[138] Το Αποστολίδειο Ημιγυμνάσιο, η πρώτη σχολή μέσης εκπαίδευσης στη Λάρνακα

Στυλιανός Αποστολίδης

Για το Αποστολίδειο Ημιγυμνάσιο έχουμε γράψει και αλλού [βλέπε, θέμα: 52-κατηγορία: εκπαίδευση]. Χτίστηκε το 1899 με δωρεά του Στυλιανού Αποστολίδη [1835-1911] για να στεγάσει το περίφημο Σχολαρχείο, ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1822, στα πολύ δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Μέχρι τότε, το Σχολαρχείο που στεγαζόταν σε ιδιωτικούς χώρους κινδύνευσε να κλείσει λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Η δωρεά του Αποστολίδη έδωσε παράταση ζωής στο Σχολαρχείο αφού λειτούργησε σαν Ημιγυμνάσιο μέχρι το 1911, οπότε μεταφέρθηκαν εδώ οι Αστικές σχολές της Σκάλας και Λάρνακας που είχαν στο μεταξύ ενωθεί σε ένα σχολείο. Από το 1926 το Αποστολίδειο μετατράπηκε σε Οικοτροφείο του παρακείμενου Παγκύπριου Εμπορικού Λυκείου για μαθητές από άλλες πόλεις που φοιτούσαν εδώ.

Φωτ 2: Το ένα δίπλα στο άλλο. Δεξιά το Αποστολίδειο, αριστερά το Εμπορικό Λύκειο. Κατεδαφίστηκαν το 1969

Για τον Στυλιανό Αποστολίδη ελάχιστα γνωρίζουμε . Γεννήθηκε στη Σκάλα το 1835. Σε νεαρή ηλικία πήγε στο Brighton της Αγγλίας. Παντρεύτηκε εύπορη Αγγλίδα που είχε καταγωγή από τη Ζάκυνθο, από την οικογένεια του Λόρδου Γόρδωνος. Κληρονόμησε τη μεγάλη περιουσία της γυναίκας του μετά το θάνατό της. Όταν το 1898 ήρθε στην Κύπρο δώρησε μεγάλο ποσό για την ανέγερση του σχολείου που πήρε το όνομά του. Έκανε γενναίες εισφορές και σε άλλες πόλεις, όπως στη Λεμεσό για την ίδρυση Δημόσιας Βιβλιοθήκης, στη Λευκωσία επίσης για την ίδρυση Βιβλιοθήκης και εισφορά για την ίδρυση Ιερατικής Σχολής κλπ. Πέθανε στη Νίκαια της Γαλλίας το 1911.

Φωτ 3: Η είσοδος του Αποστολίδειου Οικοτροφείου

Ένας δρόμος που φέρει το όνομα του ευεργέτη [κάθετος προς την οδό Κωνσταντίνου Καλογερά] και ένα άγαλμά του στο προαύλιο του Παγκύπριου Λυκείου, μας θυμίζουν πως κάποτε πέρασαν από την αγαπημένη αυτή πόλη, άξια τέκνα της, άνδρες με δημόσιο πνεύμα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

Βιβλιογραφία: 1. Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920, σσ. 47-48, Λευκωσία 2010. 2. Α.Χ. Οικονόμου, Αποστολίδης και Αποστολίδειος Σχόλη από το βιβλίο: Λάρνακα 2000-το τέλος ενός αιώνα, σσ. 83-86, έκδοση Δήμου Λάρνακας, Λάρνακα 2002. 3. Οι φωτογραφίες 2 και 3 προέρχονται από το ελληνόφωνο περιοδικό Ταΐμς οφ Σαϊπρούς, σσ.17-20, 30 Γενάρη 1958, τόμος Β’, Αρ. 16, ενώ η φωτογραφία 4 από το www.larnaka.wordpress.com του Φοίβου Σταυρίδη.

Advertisements
This entry was posted in Εκπαίδευση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s