στο Τσιφλίκι του Πασά, από την εφημερίδα Illustrated London News του 1878.

Στη Λάρνακα -όπου οι Άγγλοι έστησαν στρατιωτικό προγεφύρωμα στο Τσιφλίκι του Πασά δυτικά της Αλυκής- κατέφθαναν όλες οι προμήθειες και όλα τα υλικά που προορίζονταν για την κατασκευή των πρώτων υποδομών του στρατού και της νεοσύστατης δημόσιας υπηρεσίας. Η προώθηση του πολύτιμου υλικού στο εσωτερικό του νησιού γινόταν με κάρα και καραβάνια.

Σχέδιο βοϊδάμαξας από την εφημερίδα Illustrated London News του 1787

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έφτασε στην Κύπρο το πρώτο λυόμενο σπίτι. Φορτώθηκε σε πλοίο στα τέλη του 1878 από το Υπουργείο Πολέμου στο Λονδίνο για να μεταφερθεί στην Κεϋλάνη για να χρησιμοποιηθεί από τον Άγγλο αξιωματικό που διοικούσε εκεί τα αγγλικά στρατεύματα. Όταν ο αξιωματικός πληροφόρησε το Λονδίνο ότι είχε βρει κατάλληλη κατοικία, το φορτίο από το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου στάλθηκε στην Κύπρο. Έφτασε στη Λάρνακα το Νοέμβριο του 1878.

Από εδώ μεταφέρθηκε στη Λευκωσία σε τεμάχια με καμήλες και βοϊδάμαξες και συναρμολογήθηκε «σαν να ήταν παιδικό παιχνίδι», όπως χαρακτηριστικά έγραψαν οι λονδρέζικες εφημερίδες της εποχής. Το ξύλινο κατασκεύασμα στήθηκε στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το Προεδρικό Μέγαρο. Στέγασε το βρετανικό Αρμοστείο και την οικογένεια του πρώτου Ύπατου Αρμοστή Σερ Γκάρνετ Γούλσλεϋ. Το 1925 το Αρμοστείο μετονομάστηκε σε Κυβερνείο. Πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά κατά τη λαϊκή εξέγερση των Κυπρίων τον Οκτώβριο του 1931 [βλ., θέμα: 32-κατηγορία: αγγλοκρατία]. Στη θέση του πυρποληθέντος Κυβερνείου οι Άγγλοι έκτισαν το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο.

Βιβλιογραφία: 1. Τμήμα Δημοσίων Έργων, 130 Χρόνια Ιστορίας και Προσφοράς 1878-2008, σσ.13-14, έκδοση Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία 2009. 2. Σταύρου Λαζαρίδη, Μια Ιστορική Αναδρομή Μέσα Από Γκραβούρες Εποχής 1878-1990, σσ.20-21, έκδοση 1984.

Advertisements
This entry was posted in Αγγλοκρατία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s